21 12
發新話題

Laser最光最亮邊隻好?

Laser最光最亮邊隻好?

我用緊fma出嘅 peq la-5 紅光,但我依然嫌佢唔夠光
有冇師兄有更好介紹?G&P dual laser illuminatior得唔得?

唔該

因住射盲眼 .......

差d以為盲神再現......

G&P DBal.
究竟世界上還有神嗎?

大部份CQB場都己經禁左LASER......

如果用LASER.打夜game,會唔會好容易暴露自己位置?

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-12-2017 12:19 發表
不會,因為如果你用 laser, 無人會同你打 game

回7# olw0978 C Hing.
謝謝給予有關問題回覆.

引用:
原帖由 olw0978 於 30-12-2017 12:24 發表

不會,因為如果你用 laser, 無人會同你打 game
呢個唔一定。
有好多game都可以。
主要睇你打開個班人

引用:
原帖由 Opica 於 30-12-2017 13:17 發表
呢個唔一定。
有好多game都可以。
主要睇你打開個班人
有好多game都可以?

吾老矣。。。

事實上,有Outdoor game、夜Game係可以用IR、Infrared laser同夜視鏡...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 30-12-2017 15:07 發表
事實上,有Outdoor game、夜Game係可以用IR、Infrared laser同夜視鏡...
都係個句。睇人

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-12-2017 12:19 發表
認真回覆:

答案係不論你用IR 定係VIS, 都係唔會. VIS LASER 既原因好簡單. 除非你講緊好高MW (一般玩具槍LASER 講緊5MW, 民用槍LASER 大部份都係5MW)又或者個日好潮濕, 如果唔係肉眼只會見到一粒紅點, 而唔會因為見到粒紅點就會見到你係邊度射過黎.

個人經驗: 之前打過場CQB, 個陣岩岩入手支夜超, 未有時間買IR LASER, 唯有用住支玩具ELEMENT PEQ 15 既VIS 頂住先(佢無IR LASER). 因為對家知我用夜超, 而佢地無, 佢地最大考慮首先係睇左點樣唔俾粒紅點照到, 而唔係睇下粒紅點係邊度黎. 所以除非你長開, 如果唔係人地唔會咁易搵到你紅點係邊度黎. 反而你擔心下你會唔會太嘈暴露你係邊好過.

至於IR, 不論真品玩具, 如果個地方係極黑, 即係伸手不見五指個D, 其實你細心睇都會見到你指住個位置有粒好弱既點. 而另外, IR 燈, IR LASER, 就算係PVS 14 上面粒補光燈, 都會有少少紅點, 如果好留心, 就算無夜超都一樣會見到你粒點. 無夜超情況下, 有IR 與無IR 只係易D 見到同無咁易見到既分別.

就實戰而言, VIS LASER 作為瞄準方法夜戰無乜用. 粒點又光 -- 順帶一提, 就算用IR LASER, 都一樣會有呢個問題, 粒點會FLOOD 左你支夜超, 搞到你你只會見到粒點, 見唔到你指緊D 乜野. 咁點解唔用紅點鏡好過?

但係我唔係話紅點係完全無用. 其中一個用法就係同自己人溝通, 指出位置, 特別係香港D "CQB" 場幾廿個開口位, COVER 位個陣, 口講有排都未必指到. 而另一個我會諗到既係如果玩造型, 例如用緊S10 個類防毒面具個陣, 個LASER 除左本能射擊以外就差唔多係唯一一個可以用既瞄準方式.

"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 48191 於 30-12-2017 15:07 發表
呢個其實真係心理作用. 如果買得起夜超, 玩家就有可能會玩軍版PEQ, 又或者TNVC 個D 天價神器. 軍版個輸出率高D (例如PEQ 2 講緊50MW), 上面張貼紙寫明叫你唔好照D 你唔想瞄準既野. 民版就反而會講明係EYE SAFE. 但係睇落去, 俾支軍版照住, 因為你唔係咁易見到, 就唔會知道其實俾佢照中重傷過俾支EYE SAFE 既可見LASER 照... 個分別就在於將D 化學品就咁俾人食同將佢地放落D 加工食物度咁, 最後一樣會食得死人.

就是這樣...

"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

絕對同意師兄所說。
究竟世界上還有神嗎?

21 12
發新話題