26 12
發新話題

用左輪打IPSC (ASG 715)

引用:
原帖由 pbay 於 23-1-2018 17:18 發表

SA 定 HKS ?
SC係SA搞啦,
HKS個類叫ProAms (限時內鬥打多popper/plate)
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Contingency 於 24-1-2018 13:26 發表
據都市傳聞
正式的IPSC ACTION AIR就唔洗諗,曾經有IPSC人已經齊5個(比賽要有5個先會頒頭3),問主辦單位,
回覆係拒絕,原因,阻礙比賽進行~

大概係主辦單位驚用輪會有好多時間花係執SHELL同RELOAD,令已經成日超 ...
呼聲低冇人搞, 你見Production optics 即開即有
或許是那5人同主辦單位的關係不夠好
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Contingency 於 25-1-2018 12:02 發表

據說想開的參加者係自己D會員~~
(主辦單位)有心實搞到! my .20
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Contingency 於 25-1-2018 12:37 發表
如果係租個IPSC場搞個3,4個STAGE的剩輪比賽應該OK ,但要搵個有名有姓的人主辦...

而IPSC會係未知多唔多人泥的情況下,好難主動去搞個咁GE比賽,(場要錢,搞要錢,牌要錢,仲要禮物)

其實IPSC有時都搞D唔入ICS的比賽 ...
人家也是打開門做生意, 有考慮是正常,
我自己都想玩, 不過不是首選(唔想用speed loader).
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Contingency 於 25-1-2018 13:32 發表

用唔用LOADER就射手可以選擇GE~

另外仲有3個問題
1.場地設計同砌場由邊個搞(早一晚由6PM,砌到2AM,之後第2日打,睇下有冇人肯~)
2.RO,CRO又點搵?
3.行咩例?如果係行IPSC例,的非ICS比賽,有可能有RO肯做
*比賽 ...
我覺得租一晚場地整個COF做練習會比較容易開始...然後你只需要有幾個有IPSC常識又肯玩的shooting buddy就可以了
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Contingency 於 25-1-2018 14:19 發表
你最好有d打開,場主知你有安全經驗之類,最重要係肯夾錢.....

而家好多會一日收費$100....

你包個場至少都過千,所以你要有十幾人,或者人人肯比2,3百出泥一晚....
我覺得你去玩IPSC練習ok的,  先知會負責人肯就可以, 畢竟例書有REV組
其餘自己執生

租場就比較自由, 當然$是個問題
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Contingency 於 25-1-2018 14:45 發表
去IPSC會訓練,你要過左初班先,即係上過堂比左幾百先
你講到求其走入去比100都得我還以為已是會員添
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Contingency 於 26-1-2018 08:55 發表
如果冇一套用開的例,執法只會更運亂,完全脫離IPSC,更加難搵到有經驗的裁判,的確可以冇牌做,但做唔做得泥又係第二件事。倒不如做FUNDAY好過,只係就天難搵所謂的廠家做折扣
例已有, 而家係冇人玩之嘛...
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Contingency 於 26-1-2018 11:18 發表

我相信更大問題係冇人肯開,泥緊的IPSC比賽,1911得3個,廠槍加鏡得6個,咪一樣照開。但難怪的係輪的時間成本比前2者大...
這幾年玩AIPSC平常練習從沒見人玩, 除了數年前台灣LV 3 比賽有人參賽,
如有我也想拜見一下
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Contingency 於 26-1-2018 15:36 發表
唔開,訓練泥做咩
一定要開左先訓練??
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 pbay 於 30-1-2018 17:05 發表
我見某會D片, 打Steel challenge係每個plate都有stop timer, 駁住電出晒每塊plate時間.
呢個係純參考定有計分功能 ?  
定本身計返最後一塊stop plate計總時間就算 ?

成套咁多塊timer plate一定好貴(仲要有 ...
實彈有彈痕左鋼靶上, 計時器收錄槍聲計時不會有判定問題,
N年前所有鋼靶都有燈打中會著, 有stop plate計時, SA比賽鋼靶打中有獨立計時, 總之是解決了執行上的問題.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

26 12
發新話題