發新話題

[others] 紅氣係咪真係咁勁 ?

紅氣係咪真係咁勁 ?

剛用枝鋼 1911 試下兩種氣。程序係首先入滿匣,打幾槍空槍放咁D氣(匣入面全部係液體估計壓力會低D),擺低隻匣 10 分鐘,等佢回復室溫,打 8 槍, 用  0.45g  Mad Bull彈. 每槍相隔大約 5 秒。 結果係出乎意料 :

猛將 ET-2200 22 bar 紅氣
1.05
1.1
1.03
1.1
1.07
1.03
1.06
1.01

恐龍氣( Puff Dino ) 14 kg
1.19
1.13
1.15
1.12
1.08
1.07
1.09
1.19

紅氣竟然弱過恐龍氣,我唔知係咪相同單位,係既話紅氣既氣壓高恐龍氣成 57% 咁多, 竟然J數會低D ? 雖然佢睇落係比較穩定。
師兄們點睇 ? 其實市面上邊隻氣係最勁 ?

附件

18-11-2017 14:34

已經係 150% 彈弓,要幾多至夠呢 ?

引用:
原帖由 gtoray 於 18-11-2017 15:13 發表
會唔會你支槍唔夠力打落個嘩佬度?
以前nbb年代打22氣都要改埋相應彈簧
本身已經係 150%彈弓, 啱啱再塞多粒 BB 彈落個 spring housing 度,火力都係差唔多,依家拉個 hammer 已經要好大力下。

引用:
原帖由 Tango1997 於 18-11-2017 16:48 發表

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 7565&highlight=
師兄有測試過紅氣嗎 ?

我們氣係咪仲係以前咁超多油?

引用:
原帖由 Ang123456 於 18-11-2017 16:56 發表
1911 + 150 彈弓 + 粒BB彈,絕對不能夠發揮紅氣2200既效能!
建議用nbb, digicon 呢類古董再加強彈弓,才可看出紅氣和其他氣的分別!
咩理由呢?自己整條 200%彈弓唔難,兩倍力,係咪都冇用呢?我唔明背後既原因。

引用:
原帖由 keln 於 19-11-2017 00:42 發表
有兩個問題想問下
第一樣係,睇翻師兄依家個測試結果,基於開唔晒嘩呶下,紅氣個穩定性比恐龍氣高。
如果我唔追求力度,我可唔可以用紅氣取代top gas呢?
第二樣想問既係,基於第一條問題下,用左紅氣,佢既可擊發 ...
其實最好自己試下,開唔晒嘩呶暫時只係猜測。

引用:
原帖由 no-name 於 20-11-2017 09:42 發表
題外話,一般 topgas 12kg,樓主果支白身恐龍氣標明自己係 14kg,WE 又有 2 隻氣 X3 X4 又話自己係大力 D 但唔知幾 kg,比起白恐龍係咪真係大力 D ga 呢?

小弟買左支 X3 返黎之後有人話係紅氣黎搞到我唔敢用 ;sw ...
首先恐龍氣罐上面係冇標明 14kg, 只係話 "MORE POWERFUL". 店員話 14kg 我就信.
我們氣我都有興趣再試下, 但官網好似冇講幾多 X 代表咩嘢 . 邊度有料呢 ?
以前聽D人吹到紅氣咁勁, 又話會轟散枝槍又盛, 仲諗著入落枝鋼槍度反下大後座力,點知係完全冇料到. 師兄有興趣既話我可以俾咗用剩果D你.

引用:
原帖由 Dave 於 20-11-2017 10:28 發表

TANGO 兄之前個POST 用壓力錶測過哂呢堆GAS..
DINO GAS 並不是特別勁。
恐龍氣市面有兩款, 一款聲稱 12kg, 另一款聲稱 14kg .

其實有冇師兄真係做過客觀測試 ? 真係好有興趣睇下. 感覺上好多人話紅氣好勁, 又話驚差人用紅氣 + 鋼珠試槍就死啦云云其實都係聽返嚟.

引用:
原帖由 T-800 於 21-11-2017 17:04 發表

要兼有力量同動作不如玩4.5mm的CO2 Gbb,費事煩!...
有邊隻打 4.5 mm 彈既 CO2 手槍係GBB 呢 ? NBB 就大把,小弟都反過幾枝, 但 GBB 暫時未見過.

引用:
原帖由 no-name 於 24-11-2017 22:23 發表
今晚終於有時間試我們果 2 支氣,用紅娘做對比
使用槍係 Marui G17 / PGC Slide / 9Ball 6.00 Barrel / PDI winter 拍頭
彈係 BLS 0.25, 2 秒 1 發,由第二人入表紀錄,測試結果如下

另外友人買左支白龍試,都係 ...
多謝分享, X3 = x4 ?

引用:
原帖由 no-name 於 27-11-2017 10:06 發表
...2 支都插足十秒入到冇聲,我們氣係打多半匣的 ...
姐係我們氣係多D氣,少D 唔係氣既雜質 ?

發新話題