發新話題

電筒牌子問題

我有枝660同951,用3v叉電無燒。
但唔知係咪打通左任督二脈,好似用翻一次性會變左唔夠光,
用翻叉電先夠光 但有時岩叉飽都唔係咁夠膽即刻放入去

引用:
原帖由 RCOOH 於 17-11-2017 19:38 發表

單次性CR123A,滿電3.3V,平壓3V,約1500mAh
鋰離子16340,滿電4.2V,平壓3.7V,約600-700mAh
鋰鐵16340,滿電3.3-3.4V,平壓3V,約500mAh

如果電壓會一開始就影響光度,咁應該係LED電路中最雞既限流直驅。 ...
謝謝師兄專業技術解說,
另外話說呢我有隻copy x300。。。
但係有爆閃,好唔鐘意 請問師兄係咪應該有辦法廢左佢呢? 上網睇過有啲師兄話要買過組control board,有啲話飛線唔行爆閃果度路就得

引用:
原帖由 RCOOH 於 18-11-2017 12:50 發表

咪住,你支660同碌9......51係真野?燈膽?如果係燈膽就好正常,電壓高就亮度高,只要鎢絲頂得住。
係啊黃膽,但我意思係我用叉電隊著過枝660同951後,下次用番非叉電時,就算係新電都係好暗 不過可能係d電太cheap 遲d再試真d

講起surefire 諗起上次放枝628
個師兄射我左眼話oh唔小心,跟住2秒後射埋我右眼話oh sorry走火
so 9 sad

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-11-2017 16:41 發表

我最近都買左枝951 原裝佢比左兩粒電我 我用住先 應該都係cr123a?

岩岩到手果時 裝好電接掣試試 冇光既 原來未開ir蓋
報告下先,我換左P90燈膽,用依隻叉電,無燒

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-11-2017 16:59 發表

電筒野唔係好識p90同p60(p61)有咩分別?
6V
P60膽   65流明  用倒60分鐘
P61膽  120流明  用倒20分鐘 (我奶過野,實際差唔多光,但使用時間就真係得番一半,不推薦)

9V
P90膽   105流明  用倒60分鐘 (怕叉電唔知會唔會高壓左會燒6V膽,所以換依粒,用兩粒RCR123A推既效果唔夠P60光,因為正常要3粒CR123A推)
P91膽  200流明  用倒20分鐘  (未試過)

其實咁做有點多舊魚,淘寶幾廿蚊粒既LED已經光過哂依炸P乜P物
但學好多師兄齋,surefire 都係要暖暖地黃光先夠浪漫

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-11-2017 17:15 發表

我果枝係951 kit02 應該都係乖乖地用p60好了
CXW好似有Fit M95X 系列既 LED 膽,好光
但我為左浪漫無換到

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-11-2017 17:49 發表

本身係黃光就由佢係黃光
我隻insight usp utl都係黃光 好浪漫

btw 如果用ir蓋 led膽 咁出黎既ir未會好弱  
唔知concept有冇錯
無夜視,真係唔知效果係點
你有insight utl
上星期baybay見倒有隻真品500港紙即買,不過係貼紙版不是HK marking版。。無bid到,依家有啲後悔

引用:
原帖由 RCOOH 於 18-11-2017 19:03 發表

65同120流明,如果你肉眼見到有好明顯分別,應該去應徵份電視睇驗員賺兩萬蚊。

人眼既光感鈍,要光一倍先會覺得光左一級,一級乍。當去到3000流明,睇5000都係覺得光D架乍。

我支Army踢Partner C1 Pr ...
我唔打game我唔知呀 我最大用途係整槍飛左d零件落床下底先照下係邊

引用:
原帖由 goodsmile 於 19-11-2017 11:07 發表

街兩隻都有,不過要1K

PS:師兄支951好熟面①
1k買唔起

師兄我係網上買伽,見個s/n咁衰忍唔住bid左翻黎

發新話題