發新話題

估唔到日本仔成屋都係Made in China

呢啲間題其實有可以掉翻轉講! 試試拿走日本公司製造既產品或部件! 咪一樣...........

引用:
原帖由 JBL 於 10-12-2017 08:18 發表

聽得多就會慣,同檯食飯各自修行,人格大顯現.......
對住某幾個人! 我一早冇哂感覺! 性格係天生, 冇得改變!

引用:
原帖由 MG-42 於 9-12-2017 22:19 發表

咁肯定有電腦,電話用上到CGF回post先
用到! 乜你唔知某部分啲CHIP set係日本仔發明及專利呀喎! 就連Apple II都係用NEC/富士通IC!

引用:
原帖由 reniless 於 11-12-2017 10:38 發表
今曰先睇條片,講衣物鞋履 ,我一身上下九成係意大利造,唔怕輸剩條底褲。
我都輸唔哂, 不至于全羅跑! 我全身啲衣服都係(中國生產)! 只係條底褲係100 % (澳洲製造), 隻手錶(歐洲製造), 對鞋係(印度生產)! 我架單車就100%冇中國生產!

引用:
原帖由 reniless 於 11-12-2017 13:45 發表
深圳銳意打造成為智慧城市,最近福田區發佈咗個2017-2035規劃,過幾年咪睇下大陸係唔係得個空喊口號地方。
當年大西北.......跟着又乜乜豬三腳....又到錢海....近年期又大環區...年年都有新朵!

豬三腳個陣時都加强力度去推動三隻腳打造成為乜乜現代化高科技環保智能超自動化高素質生產生物科技尖端生化機因然究科學配合中西互謂互利極先進科研成果结合成優質生活成為亜周區中心輸樓求同全易成為雙方搞好經濟河蟹共赢世界第一乜乜....中西成藥乜乜藥業港.......當年深震都好似有份參與其中???

引用:
原帖由 queen 於 11-12-2017 16:09 發表
大陸確係有好多産品都領導全球,唔講航拍,以小弟本業為例,近呢十五年香港建築業用的玻璃同鋁材,基本上已經全部都係大陸製,某程度上全東南亞都係,而且大陸玻璃廠可生産尺寸亦係冠絕全球.....

但分 ...
我同學仔間玻璃廠就係係大陸, 冇計地方一定要好大至達到合理成本大量生產, 投資額好大, 用德國生產線, 每年生意額有20億但利潤算一般! 金鐲鋁材日本進口! 佢地情願保持質素搛小啲都唔想咩鑊!

其實中國現時優勝之處係比較起其他國家以較底成本做普通生產及加工產品! 而呢類工業生産在其他國家以經可以做到不過成本比較高過中國, 中國係欢迎這類工業! 至于高科技生產避免技術外流就由開發國家自行設計及製造生產再入口中國加工!

For example: 我自己有投資一個工業電力系统; 開發及全球PATENT係原自于澳洲, 澳洲負責做(最重要核心技術)銅合金度電片再出口到中國加工包膠殻, 而别一個配套膠殻就在印度生産, 成品就係把中國完成件装入印度製成品就等如一件完成產品, 别外後加配套系统由越南及美國負責生產. 五個地方夾埋生產出來成本比較平之如最重要係"冇人"能够抄袭到出來, 中國有公司試過抄袭我們套系统産品但因銅合金片技術掌握不到以至運作上不能達標在三日內過熱斷路着火! 所以澳洲公司早早估計亜洲地區會有抄袭問題就花了10年時間R&D秘密銅合金技術更不會外流生產有關物料, 10年後中國發明到的時候我地以經佔哂大部分市場及進化產品推出!

引用:
原帖由 Dave 於 12-12-2017 13:13 發表

借!

丫唔係...係融資...
之後再搵d 「財務賊惑師」幫你債務重組一身輕
好易! 劏啲內藏去賣! 連本載利翻埋泥!

https://www.youtube.com/watch?v=yY86vH7z9qA

用USD$115 trade ditcoin!  買牛呀!

佢係FB話250元買林保! 都唔知邊句真?

強國抄襲專利產品好西利! 但秘製技術就冇辦法在短時間內抄襲得到! 不過再抄襲多20年後強國會係全球最有實力開發新技術國家之一!

引用:
原帖由 loveless 於 16-12-2017 14:25 發表
外國企業有所謂良心的話,
中國製造業就唔會有今日.

同樣道理之下,
今日既局面,
消費者責任, 其實最大.

到有朝一日,
買西班牙牌子既Jamon ,
或意大利牌子Prosciutto,
一睇包裝原來都係中國造既金華火腿, ...
喂! 咁都俾你估中! 而家有人係大陸學(抄襲) 水牛芝士及鬼佬CAM華火腿......

引用:
原帖由 48191 於 16-12-2017 19:21 發表
唔L係啩!
強國有錢佬思維! 唔講你唔知, 俾香港人更加愛外國產品!

引用:
原帖由 48191 於 17-12-2017 13:30 發表
佢哋堅係買外國貨定買仿品先?
唔敢講! 但一定有小部份商人靠抄襲賣次貨發大達, 有錢享受就100%來佬正貨!

我係深圳識一間造花𣄃蔘既上市大企業, 佢地話原材料(純正花𣄃篸粉)從加拿大某某大公司入口, 世界真細小! 我同學仔移民加拿大就係在那間大公司工作, 那公司𨍭生產纯正花𣄃蔘薬粉原材料出口, 同他Chat時講過呢間深圳間公司有幫他買材料, 他就火都來埋説記得呢間公司十年來只買過一次500kg藥粉, 跟着只係成日sent emails來取單價但冇幫襯! 連其他行家都係話小心呢間公司搞搞震冇幫襯! 但係深圳呢間公司業績報導係產品含100%纯正加拿大花𣄃蔘, 每年消路十億生意額...有人寄該公司產品去加拿大驗證, 發現產品內跟本冇花𣄃蔘成份! 冰山一角 難怪本地咁多水貨客載貨北上, 某些人(中產)對上便啲產品的確有些保留...

發新話題