發新話題

[VFC] 究竟VFC係咪真係好快打柴

引用:
原帖由 gainax 於 2-2-2018 06:40 發表
是的,氣槍野太多變數唔係話只要改左精密管或改大力左實際彈道表現就有大改善,
舉多個例好多槍大家都係馬記hopup系統,點解馬記往往做得比其他副廠未改之下好? 分別味成份射程與準度關連既部件有冇正常運作,零件精密程 ...
馬記準都係做好基本野,飛機夠氣密,又拉得長可保持啖氣,內管有原裝定管膠圈,
成支槍低阻力減少降溫。都係原裝HOP 膠銅管。
只係人地D 數準DD,又冇咁多低能錯誤,
其實隨便一支原裝馬記HI CAPA,20 米打10 寸鐵牌仔幾乎可以槍槍中,唔係馬記做得特別好,馬記只係做番本份...
不過之前GBBR 佢冇話語權因為冇出RIFLE,無得扯高條平均線。
只好由得部份玩開爛槍既玩家霸占話語權:「唔準先像真呀...爆野先像真呀...JAM 先像真呀...唔執唔好話識玩氣動呀...」

在下只係想搵支玩具玩下姐...BANDAI 高達左右拍合兩舊膠件如果對唔齊都比人丟到反肚啦,係氣槍先會理所當然咁叫你磨磨佢咪得

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 gainax 於 2-2-2018 23:46 發表
新版夾同舊版出現差幾年時間。。
講開設計問題/鍋氣野,ksz當年3片上身味又一樣幾年之後先改返出正常一體身 當年有乜gbb系統冇問題冇鍋氣先?到今時今日可以大量參考前人經驗之下既馬記講到咁正咪一樣出問題,
M4 ...
一支買番來爽打,一支買番來嘔腳軟清唔到匣,咁都叫「差不多」?

同埋攪清楚,馬記係設計FOR 134A,亞洲玩家跳級用TOPGAS 先有問題( 仲要是小問題,起碼你唔洗拎起個挫去刨 ),
相反V 記設計FOR TOPGAS ,用番TOPGAS 都可以爆呢樣爆果樣( 隔離台支416C 爆尾托唔止一個人 ),怕爆用134A? 佢又打唔郁...
如果要同馬記比「鑊氣」,V 記應該跳級用支22KG 氣去打,睇下又有咩效果

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 gainax 於 3-2-2018 09:11 發表
Sorry師兄電話留言唔方便唯有一次覆哂
佢出錯地方係抵彈,不過成日都市傳說一d牌子淨讃好既地方,唔好既野就唔提,
一d牌子甩漏就放大,好既地方又唔提,甚至講到某d牌子只適而掛牆都成日聽
公道 ...
唔係話要批死V 記,但佢真係甩漏到一個點。
舊貨有問題過左去由佢,新貨性能好進步?
不如數下2016, 2017年,SR25 爆BOLT 頂,416C 斷尾托,VP9 一槍吐隻匣落地又做錯HOP 坐角度空對地,
FNS9 HAMMER 做錯極難插匣扣雞隨機失效,HK45CT 第一水做錯飛機打一至三匣即爆飛機...質素真係好穩定 ( 咁爛 )
唔好再講一分錢一分貨啦,V 記既貨無論長火同短長都唔叫平,係唔係真係比得到對應番個價既質素人呢?
同樣台仔廠,KJ D 手槍就算說不上吊打,都普遍好過VFC 性能,咪又係全金身有鋼HAMMER鋼司牙,但賣6, 7 舊水,
買支V 記全金身齊MARKING 閒閒地千一 ,即係我比左500 蚊去買MARKING,仲話第一水就齊MARK 第二水就無咁齊 ( HK45CT )
有時D 野是其是非其非,如果V 記槍原裝開盒打得順,唔洗好勁,學下之前比人鬧係垃圾的WE ,一雞清一匣,當佢埋尾有少少腳軟都算了。
佢做到咁既「基本要求」再加上層皮靚,係有市場,起碼我會入多幾支,MP5 一定排隊頭入先。

