29 12
發新話題

[VFC] 究竟VFC係咪真係好快打柴

VFC係俾錢買外觀!不論SMG、Rifle、Pistol都係。但執完就打得幾順,但是執的過程很痛苦⋯⋯
我買不小V記產品:M40A3、MP5兩支、MP7A1、VP9、HK45CT ,全部都要大執。除咗MP7A1執完都係冇乜作為之外(份Bolt太像真、太大舊,冬天表現係零;膠外管易撞斷),其餘都表現中上。
VFC的優勢在於呎吋和真槍比相差不大,可以直上真品配件。
就以我的MP5K PDW為例子。一買回來要換精密管、哭泣膠、膠上彈坡和WE入汽嘩佬,就已經準過好多Rifle好多。
所以玩VFC,除了買槍和匣之外,還要預鬆少少錢嚟執。但執完的表現是比老原的性能好一大截。
以下的兩幅圖,明就明:

引用:
原帖由 海綿寶寶玩gbb 於 15-1-2018 23:30 發表
小弟想問問各位,想換 vfc hk416d, vfc mk12mod1, 但係好多人都話vfc好快玩完,執完啲錢夠買過另一把......究竟係咪?
究竟世界上還有神嗎?

2 個讚好! TOP

已經裝咗嘅就係Hello Kitty特別版。
引用:
原帖由 BLSK 於 16-1-2018 08:52 發表
邊個先係真 ?好堅
究竟世界上還有神嗎?

1)匣的入氣嘩佬一定要換
2)上彈坡要換十字軍膠的
3)楓葉管
4)哭泣膠便可
早兩個禮拜打CQB,配VFC原裝頂骨加Bushnell TRS-25,紅點指邊打邊。Outdoor,就應該一逐飛打穩陣。
引用:
原帖由 2slow 於 16-1-2018 09:41 發表
請教師兄你的PDW詳細改了什麼? 如冬天天氣落場ok嗎? (CQB用)
究竟世界上還有神嗎?

俾個Hints你,淺紫色的。
引用:
原帖由 2slow 於 16-1-2018 10:12 發表

請問邊隻哭泣膠?? thanks
究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

HK45CT 其實唔駛執其實已經好好打,不過我屎忽鬼咪換鋼Slide/ barrel啫!
引用:
原帖由 eda 於 16-1-2018 09:48 發表
只可以講vfc唔會開盒就落到場
好多時都有小問題要執,執完一樣就有第二樣出現
執順晒要好多心機時間同金錢
但順左就好打得,基本上都唔易壞,特別係近幾年出既修改版槍
想慳錢又好打,首選一定唔係vfc
因為Vfc外 ...
究竟世界上還有神嗎?

事實上,玩得老馬,十居其九換金身又係一條數,最經濟玩Marui G17玩PGC架又駛五、六百,換個吉吉Hammer同Hammer spring又舊幾......
引用:
原帖由 hoperper 於 16-1-2018 14:04 發表
所謂既執我覺得真係好難定義. 有少執有大執
無錯,vfc係要執,但我又唔覺係咁特別困擾,而家vfc好多槍都一開波就全鋼件. 呢一個係佢地既優勢
加上1:1數, 外觀一流. 我自問就好鍾意,加上執槍係一份樂趣, 所以我無咩所謂 ...
究竟世界上還有神嗎?

近年最失敗的產品非VFC MP7A1系列同支手拉M40A3莫屬⋯⋯
MP7A1用膠外管,正確嚟講係同Upper frame一體成型,極易撞斷;份Bolt Carrier 本身極仿真,所以極重,冬天打得極吃力。
M40A3,支氣筒本身係用一塊極薄嘅鋁片屈出嚟,拉一次未必有事,拉第二次開始變型,拉第三次就打柴。回推嗰吓極易Double Feed同Jam槍,到時又要成支爆散佢清理。

究竟世界上還有神嗎?

講開馬記,一樣係問題多多。
我隊友支Marui MP7爆完槍尾亞鉛Frame就爆尾Pin位膠身;
Marui M4系列條尾通粒螺絲就算上紅色螺絲膠一樣係連尾蓋飛出嚟,就算打134A一樣有問題;
支M870,唔係個Loading plate彎咗上唔到彈,就到筷子彎,一係就Gas tank發脹,不論係打134A同Top gas,照脹如儀。好在Tactical 多鋼件換,我另一個隊友嗰支係Breacher ,筷子已經冇得救。
引用:
原帖由 hoperper 於 16-1-2018 14:04 發表
所謂既執我覺得真係好難定義. 有少執有大執
無錯,vfc係要執,但我又唔覺係咁特別困擾,而家vfc好多槍都一開波就全鋼件. 呢一個係佢地既優勢
加上1:1數, 外觀一流. 我自問就好鍾意,加上執槍係一份樂趣, 所以我無咩所謂 ...
究竟世界上還有神嗎?

