發新話題

港前民政事務局長何志平 涉賄非洲官員紐約被捕

何志平 not a small potato. Vely interesting.

250萬美元就想賄賂烏干達查德呢類非洲國家,
真係睇小ExxonMobil , Shell, Chevron, BP, GE....

美國廿日前單方面退出 EITI 《採掘業透明度行動計劃》,
一定係美國能源企業非常廉潔...

引用:
原帖由 horenhim 於 21-11-2017 17:28 發表

------------------以下開放其他國家一樣黑討論區------------------
能源本身就係一個充滿貪贓舞弊既行業, 所有國家都如是.
地球上最廉潔國家丹麥,
全力推動綠色風力發電, 提供國內一半電力需求.
Dansk Olie og Naturgas 作為丹麥最大能源公司,
CEO 又係為貪污下台.

成個行業本身就係呢個模式. 俾人捉到入到, 係能力不足. 保險帶帽我加多句抵X死

引用:
原帖由 horenhim 於 21-11-2017 17:59 發表

你的帽已被風吹走
好彩我唔怕凍

引用:
原帖由 JBL 於 21-11-2017 17:30 發表

超......臭蟲論!
人地講緊中國你又拉埋米國講,咁樣中國就會無咁衰咩?
你係咪又想做零毛義工先?
我的志願係下世投胎做美國人

引用:
原帖由 reniless 於 21-11-2017 18:23 發表
我就立志做高級五十毛,仲要有屬性加成。
攻擊威力提升1000%

扣帽都係技術既一種,又只需要一招,簡單好用,誠意推介

引用:
原帖由 horenhim 於 24-11-2017 12:16 發表

你老友好叻ga 呢樣

為免討論只淨離題抽水但又唔到肉死力一推:

何志平涉賄下月20日聆訊 擬申請保釋 保證不離開美國

民政事務局前局長何志平涉貪案再有新發展,有報道引述近日聯絡過何志平的人指, ...
你覺得我有老友? 我得罪人多, 冇人肯做我老友
支持堅決熱烈討論, 憑廣傳改變世界

程曉容:何志平紐約被捕 跨國賄賂透中共腐敗

何志平跨國賄賂案被海外多家媒體重點報道,案情曝光出的複雜的利益鏈及腐敗行徑都令人瞠目。

香港自由新聞星期二報道稱,美國司法當局逮捕並起訴何志平,會成為涉及中國「一帶一路」發展計劃的最引人注目的腐敗案件。

有網友評論說:「中共國腐蝕、腐敗輸出行之有效,聯合國成了藏污納垢、腐敗腐化、為中共強權專製法西斯打掩護的最大世界組織機構及其話語平台。」

http://hk.epochtimes.com/news/2017-11-23/43870237

(新聞來源: 大紀元時報香港|獨立敢言的良心媒體 )

何志平 被割蓆:做中國打手好自為之

何志平 被捕消息傳出後,佢為中共付出甘多,但結果係乜,就係除左佢前部下想佢平安歸來,人人割蓆,由佢D金主,

到中國外交部全部割蓆, 何志平渣住本死人特區護照想中國外交部撐佢,結果當然係撐條毛。

https://martinoei.com/article/16 ... A%E7%82%BA%E4%B9%8B

(討論來源: 黃世澤的筆記簿|時事評論係一樣令人情緒波動

引用:
原帖由 JBL 於 24-11-2017 12:27 發表

叫人做乜乜義工果D算唔算扣帽?
你幾版前話我係義工就肯定係扣帽行為,
其他人做同樣野我就唔係太清楚,
技術上好似係叫捍衛香港言論自由.

引用:
原帖由 48191 於 24-11-2017 13:57 發表
搞乜又嘈起上嚟?一炮過幾個停賽真係好咩?
我覺得唔會有人嘈交的

不同人有不同見解都係正常事.
我估係當已經唔包容其他人見解,
去到惡言相向人身攻擊,
碌晒落地打晒爛仔交o甘,
至會去到停賽既困局

引用:
原帖由 horenhim 於 24-11-2017 13:35 發表

有人中意派帽, 有人中意自己戴帽
我鍾意自己shopping 揀帽,
人地送又好派又好扣又好,
雖然都係一番心意,
但未必一定合自己口味o麻

所以我唔送帽俾人,
一來將心比己, 二來其實我五毛不拔孤鬼寒

為免討論只淨吹水支持熱烈討論一推:

【何志平被捕.博評】香港反貪法例大落後 遠寬鬆於英美標

何志平在紐約被捕,很多人的即時反應是香港和中國機構與非洲政要的「財務往來」與美國何干?
原來何志平服務的中華能源基金會在美國維珍尼亞州有辦事處,而且涉及的金錢透過美國銀行系統支付,
即使涉嫌行賄或受賄者都是外國人也墮入美國的法網;即是說,在美國上市的中港公司,包括阿里巴巴,假如在美國以外的地方犯貪污罪也會「中招」。

https://www.hk01.com/01%E5%8D%9A ... E%E6%A8%99%E6%BA%96

( 評論來源: 香港01|本文純屬作者意見,不代表香港01立場。)

引用:
原帖由 pbay 於 24-11-2017 16:32 發表

俾美帝捉得入籠, 佢唔爆人地都當佢爆左
人人同佢割蓆, 聯合國個位無埋, 返到大陸一世唔會再受重用......

唯有將件事提升上外交層面, 卸落大大佬度, 然後響埋自己乜底有咩公職使命, 然後爭取用外交處理, 驅 ...
比較難估佢下場,
呢幾個月都唔少判例,
韓國三星李J貪污及賄賂南韓總統, 剛被判左坐5年.
F.H Bertling 3 個高層被控向安哥拉油公司行賄, 剛響倫敦被判各坐20個月.
巴西前總統收受油公司賄賂, 剛被判坐9年, 協助的前參謀長就判坐23年.
中國最大油公司CNPC總經理廖永遠被控受賄, 剛響山東被判坐15年.
美國好似要去遠D,幾年前美國KBR CEO被控替油公司賄賂尼日利亞官員, 賄款估值涉及17億美元, 最終響美國被判坐30個月.

從另一種角度睇, 可能響英美被捉並唔一定係最惡劣境況..

引用:
原帖由 pbay 於 27-11-2017 14:42 發表

最近案例係澳門吳立勝賄賂UN官員案, 在美判罪成, 面臨65年監禁, 似乎對肥平命運更有參考作用.  
吳立勝6項罪名成立, 但未有刑期.

2015年NY議會前議長Sheldon Silver賄賂案罪成, 紐約時報都寫面臨130年監, 最終響2016年判12年.
Silver上訴, 到今時今日都未入過獄...

發新話題