引用:
原帖由 gainax 於 4-2-2018 02:25 發表

如V2冇顯眼問題,2千尾買到支外皮咁靚内構又像真可以當操作槍玩埋,注重像真派玩家直頭覺抵,
要做到有馬記氣化性能,咁實係要跟返佢個系統再重新設計過即又係錢問題,到時6k一支亞鉛內件係味仲咁多人有性趣? ...
其實開口埋口話像真... 彈匣唔像真,膠BOLT 頭唔像真,CHAMBER 有內管唔像真,後定裝置唔像真,表面處理唔像真,冇跳殼唔像真,唔用回氣管回膛運作唔像真,
後助力對比真鐵得啖笑,打既又係6MM BB,粒彈又會西又會炒,D 「槍聲」聲對真鐵只係NERF 級放個屁,
咁其實像真係邊?唔通個HAMMER 外觀叫做似D 真鐵就好像真?
G 兄唔好再「假設」大家好追求「局部地區性像真」而接受連FULL 一匣都氣咳既不合格性能。
玩具就係玩具,幾真都只係一碌玩具,攪唔清楚呢點成日以為自己玩緊「擬真鐵」話好似好像真,但到一講性能又講番呢支只係玩具...真鐵M4 平均打4000 粒先JAM 一次,
V 記?打個 1 折比佢都做不到...開口埋口話像真... 真鐵會成日打唔響的嗎?雙重標準都要有限度的。
至於「各廠奇難雜症」,我估幾個牌子加埋的總和應該同V 記一個牌子差不多
其實呢度咁多「苦主」都喊哂口比槍玩,我又唔覺大家都係度抹黑,當然G 兄自得其樂玩V 記過世係自由,吹到V 記又堅持又盛都係自由,
但在下唔好話做主力槍...當係家居玩樂槍,V 記都只可以定位係「冇廠出咪考慮下買佢」既程度。
尚記得G 兄當年又話玩方丈磨合完很順岩落場,後來玩馬記又話果然日本頂級廠一出手便知有沒有,後來又改做V 記又話V 記有堅持又靚皮「執下佢可以做到馬記9 成性能」,
真係今天的我打倒昨天的我,佩服!欽敬!

引用:
原帖由 gainax 於 4-2-2018 01:23 發表
其實講左十萬次, 係深思熟慮既玩家就最好唔好衝任何第一水野,強如馬記qc同穩定設計,當年第一支gbb 長火mp7爆飛機,  天價日本製ptvv頭個d版鍋氣多到驚人,ksz 頭水hopup系統又係令玩家O嘴, T記870唔好提啦 要數仲有 ...
馬記7 仔原本用134A 你去用TOPGAS 話人爆,不如你支V 記用22KG 紅氣睇下爆唔爆,老實用得TOPGAS 係馬記槍預左有機會爆飛機,呢個相信大家預左,
V 記? 寫12KG 氣呀可,點解HK45CT 又爆呢?係即爆
416C ,用12KG 呀可? 點解又斷尾托呢?
如果講「有/無」相信冇任何廠可以話冇,但講比例之多,相信冇咩廠可以超越V 記,
在下有興趣的槍都係衝第一水,馬記M4 GBB ,WE 湯普生,WE DE ,WE 盒子炮,KJ P09,唔好講電槍/狙擊槍了更加係數唔哂,唔少都有開箱拆解,
衝咁多間廠,WE 既爽打,MARUI 爽打,KJ 爽打仲直接拎來做落場槍,係V 記先咁多不能說的秘密,
狙擊槍M40 可以空手入白刃整扁條BOLT,電槍AEG 417 試過打打下鎖波箱竟然係彈弓尾頂自動分解成三截,聞所未聞...
講GBB 就唔重申一次了,數有問題既槍真係有排,不如數下邊支係正常可以即買唔執爽打既可能仲易。
都係果句,G 兄喜歡磨合既話慢慢玩,V 記係我眼中真係掛牆之選...我台面仲有一支UMP 想執未執...唔係話佢垃圾,
但想拎佢落場玩真係任重道遠...
原來買喜歡既玩具都要話唔好衝第一水,咁係唔係默認左V 記第一水係墊屍底呢?
咁即係叫大家唔好買V 記先等D 傻仔買左死完先跟隊?G 兄咁講好倒米下

引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2018 00:48 發表
其實對像真冇咩要求又咁睇重性能,不如玩返電槍次世袋味重好,有斷彈有震動又穩定好打過gbb 咁多, 仲唔洗哂咁多錢買gas同補品已經搞掂 ,

有電唔玩 玩得氣動既唔多唔少都對像真程度有一定要求係味先?
至於要求有 ...
G 兄有好幾樣野你都有扭曲在下發言或滲入主觀概念當普世價值
1 - 唔係話對外觀冇要求只要求性能,而係外觀同性能都要合格,V 記得外觀,性能好流,唔合格也。
2 - 玩氣動唔一定對像真有一定要求,而係對趣味有一定要求,像真只係其中一項看起來爽一點的元素,操作方式,可靠性亦是平衡共存,層皮再真,套火控再真,打唔響,有屁用。
3 - 馬記性能唔係無敵,但比起V 記絕對係吊打
4 - GBB 從來唔附送技術,G 兄口吻十足當年PTW 初現話AEG 派彈一樣,買PTW 送技術,從來不是,技術屎用咩都屎,技術好用咩都勁,如果屎技術加上支屎性能的GBB 只係錦上添花,如果講「唔派彈」= 勁,狙擊槍玩家可以叫大家通通收聲。
5 - GBB 唔係因為有技術而唔派彈,而係想派都冇得派。
6 - 玩AEG 唔一定派彈,次世代彈弓匣一隻不過80 粒左右,何況亦唔見得人人一雞清80 粒,可能G 兄覺得換多幾次匣就變得有技術?
7 - 殺敵唔一定需要支槍性能好高 -YES,大前題係你支槍運作到先,V 記好多槍原裝根本運作不能,試問邊個敢話開盒V 記槍唔試直接落場夠膽話打到一日?G 兄得閒可以表演下如何自信開盒即落場殺敵。
8 - G 兄咁要求像真,不如答下你支手槍平時入幾多粒彈?1911 是否入7 粒?M9 入15 粒?追求像真既玩家又點會疏忽呢D ?如果手槍入廿幾三十粒咁不如玩AEG 派彈算啦,RIGHT?

