18 12
發新話題

估唔到日本仔成屋都係Made in China

有分別.
生產同自主係兩回事.

個人o甘諗:
消費者貨比貨後選擇去買 美的冷氣 / 華為手機 /  天塞紅酒之類,
o甘係中國贏.
如果消費者只係買中國造既外國牌子, 即係Apple / Panasonic 之類,
應該係另一樣野.

舉個例, 大家都有MIC既衣褲鞋襪,
但有幾可肯優先選擇購買掛正中國牌子既衣物?
中國製衣業生產全球一半衣物,  但到今日都未有能力建立出響國際層次有影響力既服裝品牌.
Vancl 曾經係最接近國際化既中國牌子, 但點睇都仲係爭好多班.

我諗到2個範圍, 係由中國自主再伸延去領導國際消費市場:
1. 電動車輛
2. LED 照明

明明可以以事論事,點解總係要人身攻擊至C服呢

其實呢, 上面Reni兄講左...民用無人機.

無人機同相機Stabilizer市場,
中國不論係技術開發或生產, 都係龍頭.

中國固然有好多陋病, 但同時亦有數唔盡既優勢.
如果乜都盲撑中國, 只係竉壞佢害左佢.
相反如果乜都睇少中國, 到輸到盡頭o個日就都仲係R緊頭只能呻呻呻

美國3D Robotics原本主力發展無人機市場,
最高峰時佔美國本土市場17%,
雄心壯志要領導世界,
燒完投資者接近一億美金後, 完全輸晒.
剛剛宣佈將開發中新技術注入對頭DJI 去救亡.

我窮到成身冇件係中國造
唔係越南就係孟加拉...

錶鞋皮帶銀包呢D唔係衫另計

引用:
原帖由 reniless 於 11-12-2017 13:45 發表
深圳銳意打造成為智慧城市,最近福田區發佈咗個2017-2035規劃,過幾年咪睇下大陸係唔係得個空喊口號地方。
到時有IoT智能喊口號機代勞  

今時今價錢差不多已不能反映任何事.
因為消費者懶,
唔願花時間去明白質量既根本.

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 reniless 於 11-12-2017 16:18 發表
華大基因
中國應該出見得場面既鞋膏鞋油, 砌低Saphir

引用:
原帖由 reniless 於 11-12-2017 17:58 發表

saphir淘寶買已好抵買
唔淘既人會話係假既 !!

LVMH 早幾個月被報導其實響羅馬尼亞設有工廠,
專生產 LV 鞋面, 再送去意大利或法國車上鞋底, 今佢可以合法標幟意大利/法國造.
工廠內工人平均薪金係每月港幣$1200, 2017年計.

呢D技倆, 去到所謂既金字塔頂一樣係o甘狗.
一般中國企業欠缺係正確既奸狗式管理同正確既奸狗式遠見,
要正面同世界一流企業打硬仗, 首先要建立/累積/收購全球化既經驗,
即係點去冧/昆掂所有唔同文化唔同階層既消費者,
而唔係安份於淘寶揾到turnovero個幾招..

引用:
原帖由 Dave 於 12-12-2017 11:59 發表

天下烏鴉一樣黑,無商不奸,無奸不商,呢個道理世界通行,唔好再說甚麼臭虫論了,面對現實就好。
商家出牌頭標高價吸金,客人科水開心以為品質保證再笑人低檔大6 仔野,win win 雙嬴。
太清高太純潔係因為沒活 ...
所以LVMH 每年要洗40億美金響marketing.
呢樣都係成本.

到頭來, 係社會既錯

引用:
原帖由 NCP013 於 12-12-2017 12:19 發表
本大大本, 印刷精美Vickers Guide, 都係PRINTED AND BOUND IN CHINA
我記得睇過Larry 響網上噴到嘈什麼"點解唔係美國印云云" 既人一面屁

引用:
原帖由 Dave 於 12-12-2017 12:26 發表

消費享樂主義又好,一毛不拔用到爛到底才換也好,
也只是資金流動快慢的分別,跟快樂與否沒有太大關係,
人賺錢多,洗錢多,賺錢少,洗錢少,各有各好,
但看清現實遊戲玩法,不要人云亦云,在任何年代都是正 ...
賺錢少洗錢多點算

引用:
原帖由 reniless 於 12-12-2017 13:09 發表

洗錢係講開心,唔係講洗多洗少的(導遊姐姐講)。
即刻去買對LV 先

引用:
原帖由 Dave 於 12-12-2017 13:13 發表

借!

丫唔係...係融資...
之後再搵d 「財務賊惑師」幫你債務重組一身輕
即刻去賣對LV 先

引用:
原帖由 rho837 於 12-12-2017 13:52 發表
https://www.youtube.com/watch?v=yY86vH7z9qA

用USD$115 trade ditcoin!  買牛呀!

佢係FB話250元買林保! 都唔知邊句真?
對VinWiki有興趣D...
全程 kickstarter 包裝手法,
起左一年多少少,
即係就黎有得被融資或被發達

18 12
發新話題