20 12
發新話題

[VFC] 究竟VFC係咪真係好快打柴

V 記無論外表同槍款都真係冇得彈,但最抵死有好多低能出錯...
VP9 空對地管
45CT 初期 D 神奇件
MP7 個 Bolt 比飛機抽插個位不是圓柱型
FNS 個唔知幾多磅力 trigger

其實如果冇呢 D 低能野 V 記真係唔錯

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-1-2018 15:35 發表

hk45ct第一水 其中一批?
會挫爆飛機果批... 之後既好似冇事了吧?
佢唔係有呢 D 低級(有心?) 錯誤真係有 80 分 ga
其他內件野唔講,淨係 VP9 求其拎一支對住 5m 靶射下都知批貨有問題 la.. 咁都出到街既...
唔係想酸... 而係有 D 恨鐵不成鋼既感覺... 明明 D 槍款同外表真係好正...

引用:
原帖由 hoperper 於 17-1-2018 12:11 發表

其實VFC MP7本身唔係氣化差, MP7氣化衰既問題在於條bolt太重.令到彈匣用了大量green gas去推動, 令到彈匣非常快凍
解決方法有幾個的.

1. 之前Dave 師兄有講過, 一係cut 走bolt carrier 最重的一部份, 已經大 ...
其他唔敢講,Marui MP7 係零度爽清!係零度!係爽清!唔知咩怪物黎

利申,Marui 同 VFC MP7 都有但賤賣左 VFC,理由噬神者兄一樣,點汁性能都不及一支原廠乜都冇改既馬記....

引用:
原帖由 hoperper 於 17-1-2018 12:58 發表

的確V記MP7點改, 最盡盡都係8-8成5既馬記氣化效能
但基於實際,打game 時, 跟本不會常用full suto, 就算單法亦不會突然狂扣, 所以其實只有8-8成5的馬記氣化性能係一個可接受範圍

不過馬記我之前都打過, 我真係 ...
馬記外觀根本係... 仲要細左個碼...
但我係性能重視,所以結果都係簡馬記

都係果句,各取所需 lor~ 冇話一間係最好既廠既

其實咩叫 "抗寒飛鏢"?向前/後出氣量多 D? 自己會發熱?

其實我想講,上上星期二見到呢個 post 係有 D 心動 ga,但第二日見到人拎支號稱新既 416 出黎打左一匣就收左皮了,唔知個煲爆左乜,唔記得問返佢。鋼有鬼用咩,就算佢唔爆第 2 D 件都照爆...

引用:
原帖由 Dave 於 30-1-2018 11:05 發表

白痴錯呢句好,VFC 如果唔發生呢D 低級錯誤其實起碼打高 20 分。
當然一而再再而三發生呢D 小錯影響使用,成個設計生產流程或者要再檢討下,
最低限度試版要做比較全面的測試先好做大貨.. 唔好扣2 雞好野響呀去 ...
V 記 D 錯真係可避免,如果係用料唔夠好,性能唔夠老馬 (性能重視放棄像真),其實我會 buy
但而加買支槍唔係先天弱智就係賭運氣... 大佬我想玩槍唔係想整槍 ar
一係冇料就唔好成鬼日搞 D 自家系統,唔係特別好之餘又多 bug
慳到開始成本又贏到口啤

題外話,其實講左十年都話隻匣化氣好唔好,但真心想請教點整隻匣先會氣化好?用料?設計?形狀?
K 記隻匣重人一倍,馬記匣仲衰乜都冇,G 記定 V 記都有 D 咩雙氣室
其實你地成日講既 "氣化好" 係咩概念?

我個人感學既,就係支槍用氣量少,容量大,匣內氣化空間夠就氣化好。

都唔好話準唔準,淨係計佢 D bugs, 至少有以下我/我身邊朋友中過
- MP7 圓錐型既飛機座
- FNS Dave 兄講果個問題
- VP9 陽痿外管,上匣自動上膛系統
- 45CT 神奇既初版飛機
- 而加買到果個版本既 416 爆 bolt 零件

以上問題全部係新槍未改未操已經發生
我都唔數 D 遠古時明知死硬果 D
同埋講到口臭都係,唔求佢準唔準耐唔耐唔操,起碼唔好一開盒要 debug 先...
定可能平時我地冇扶阿婆過馬路,所以買親都 100% 中招?

不過真係好彩 V 記唔生性,如果唔係小弟傾家蕩產都似...

我惗 G 兄誤會左小弟問題了,小弟只係計對講個匣既 "氣化"
但小弟確實玩左近十年 GBB,都未聽過 "氣化" 係包埋支槍的
通常都係聽 D 師兄講 "新版匣氣化好 D","改用乜乜匣氣化好 D"
雖然我個人真係唔覺有咩黑科技會 "氣化" 好
學 G 兄話齋,執順支槍用氣少,冇咁易凍又多 gas 淨咪感覺上 "氣化" 好左 lor
但咁係因為支槍順燃費低,唔係因為隻匣氣化好

同樣有少少唔知係偷換概念定錯誤觀點就係 "槍管長就準", "內徑細就準"
其實槍管長左內徑細左容易 set 大力,大力先係準既原因
唔會因為換左 500mm 601 管 打 1J 會準過 250mm 610 管打 2J
呢點好多外國 forum 有講過相關實驗

以上係非常離題,如有 mo 犯樓主請用力打臉

引用:
原帖由 stevechau 於 1-2-2018 10:32 發表

咁我又唔係好明喇...大力唔係只係遠左同快左咩??
大力係包準GA?? 遠左係可以準或者唔準都得GAWOR~
準唔準應該係睇返HOPUP座同膠呀嘛??
以一組HOPUP SET同飛機出力計, 管長左內徑不變, 係遠左定短距離內準左 ...
師兄問得非常好,我試下用個人有限知識解答,有錯既話希望有高手指正