其實唔明做咩冇啦啦又拉去AEG VS GBB 軍備競賽,而家係講緊GBB VS GBB...
講緊題目「 究竟VFC係咪真係好快打柴」,講緊點解V 記寫明打12KG 都可以運作不順又爆野,
講緊V 記點解明知錯零件都照出貨唔改善,講緊V 記出左成十年GBB 點解會比馬記後起之秀吊打性能,
講緊V 記而家除左層皮仲有咩賣點...請勿離題走去講AEG ,THANKS

引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2018 01:43 發表
除左日本多數用134a因火力問題, 港台主流有幾多人用topgas幾多人用134a心裡有數無謂拗了
叉超過134a馬記d野出事就零問題,咁大家玩馬記野打topgas出事唔好出聲, 乜乜爆飛機爆滑架叉掁氣缸打甩尾蓋冇boltlock扑唔入嘩 ...
你可以試下入134A 落你支V 記度睇下打唔打得響,小心凍傷
馬記跳級用12KG 既問題恐怕仲少過V 跟番說明書用12KG 的問題,起碼馬記打得到一匣先,我明...唔像真麻...
不如你講你想講性能定外觀先,馬記而家街賣緊29XX 層皮有CERAKOTE,性能頂級,V 記又係二千幾,送技術?
講性能又轉口外觀,講外觀又話要像真,像像下真又話AEG 派彈...龍門跑咁快好難跟。

其實唔明做咩冇啦啦又拉去AEG VS GBB 軍備競賽,而家係講緊GBB VS GBB...
講緊題目「 究竟VFC係咪真係好快打柴」,講緊點解V 記寫明打12KG 都可以運作不順又爆野,
講緊V 記點解明知錯零件都照出貨唔改善,講緊V 記出左成十年GBB 點解會比馬記後起之秀吊打性能,
講緊V 記而家除左層皮仲有咩賣點...請勿離題走去講AEG ,THANKS

引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2018 03:03 發表
其實巴打係咪仲未明? 人地主打像真系統10年開發,你拎主打運作設計系統16年出來比馬力, 咁後者等人地玩到厭先出同型號產品拎哂經驗,又專為運作設計,贏人性能方面係好合理掛?,正如人地計像真方面又贏你,咁比來有乜意思 ...
其實G 兄係唔係唔明,在下要求既唔係V 記識飛,而係起碼開箱一匣清到是正常的,係唔係好高要求呢?
另外就係唔該V 記唔好咁多低級錯誤,HOP UP 坐整個做斜左都敢出貨,近幾年應該得呢家做得出。

原來「睇人地拎完經驗就可以做得比人地好」,咁請問馬記AEG 1990 年出,為何V 記支417 AEG 200X 年出成十幾年後生產,
收成2800 蚊都可以自我解體條尾頂?衰D 講句買條40 蚊國狗BEARING 尾頂都不會發生的低級錯誤,V 記成功做到了

又或者講,VSR 系統出左十年,V 記M40 遲人地7~8 年先出,收人地DOUBLE 價 ( 人地仲係日本貨 ),條BOLT 可以拉幾野就淆?
說好了的「吸收經驗後緊係嬴」呢?

都未提當年支asw338,賣5000 蚊一碌,碳纖身....哇蟹個碳纖竟然係用貼紙貼上去,真係好 no compromise! ( on the price 丫麻 )

又或者貼地d ,g 兄食咁多年飯,比個鑊鏟你係唔係可以煮到美食出黎呢?話哂吸收左成三十年經驗,做得好係理所當然的麻

G 兄唔好待己以寬待人以嚴好嗎? 只怕第時G 兄唔玩V 記又會踩番V 記轉頭。
馬記有缺失就起勢踩,馬記做得好就「緊係啦吸收哂經驗」,雙重標準。

又拎番像真來睇,we p90 拆開份火控幾乎同真鐵100% 一樣,夠像真未?we m1a1 拆開同真鐵分解幾乎一樣,夠像真未?
點解人家開盒可以一雞清50 發?v 記做唔到?人家we 仲賣得平過你 ( 好多 ),m1a1 仲要齊marking 添,唔知g 兄又想點調龍門去讚v踩vv了。

