發新話題

電筒牌子問題

你用係長鎗定手鎗先,如果長鎗,與其買垃圾,不如去鴨記蘇拉force執支單段光特價品好過,再唔係Nite記 P10/P20/MT21A/MT2C,平靚正又細支好夾,跌得砸得又防水,落場有人打得爛塊鏡片你可以報警。

引用:
原帖由 secure12 於 16-11-2017 15:47 發表
Nitecore塊鏡唔會爆?
強化玻璃,我一樓掟落街都唔爆。

逢係大牌子都用鍍膜強化玻璃,SF G2都起碼係防彈膠,JJ內冇可能打得爆。

引用:
原帖由 loveless 於 16-11-2017 16:24 發表
太高估SF了, 佢地膠係Lexan, 玻璃係Pyrex, 都係大路野, 玻璃只有熱處理, 冇針對shatter的鍍膜...
佢地話 Pyrex 係硼玻璃容許極端溫度差異兼硬淨, 但實際上Pyrex生產商Corning在20年前起已轉用鈉鈣玻璃..

Corning ...
咁我又實際搵支1.7J零距離6連射爆落支MT21A塊玻璃度,而我之前碌SF G2X係柯士甸道比架7人車碌過都冇樹幹,JJ力以下打得爆我就唔信啦。

另外,我不嬲都睇死SF,咸菜當上菜。只不過以事論事,點都冇虧到會死係一支氣鎗下。

夜晚進化同圓方平極都兩三條魚。

手鎗的話就冇乜辦法,最平就去鎗街買悲他仆直彷M3X,再試下去蘇拉force換杯,中國大牌子O光既PL1、PL2、PLM三支手鎗燈,除非你隻手好大,否則極惡用。

步鎗就大把可以揀,18650款都配到老鼠尾,O光、卡拉rus、Nite記都平而好用,要貴D有Army踢同菲力士,至於撕bralight、閹馬lent、噴射beam同日路人就未必頂得順碰碰撞撞,唔建議。

我的話就是咁的......

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 17-11-2017 06:13 發表
Um..因為細佬我想買支m300放長槍 但我之前試過買element 落一次場3.7v cr123a燒膽 所以驚驚element出品
蝦蝦蝦,SF你用16340都係會燒的。

美國牌子為左穩定性多數限定用一次過CR123A,滿壓3.3V,平壓3V。CR123A可以用於極端溫度而不減性能,加熱後危險性相對亦低,但叉得既16340或者叫做RCR123A係極端溫度下電量會異乎尋常咁暴跌,高溫下更可以引致爆炸.......

RCR123A滿壓4.2V,常壓3.7V,用落為3.3V設計既電路度,十四冇三。

引用:
原帖由 紗夢 於 17-11-2017 19:08 發表
我有枝660同951,用3v叉電無燒。
但唔知係咪打通左任督二脈,好似用翻一次性會變左唔夠光,
用翻叉電先夠光 但有時岩叉飽都唔係咁夠膽即刻放入去
單次性CR123A,滿電3.3V,平壓3V,約1500mAh
鋰離子16340,滿電4.2V,平壓3.7V,約600-700mAh
鋰鐵16340,滿電3.3-3.4V,平壓3V,約500mAh

如果電壓會一開始就影響光度,咁應該係LED電路中最雞既限流直驅。限流直驅只保證電流衝唔爆LED,電壓一變光度就變,4.2固然最光,一跌落3.7就變暗,用3.3、3更暗,而且直驅多數冇保護,會放到唔識停直到死電為止。

靚電筒份電路有穩壓穩流甚至溫控,自動根據電壓、電流、溫度黎調節輸出,保持光度一致,或者及時Step down免得過熱。

引用:
原帖由 紗夢 於 17-11-2017 21:34 發表

謝謝師兄專業技術解說,
另外話說呢我有隻copy x300。。。
但係有爆閃,好唔鐘意 請問師兄係咪應該有辦法廢左佢呢? 上網睇過有啲師兄話要買過組control board,有啲話飛線唔行爆閃果度路就 ...
咪住,你支660同碌9......51係真野?燈膽?如果係燈膽就好正常,電壓高就亮度高,只要鎢絲頂得住。

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-11-2017 17:49 發表

本身係黃光就由佢係黃光
我隻insight usp utl都係黃光 好浪漫

btw 如果用ir蓋 led膽 咁出黎既ir未會好弱  
唔知concept有冇錯
睇佢光譜齊唔齊。

鎢絲係加熱後自然發光,光譜齊全,用棱鏡可以拆出完整七色,為之顯色性100,而LED只發藍光,其他色光係die面鋪螢光粉溝色,人造光。淘你個寶低級冷(係)白光LED一直都偏藍,顯色性50左近,CREE正廠大約70~80,而日亞219C大約90,最近撕bra黎出左支92定95既,攝影級,貴到傻。

不過唔好誤會,光色同顯色指數係兩回事。黃而高顯色,黃得黎係一致既,執相後可以完全還原實色;黃而缺色就會部份色濃部份淡甚至起螢光色,成張相失真。

光譜齊,意味住紅外範圍光譜都齊,IR濾光罩隔出黎既量都多。不過,鎗燈係唔會理呢d野既,尤其是老翻。

引用:
原帖由 紗夢 於 18-11-2017 17:11 發表

6V
P60膽   65流明  用倒60分鐘
P61膽  120流明  用倒20分鐘 (我奶過野,實際差唔多光,但使用時間就真係得番一半,不推薦)

9V
P90膽   105流明  用倒60分鐘 (怕叉電唔知會唔會高壓左會燒6V膽,所以換依粒,用兩 ...
65同120流明,如果你肉眼見到有好明顯分別,應該去應徵份電視睇驗員賺兩萬蚊。

人眼既光感鈍,要光一倍先會覺得光左一級,一級乍。當去到3000流明,睇5000都係覺得光D架乍。

我支Army踢Partner C1 Pro可以頂真shotgun,最盡600流明,但我set 95同200架乍,打game開咁光,差人查牌咩。

發新話題