首先要搞清楚我係講因 "槍管長左" 同 "內徑細左" 而準係謬誤,呢 2 樣只係令支槍 J 數大左所以準。

打 IPSC 成日聽,乜乜 5 吋龍準好多,其實最簡單同一支槍入返 134 同 topgas 比較就明我講乜。

事實上可能就好似師兄所講,PDI 一直都係話 610 準過 601, 雖然我自己試過對比埋 623 都唔覺有咩決定性分別。

至於 hopup 的確係除左 J 數以外,我覺得最影響射程同準繩度既要素之一。壓點靚,扶得正粒豆,上旋夠就會直同遠。大力的確係難 set hopup,因為子彈太快穿過 hopup,壓點容易不足,的確係難 D 調較,但唔係較唔到。

另外一個要素係出氣穩定性,呢點係點解手拉電槍永遠比 GBB 準既原因。出氣穩定, 出 hopup 壓點力度相近,出槍口力度分別唔大,粒粒彈既上旋同初速相近,自然打中既位置都近,即所謂既準。時大力時細力,食 hopup 一時應一時唔應,自然粒粒都隨機著彈。

當然仲有好多其他原因,等其他師兄補充。

至於 D 商品既野,我十年黎都花唔少怨枉錢,由最初 PDI 銀管到而加乜乜瘋力管,老實講我而加就求其換條 Raven 管同 hopup 膠就算鬼數,最簡單做好本分先係最重要

引用:
原帖由 gainax 於 2-2-2018 01:15 發表
隻夾唔插支槍射擊就唔知氣化如何
其實夾連同槍先為止一個完整系統。。性能各佔一半一半互相影響, 分開計去比較其實無咩意義,因可以氣化好既夾打出黎支gbb氣化效果唔好,
同埋點計先叫好?就是有得比較先有高低。。兩個唔同係統無得互換夾測試味連同支槍先比較到整體氣化表現
至於單論夾既"氣體利用效能" 物理理論上軟>硬設計上面都講過了

真係要單對單比較夾既話只可以同系統, 舉例好似v記新夾同舊夾比, 點解新ver有明顯進步?
其實最大分別係佢做大左夾氣缸好多,叉多左gas自然有充足氣推煲爽左,氣缸有足夠空間"氣化"自然效率提升
G 兄其實你呢個正正係我講既野
淨匣點會冇得比,冇得比做乜用新版唔用舊版
同埋隻匣根本冇黑科技,都係果句做好基本野,空間大,限流,唔好標奇立異就足夠

引用:
原帖由 gainax 於 2-2-2018 01:50 發表
另一問題要測試其實好簡單, 將同一支槍set 同一牌子長短管/唔同內徑管,用同一力度打就有答案, 不過氣槍d野有hopup冇膛線落場戶外又有風BB彈又係圓,唔係差距太大例如250mm vs 510mm,601vs608, 追求個少少分別其實哂精 ...
呢個問題點解我肯定,係因為除左我搜集過資料之餘,你講既野我在室內做過測試
都係果句標奇立異既野唔知係我唔識玩定點 na
我只可以話我支 1.4J MWS 係未 set 到最好既情況下可以 30m 打到 A4 grouping

回覆 141# 的帖子

我唔知G兄係咪回錯左我,但你講馬記果d問題,除左G18之外你係咪用134a都爆鑊先
V記果邊,成棟樓都冇人要求過要有幾精準性能好,但求冇低能錯件啫
買支槍返黎要求打得響都唔得,我睇暈成棟樓晒好似得你先明同接受呢個折扣wo

見大家咁熱烈小弟又想分享下作為改槍低手既心情

小弟大部份槍主要係落場用,包括 Wargame IPSC 3Guns
但玩左十年 GBB 咁濟我都只係識換 D 皮毛野,無他,我興趣是玩槍不是整槍
V 記咁耐以黎出既槍小弟都好有興趣
但自從中完伏再加身邊所有朋友不下十支 V 記,冇一支,係冇一支冇鑊氣
作為整槍低手既我點敢買
事故我就唔數了,但小弟(唔代表所有人)只係想要一支拎上黎打返幾場都唔會爆
長火黎講換下膠換下管落下補品有馬記 7-8 成準就夠,手槍就更加是但 la 射得出唔好太離奇就得,反正近戰用

同埋今時今日,唔好再講咩玩得 GBB 就要識整,基本保養係要識既,但要銼乜銼物果 D,大佬個個都咁多時間咁好手工咩
將貨就價就更好笑,本身定價就唔係平,買完 on top 再加多一千幾百換件先打得,咁你不如一早收多一千幾百,我慳返手工錢好過
做生意咁死得 la,最簡單你䏲下手機 Free Apps,有 bugs 一樣比人插到訓街,而我做咁多年 IT 冇一間公司/客夠膽話 "將貨就價, 係咁 ga la"
一係加價,一係 cut 功能,有 bugs 絕對唔可以有藉口,更奇觀係個藉口係個客幫人地公司惗,M 系都有個限度

最後再再再再重申一點,小弟唔係想要一支比馬記性能好又更耐用既貨式,單單唔好要買完之後唔知幾知自爆,性能不是糞級就好了
黎近小弟會再入手一支 45CT,而加 "應該" 係唯一一支已經係冇鑊氣既槍,唔好話我地淨係識盲踩一個品牌,我地真係想幫襯的,祝我好運 la

20 12
發新話題