20 12
發新話題

[DIY] WE Mauser M712 Schnellfeuer

WE Mauser M712 Schnellfeuer

話說小弟本身都幾鐘意M712,覺得佢槍身線條有直角又曲線,十分誘惑 但其實又對依把野無乜研究 ,只係有日上網咁岩見到依個版本"德國製"三個中國字好特別,應該係當年中國訂單果其中一批吧可能咁樣引發起某D情懷 好想擁有一把..就咁就開始左今次依個窮人DIY

首先上網搵左幾張圖參考畫左D Marking先

跟手預先度好位又去窮人救星造Marking

效果大約係咁,好開心 不過proof marks最尾都係放棄無刻到

染翻黑就忍唔住假組下想像完成品會係點

謝謝觀看 待續

7 個讚好! TOP

引用:
原帖由 walther 於 20-11-2017 23:25 發表
激光深刻D字會否有毛邊 ? 呢枝槍既柄係咪木做既呢 ?
刻完有小小小小毛邊,不過染翻黑又完全唔覺眼。手柄同托係膠造

引用:
原帖由 walther 於 21-11-2017 00:08 發表
我都有興趣整返把,唔知邊度可以揾到木槍托呢 ?
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=154884&extra=&page=1

依個PO有前輩們討論過

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-11-2017 01:18 發表

反而d邊邊有少少突起似當年沖落去既marking
係啊,我希望佢突多啲tim
字都專登畫到粗幼不一又咩又斜,連店員一開個檔睇都呆左話
"下?D字咁ge?真係刻落去啊?"

小update

珍柄size大過we好多,可能唔岩裝了

引用:
原帖由 loveless 於 21-11-2017 17:25 發表

銼o拉 (講支槍)
笠大好

佢大左成個碼 銼完會不會手斷

引用:
原帖由 walther 於 21-11-2017 18:04 發表

建議去淘寶買個類似 dremel 既打磨機,用砂紙圈磨,但要小心,因為真係去得好鬼快.
應該遲d先搞個柄,依家都已經就斷

引用:
原帖由 loveless 於 21-11-2017 18:17 發表

你有供保險既
無呀 保險話我身體七勞八損 唔受保

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-11-2017 20:00 發表
槍管頭有冇買返粒假膛線啊?
槍管頭好薄
新版已經修正了薄槍管頭

砌完了,又好有空虛感

4 個讚好! TOP

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-11-2017 22:02 發表

REally?有冇圖望望
依家係咪冇左marking版呢?
send左比你睇了,佢好似係有無marking版,我果枝就係德國製個字度有大大隻Umarex果d氣槍無中生有既白字序號 要自已磨走

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-11-2017 22:19 發表

U記買左版權?
唔係喔,我指係果種白字序號

多謝各位前輩指教
依把真係有點愛不釋手 有空幫佢景翻輯寫真先

引用:
原帖由 walther 於 22-11-2017 14:58 發表
係三斤擺出嚟果D都係有D古怪刻字,好似仲幾深下, 應該好難磨走. 師兄嗰枝係喺邊度買既呢 ?
師兄我枝係3斤買無刻字,
但就有組白字laser 序號

引用:
原帖由 loveless 於 22-11-2017 18:18 發表

古怪刻字係自來得手槍
太極係山西軍人工藝實習廠徽記
弓箭齒輪係兵工署刻印
32-8 係民國32年/1943年8月出廠

WE冇亂黎
圖片支援

引用:
原帖由 walther 於 22-11-2017 19:14 發表

三斤個飾櫃好似個貨倉咁,又暗,仲以為個D係符咒之類既嘢,  其實嗰D中文字係咩嘢體 ?

20 12
發新話題