馬記主打實用同精準,而如果身在日本,後備件隨時也可訂購。可惜海外市場就....
引用:
原帖由 gainax 於 16-1-2018 20:07 發表

講耐用馬記咁既料就唔係強項
唔係點會熱門系列有一堆補品出完又出,如果原本係咁耐用無問題買返原件味得唔洗受d補品獲氣又貴,同其他廠先甜後苦同先苦後甜分別咁解~~
究竟世界上還有神嗎?

我反而係咁玩法:
有新出品》有興趣〉買咗先但唔玩住》等人哋出Po講出問題》針對問題去儲齊所有必需的改件〉儲齊》交俾師傅一次過改哂佢〉落場測試》有乜需要改善就針對問題再搞番掂佢
其實所有新產品,或多或少存在問題。但這種玩法是最保險最不會行冤枉路的改裝方程式,萬試萬靈。亦都可以省回不少冤枉錢。
引用:
原帖由 gainax 於 16-1-2018 21:29 發表
改哂補品執好佢馬記GBB系統係最好玩既, 冇咩件改個D槍款就麻煩d不過都有得訂原裝件頂到一段時間
個人鍾意玩槍一次過整好佢玩一段好長時間唔洗煩,間中做下保養少少野整整OK,
d件冧易蝕唔知幾時到期打一段時間 ...
究竟世界上還有神嗎?

6.01管事件係我太主觀所致⋯⋯
所以最後換First 6.03,跟手鋸斷支6.01管.....
引用:
原帖由 davyto 於 16-1-2018 22:27 發表

我唔信,你的6.01 管事件話我知
究竟世界上還有神嗎?

不如咁講,你鍾意比較像真還是覺得性能優先但唔像真?
我自己個人傾向補品/ 後備零件充足的品牌,因為Marui響香港的優勢係補品非常充足,但係原廠零件係非常缺乏;反之,VFC的優勢係原廠零件算易搵(不過我係響香港彩虹八又或者台灣KXC搵,搵香港代理就好彩就有現貨,唔好彩就你諗你......),補品/ 改裝件差不多係零。
所以我會選擇老馬,以性能及補品充足為大方向,但內部構造極不仿真,不過可靠。(Zet System係比較可靠,好少機會會Lock唔到Bolt)
引用:
原帖由 海綿寶寶玩gbb 於 16-1-2018 22:38 發表
但係如果VFC mk12mod1 lone survivor個隻,同用mws base加VFC mk12mod1套件,點揀好?有冇師兄唔介意詳細幫我分析一下?
究竟世界上還有神嗎?

如果有要求,咁我會選GHK M4A1 V2去改,起碼條數同真鐵唔會差太遠,要改起上嚟唔會太煩。幾年前,我買咗支GHK M4A1,再向沙漠蟲訂馬仔下身,再用珍品件改,起碼個LMT尾托完全直上,所有外觀件小執甚至直上,無需太煩。反而而家支Marui CQBR上真Wilcox鏡橋加多支真Aimpoint M3,個紅點側咗埋一邊......
最最最大鑊係冇廠出M16A1下身俾Marui支CQBR同埋冇仿M84 Gasbuster俾佢,唔係就完美囉!
引用:
原帖由 海綿寶寶玩gbb 於 16-1-2018 22:48 發表
我當然選擇像真,性能排第二,但都要求有反咁上下
我個人唔係完美主義者,吾要求支槍完美,吾要求玩到好似毒蛇咁,全部用鋼件。
打outdoor為主,只需要落到場打game,穩定發揮,射得準,唔好飄黎飄去。
唔會成日爆 ...
究竟世界上還有神嗎?

如果係講手槍, WE、KJ同Marui M9系列簡直係前無古人,後無來者。
今時今日仲就咁打兩條空心Pin去固定匣身同匣底,會唔會太過份?
引用:
原帖由 Dave 於 16-1-2018 20:05 發表

提到漏氣...又係時候叫VFC UMP 45 出場,完勝
究竟世界上還有神嗎?

可能我比較要求真Marking,內構像真追到過咗籠就真。
引用:
原帖由 海綿寶寶玩gbb 於 16-1-2018 23:16 發表
其實我要求又唔需要去到咁,只需要金屬身,渣上手有手感啊,full marking咁都ok,又唔需要去換曬真品。
sorry誤會左你
究竟世界上還有神嗎?

29 12
發新話題