40 123
發新話題

[認真] 真心唔明點解D 人鍾意係公眾地方開住個喇叭

真心唔明點解D 人鍾意係公眾地方開住個喇叭

事情係咁的, 呢幾日唔知點解留意到特別多人係D 公眾地方, 公共交通工具開住個喇叭, 打機, wechat 聽人地d 口訊, 聽歌, 睇戲. 英式英文有個字叫"sodcasting", 講d 小朋友開住個喇叭播歌, 然後又有d 社工, 心理學家gut 出黎話係"佢地要劃清自己既界線", 又或者係"佢地覺得個地方好靜, 所以想聽d 聲, 而且佢地覺得係做緊善事, 因為佢地整d 佢地覺得好聽既聲俾人聽"

但係我又留意到係香港, 呢樣野又唔係分種族 (香港人又好, 大陸人又好, 南亞人又好), 分性別 (不過我留意到既係年輕女性比較少, 年長女性做得多既係拎住部電話同人wechat 開喇叭), 又或者分年齡. 有d 呀伯會拎部機係到玩rpg, 佢推銀都好, 玩rpg, 打到"bing 拎ba 冷", 係部巴士度鬼剎咁嘈. 放工時間大家都攰, 只想靜下.

拎對耳筒真係咁難?

申完...

"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

我周不時身邊都見到有人係咁, 係餐廳, 地鐵都試過. 就前兩日, 有個疑似大六中年女人係正我隔離大大聲用 face time 同人講電話, 我望著佢, 佢完全當我冇到, 繼續係我耳邊係咁繼續講,  感覺上佢地係完全冇意識咁樣做係會騷擾到周圍既人. 我遇過有D咁既行為既人一般都係上年紀, 感覺上冇點受過教育.

不知是否在刷存在感?希望得到他人注意?

成日都好想拍跌班低頭族,開聲族D電話

引用:
原帖由 derp 於 2017-12-18 10:33 發表
事情係咁的, 呢幾日唔知點解留意到特別多人係D 公眾地方, 公共交通工具開住個喇叭, 打機, wechat 聽人地d 口訊, 聽歌, 睇戲. 英式英文有個字叫"sodcasting", 講d 小朋友開住個喇叭播歌, 然後又有d 社工, 心理學家gut ...
播片o牙叔居多

而面聊以大媽及外傭量勝

......但外傭都識用 handsfree

好難頂

通常都會禮貌地開聲請人收細音量, 預左先禮後兵, 好彩地暫時都未試過要去到要嘈交衝突.
基本上我接受迫地鐵要俾人踩鞋, 但要強迫埋我聽D不知所謂歌, 黃梅調, 梵音之類就真係抱歉了.

引用:
原帖由 loveless 於 18-12-2017 11:22 發表
通常都會禮貌地開聲請人收細音量, 預左先禮後兵, 好彩地暫時都未試過要去到要嘈交衝突.
基本上我接受迫地鐵要俾人踩鞋, 但要強迫埋我聽D不知所謂歌, 黃梅調, 梵音之類就真係抱歉了.
香港人咁有教養...你唔該佢細聲d ,佢會好有禮咁話對唔住我以後唔會架啦多謝你呀9527 ,又點會嘈交呢...
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 loveless 於 18-12-2017 11:22 發表
以前講過,試過喺地鐵踩到對浪凡漆皮板鞋,個種興奮心情到依家仍然未能忘記。

引用:
原帖由 新手一隻 於 18-12-2017 11:28 發表
純粹自己要用某個功能,比如話聽音樂講電話打機,但係沒有用耳機,唔好騷擾人的意識啫。唔至於又想霸地盤又吸引人咁咁多理由。
唔識考慮他人...又或者「人地係咁我就咁」...說到底...教養問題。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

係呢d鬧市, 公車上面騷擾到人都算, 反正都係嘈...
但係佢老味, 當我去d偏靜既地方如行下山, 踩下車, 郊遊等等...
你唔好拎個爛牙喇叭出黎炸機啦你X味,

人地已經為了避開鬧市想清靜下諗下野及享受下大自然等等,
你又黎嘈喧巴閉  真係想死
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 屈濕 於 18-12-2017 11:03 發表
成日都好想拍跌班低頭族,開聲族D電話
咁佢靜靜地睇手機又影響唔到我既, 但好多人當咗張地鐵飛係包埋手機既位咁, 返放工時間好迫人, 都要"牙"返個位係前面睇手機, 明明可以上多幾個又或者企得鬆動D都唔得, 睇少陣唔會死架下話 ?

帶對隔音耳機聽歌, 全世界都唔關我事

過馬路要睇車唷
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

最近有單呀伯要刷存在感,最後賣咸鴨蛋
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20171123/20223011

40 123
發新話題