發新話題

[others] 紅氣係咪真係咁勁 ?

題外話,一般 topgas 12kg,樓主果支白身恐龍氣標明自己係 14kg,WE 又有 2 隻氣 X3 X4 又話自己係大力 D 但唔知幾 kg,比起白恐龍係咪真係大力 D ga 呢?

小弟買左支 X3 返黎之後有人話係紅氣黎搞到我唔敢用

引用:
原帖由 walther 於 20-11-2017 10:24 發表

首先恐龍氣罐上面係冇標明 14kg, 只係話 "MORE POWERFUL". 店員話 14kg 我就信.
我們氣我都有興趣再試下, 但官網好似冇講幾多 X 代表咩嘢 . 邊度有料呢 ?
以前聽D人吹到紅氣咁勁, 又話會轟散枝槍又盛, 仲 ...
恐龍自己寫的,反而白色我冇試過
https://www.puffdino.com/en/prod ... rup-14KG/e0104.html

X3 X4 我都買左,多謝師兄先~ 但我鋁身 only,就係聽人吹到好勁所以冇用,聽你咁講反而我安心使用下先 XDDD

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-11-2017 13:11 發表

鑄鋁slide真係要戴左mask先好打
3x blowback已經有明顯分別 無記錯樽身標住唔建議手槍用
我諗佢意思係唔建議原廠we手槍用
我們氣 D Warning 梗係標返比我們 D 槍睇 XDD

BTW X4 睇落最多都係 16kg,今日凍左好多,可能都唔夠 3x 度 topgas 大力,今晚返去帽屎試下先

今晚終於有時間試我們果 2 支氣,用紅娘做對比
室內氣溫 20 度
使用槍係 Marui G17 / PGC Slide / 9Ball 6.00 Barrel / PDI winter 拍頭 / 150% hammer + 回膛弓
彈係 BLS 0.25, 2 秒 1 發,由第二人入表紀錄,測試結果如下

另外友人買左支白龍試,都係搵紅娘做對比,結局係... 連頭果幾槍都一樣
睇返之前 test,黑龍係細力過紅娘...

所以結論係... 我們頭 3 槍好大力,平均計 16kg 紅氣 >>>>>>>>>>>> X4 >= X3 >= 紅娘 = 白龍 > 黑龍,好似係

附件

Screen Shot 2017-11-24 at 10.22.04 PM.png (105.17 KB)

24-11-2017 22:23

Screen Shot 2017-11-24 at 10.22.04 PM.png

1 個讚好! TOP

朋友提了我一點,mps上差異得好少,但j 數就大好多,x4 頭一槍有成 100mps = 1.25j,呢個數我用咁耐都未試過... 小弟做過多次唔同槍用紅娘測試條path都差唔多,係唔知點解x3x4頭幾槍係力度同blowback都好大力,但打完幾槍好快跌watt,中段大家都係keep住0.8-9 j。過2日試下用 mws 試下會唔會同樣情況先。

另外想請教一個白痴問題,其實如果在更凍既天氣例如10度以下,用16kg紅氣代替 topgas 會唔會係一個可取調整力道既方法呢?

今次再用 Rifle 測試,基本上同之前的差唔多
室內氣溫 20 度
使用槍係 Marui M4 MWS(第一水) / 魔膠 / 嬲嬲槍外管
今次用 4 秒傳奇方式 + timer 入氣,入氣前後都灘返 5 分鐘
彈係 BLS 0.25, 2 秒 1 發,今次冇人幫部 J 機只記到 25 飛
基本上每隻氣都測左 2 次,測試結果差唔多所以拎最齊數果次做 chart,數據如下

結論都係差唔多... 我們頭幾槍大力,去到中期同紅娘差唔多,原因不明

附件

Screen Shot 2017-11-25 at 6.38.25 PM.png (84.99 KB)

25-11-2017 19:22

Screen Shot 2017-11-25 at 6.38.25 PM.png

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-11-2017 01:53 發表
但we係大樽d會唔會抵d呢?
唔知2x打出黎會唔會直頭同紅娘一樣
去生根見好似得單支買,45 55 65
同紅娘比樽高度一樣但肥D, 用磅磅紅娘 400g, x34 都係 500g

引用:
原帖由 新手一隻 於 26-11-2017 22:45 發表
咁究竟乜gas表現好得嚟又最平?
只知道如非必要唔用 慢障 XDD

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-11-2017 22:54 發表

如果用ml黎計 紅娘標600ml we 2x標1100ml
如果we 2x打出黎同紅娘條curve 差唔多 咁應該係we抵玩了
發現唔知係紅娘定我們氣有個突點,用 Marui G17 匣試,我在入氣咀力左 o ring 防止入氣時噴氣
2 支都插足十秒入到冇聲,我們氣係打多半匣的
但條 path 一樣係頭幾槍大力,之後跌到同紅娘差唔多,原因不明

另外睇返 tango 兄的 gas 測試,原來大部分 gas 都係標 1100ml 但唔過 400g (連樽)
係得紅娘標 600ml 重 400g,我們標 1100ml 重 500g + 個樽明顯粗 D
但實際容量又係不得而知

發新話題