發新話題

[VFC] 究竟VFC係咪真係好快打柴

其實我想講,上上星期二見到呢個 post 係有 D 心動 ga,但第二日見到人拎支號稱新既 416 出黎打左一匣就收左皮了,唔知個煲爆左乜,唔記得問返佢。鋼有鬼用咩,就算佢唔爆第 2 D 件都照爆...

SORRY食字 仲自已回覆

SORRY食字

引用:
原帖由 sam524 於 30-1-2018 10:35 發表
其實VFC我有個小故事
搵日得閒開個post同大家分享

VFC說不上d野超好/好差
外觀造得不錯 性能叫有咁上下 但成日犯d白痴錯 要執下
有次比我周到佢有個不小既問題 (起碼我覺得有問題)
佢地仲死雞撐 ...
師兄咁請教下,
如果VFC外觀尺寸只係不錯'
咁邊間玩具廠擔當得起一流呢?

引用:
原帖由 Dave 於 30-1-2018 11:05 發表

白痴錯呢句好,VFC 如果唔發生呢D 低級錯誤其實起碼打高 20 分。
當然一而再再而三發生呢D 小錯影響使用,成個設計生產流程或者要再檢討下,
最低限度試版要做比較全面的測試先好做大貨.. 唔好扣2 雞好野響呀去 ...
V 記 D 錯真係可避免,如果係用料唔夠好,性能唔夠老馬 (性能重視放棄像真),其實我會 buy
但而加買支槍唔係先天弱智就係賭運氣... 大佬我想玩槍唔係想整槍 ar
一係冇料就唔好成鬼日搞 D 自家系統,唔係特別好之餘又多 bug
慳到開始成本又贏到口啤

小弟有嘅N年前scar-ssr(已放)GBB第一支係417初版,托賴菩薩冇病冇痛,bolt catch pin跌過至斷咗bolt catch後用返一條粗D嘅m4三角西底pin頂住到而家,都算OK。mp5就係收個達人嘅二手嘅,可能佢執過下到我手叫打到(老實,都係單飛正常,auto差些少,不可能一雞夫住),換咗P牌飛鏢有改善,但其他零件又到期,咁應該我手功/手氣唔好啦,搞好多嘢先回復初初收嘅狀態。UMP新入手,響台北MOA展後試過鋁煲感覺良好所以入手,暫時試槍冇得頂
仲有支416屍就真系換到已經淨返個殼係老原,仲未試過有膽拎落場。以上係小弟之經歷,個人覺得V記真係睇你對佢嘅八字夾唔夾先得

回覆 100# 的帖子

以前好耐d第一代當佢模型槍算,我自己都玩過明白就算醫返都易返發
等到15年開始個期有明顯進步先再入手, 其實由頭到尾都唔推薦玩一代,較新d例ump 1代重煲氣化不良,直夾設計易漏,mp5彈嘴bolt lock唔可靠夾漏氣等等問題, 二代已經改好左mp5就出2代實可靠唔少

關於v記d甩漏野其實個個牌子我都拎過哂野, 就算馬記ksz講到咁好全部都中過, 設計方面又係全部都有唔可靠地方要自己fix, 呢d牌子最大分別個人覺得只在於氣化同準度, 咁冇計v記一直唔妥協,一日唔捨棄像真換取更進一步性能咁實比唔上馬記kvva之流,

其實佢可以好以我們參考馬記系統出gbb咁就可以同馬記揮過,但一直冇做仍堅持自己系統,唔可以話佢做得唔好既因市場仲有像真派就會鐘意玩v記, 本身v記就係像真大於性能, 注重性能大於像真既話不如真係等馬記之流出好過了,
現今年代咁多野參考做支性能高水準gbb以大廠唔係難事, 做支keep到高性能而像真既gbbr就十分困難, 但唔係話做唔到, 假設馬記性能10分像真5分, 咁做支8~9分性能,8~9分像真gbb係有可行性, 而家V記講黎講去都係爭隻夾姐其實。。硬hammer彈弓係硬傷。。

引用:
原帖由 gainax 於 31-1-2018 08:23 發表
以前好耐d第一代當佢模型槍算,我自己都玩過明白就算醫返都易返發
等到15年開始個期有明顯進步先再入手, 其實由頭到尾都唔推薦玩一代,較新d例ump 1代重煲氣化不良,直夾設計易漏,mp5彈嘴bolt lock唔可靠夾漏氣等等問題 ...
本身v記就係像真大於性能,<- 所以咪掛牆囉

而家唔係要佢好準好高性能, 而係原裝性能低到玩唔到
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

GHk G5轉會至VFC MK18路過~
著實黎講, 新果D VFC M4 GBB又未至於開箱唔落得場既~
但都係果句, 你比幾多錢換咩要求囉~
VFC玩像真係無錯, 咁佢個市場方向係走果邊嘛......
但開箱計要佢去撈泥/槍槍準, 我諗除左馬記叫做貼近D呢方面之外就無~
但以我果陣支原裝MK18去計, 淨係換左粒膠, 同以前支青好左既G5比...
GROUPING都已經有7-8成, 其實落場計已經唔錯, 要再好D?? 課金囉~
玩槍除左心機就係課金既問題之嘛, 課金都解決唔到, 即係某程度上係要求高你課唔夠金~
平靚正, 都睇個考慮點係咩GA~ 你要佢個殼靚, 內外又像真, 連射又叫清到匣既~
咁VFC已經算交足功課WOR......但再附加要佢落場精準、襟捱襟操, 咁就要另再課金去搞囉, 等價交換JE~
根本VFC D槍, 就好似D o靚模、MODEL、甚至香港小姐咁......要佢靚/睇得下, TALK得兩咀, 咁佢OK既......但再要呢D女去撈泥軍訓, 先天體質佢地係未足GAWOR, 咁咪比錢TRAIN UP佢地囉~

題外話,其實講左十年都話隻匣化氣好唔好,但真心想請教點整隻匣先會氣化好?用料?設計?形狀?
K 記隻匣重人一倍,馬記匣仲衰乜都冇,G 記定 V 記都有 D 咩雙氣室
其實你地成日講既 "氣化好" 係咩概念?

我個人感學既,就係支槍用氣量少,容量大,匣內氣化空間夠就氣化好。

都唔好話準唔準,淨係計佢 D bugs, 至少有以下我/我身邊朋友中過
- MP7 圓錐型既飛機座
- FNS Dave 兄講果個問題
- VP9 陽痿外管,上匣自動上膛系統
- 45CT 神奇既初版飛機
- 而加買到果個版本既 416 爆 bolt 零件

以上問題全部係新槍未改未操已經發生
我都唔數 D 遠古時明知死硬果 D
同埋講到口臭都係,唔求佢準唔準耐唔耐唔操,起碼唔好一開盒要 debug 先...
定可能平時我地冇扶阿婆過馬路,所以買親都 100% 中招?

不過真係好彩 V 記唔生性,如果唔係小弟傾家蕩產都似...

引用:
原帖由 stevechau 於 31-1-2018 09:38 發表
GHk G5轉會至VFC MK18路過~
著實黎講, 新果D VFC M4 GBB又未至於開箱唔落得場既~
但都係果句, 你比幾多錢換咩要求囉~
VFC玩像真係無錯, 咁佢個市場方向係走果邊嘛......
但開箱計要佢去撈泥/槍槍準, 我諗除左馬記 ...
咁又唔係話全體都廢,但應該有一半

VFC GROUPING 無問題,我支UMP 單發打20 米場係槍槍中 10 寸 X 5 寸 鐵片。
係全自動果陣氣咳噴煙。

都唔好講馬記果支規格外GBB,
淨係睇番大家台仔廠,WE 岩岩出果支 M1A1,大家都係SMG 細身匣,
WE 個BOLT 又成 300 克重,但人地可以一雞50 ...呢D 叫進步。反觀VFC 的SMG 槍又如何。
VFC ...一味話像真...但像真應該係BOUNS,而且反映左係價格上,
但性能一定要做到基本,而唔係話「層皮咁正,性能爛D 都要硬食」。

至於甚麼課金改槍唔係問題,大前題係原裝起碼要正常先。
而唔係原裝噴水嘔彈爆乜爆物,唔改根本用不到,呢D 「原裝槍」要改名「半成品」。
至於「執完好順」,我只可以話個玩家叻,唔係間廠。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

1 個讚好! TOP

VFC打上黎我覺得還好啦 (如果無爛野)
手上都唔少VFC槍 HK45CT, M&P9, 迷G19, 迷G42, MP5, M40A5, G28
仲有過FNX 45
支支都各有千秋 中哂大伏d槍好多我無買
但真係好多白痴問題 打兩打就爛d野 匣放兩下又漏氣

417/G28 有過尾通好鬆喱個問題
問過幾個人都係同我講用大量鑼絲膠解決
但如果我同你講 由417出果日開始佢就造錯parts 搞到鬆尾通 你地又點睇

引用:
原帖由 sam524 於 31-1-2018 10:42 發表
VFC打上黎我覺得還好啦 (如果無爛野)
手上都唔少VFC槍 HK45CT, M&P9, 迷G19, 迷G42, MP5, M40A5, G28
仲有過FNX 45
支支都各有千秋 中哂大伏d槍好多我無買
但真係好多白痴問題 打兩打就爛d野 匣放兩下又漏氣

...
但如果我同你講 由417出果日開始佢就造錯parts 搞到鬆尾通 你地又點睇 <---

等收信啦!

ps. 在下家中支417... gbb...嚇我唔到既...

引用:
原帖由 Dave 於 31-1-2018 10:59 發表

但如果我同你講 由417出果日開始佢就造錯parts 搞到鬆尾通 你地又點睇  
咁我得閒就開個post講下故仔 大家集思廣益下
我最怕原來我先係傻仔 到時係我收信

發新話題