至於全鋼槍井性支1911 災情連連係隔黎台都比人丟到反肚,唔係話「像真」,「全鋼」就免死金牌的。
玩具就是玩具,仿真操作槍就係仿真操作槍,前者可以拎黎射擊,後者不能,v 記咁自豪像真性可以考慮直接整仿真槍吊打下人地,如果佢有本事的話。
既然佢係要出airsoft 就一定要打得出 ( 已經唔要求佢準佢爽 ),正常打一匣? 唔係支支做到。

不過都多謝g 兄咁死忠,v 記應該好多謝有一d 咁不問性能既玩家,之後繼續出d 半操作airsoft

引用:
原帖由 CLos3r 於 5-2-2018 11:21 發表
我買過既GBB最伏係V記UMP
隻匣結構真係弱智
匣底漏氣又要換佢個加厚底膠
上果四粒螺絲又驚滑牙
整完又到匣頂漏氣
係漏到整極都唔得
d匣唔平架大佬
幾舊水俾d咁既野我
師兄真係過來人...在下岩岩換左厚底膠加防水樂泰膠,底冇漏,頂漏緊
大佬果時買dx 版再extra 3 匣即係一槍4 匣豪華版...唔好話我唔支持v 記.. 而家真係支持佢...唔住...

引用:
原帖由 HK416D 於 5-2-2018 12:14 發表

我仲心大心細緊好唔好入UMP來玩...係唔係9同45都係咁樣?
咁又唔係,9 仔蕉匣風評幾好,無聽到有人話漏野。問題係9 仔用左新設計之後隻匣= 710 克,
舊ump 匣是 350 克...拎4, 5 隻 9mm 匣落場都幾禾味。

引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2018 13:08 發表
V記有問題既地方你可以彈佢,但講到乜乜好流,又掛牆槍又垃圾之類評論我覺得你已經唔係想客觀評論, 而係固意針對攻擊了,只為中過第一水就唔理性係唔係都盲反左先,不斷偏坦某一邊來踏另一邊,偏坦某一邊既鍋氣甩漏就睇唔 ...
G 兄邊隻眼見到我話V 記「垃圾」?你可以按我名上面「只看該作者」,再按 CTRL + F 搜索「垃圾」兩隻字,
成個POST 搵到一句我話V 記係垃圾我就當你嬴。搵唔到就唔該你收番你句「誹謗」。
G 兄可能呢期玩緊 V 記所以呢期一定要V 記最好其他都係衰先開心,但你自己玻璃心唔該唔好屈人鬧你個品牌,
明明我已經好留口頂多話「掛牆之選」,已經好有口德,甚麼「次貨」、「B 級品」、「呃錢」呢D 詞彙通常在下少說 ( 頭盔定先可能有講過唔敢話從來冇 ),
但承如自己最初說,V 記如果做到開箱打一匣唔嘔氣,唔好第一水就爆炸,犯少D 低級錯誤,只係做番最基本一支玩具應該有既野,
已經唔會咁批評佢。甚麼「盲反」? 在下手上V 記未賣既都仲有4, 5 支,最初果支係 第一水G36 ,直情係資深用家,理性批評啦
反而G 兄你自己都識講甚麼「外觀優先」、「性能妥協」,根本係美化左既對白,咪係:「外觀優良性能差勁」既美化對白版本而已。
咁外觀索冇內涵既女人叫花瓶,有外觀冇性能既槍話佢「掛牆」,又有咩問題呢?

引用:
原帖由 gainax 於 5-2-2018 13:08 發表
V記有問題既地方你可以彈佢,但講到乜乜好流,又掛牆槍又垃圾之類評論我覺得你已經唔係想客觀評論, 而係固意針對攻擊了,只為中過第一水就唔理性係唔係都盲反左先,不斷偏坦某一邊來踏另一邊,偏坦某一邊既鍋氣甩漏就睇唔 ...
順帶一題,在下支417 唔係第一水,UMP 亦唔係第一水而係已經改左版的鋁製輕身BOLT,
咪又係咁...
唔好再「屈」我只係著眼「第一水」啦,
就算第一水唔通就可以有問題?
同樣係台仔廠,WE 第一水DE ,第一水盒子炮,第一水湯普生都是近期野,在下是買哂,除左盒子炮斷左隻勾 ( 補購30蚊) 之外真係冇咩獲氣可言。
KJ 第一水 P-09 用左2 年龍精虎猛。不如問下點解其他台廠都好地地,係V 記第一水先咁多詛咒...
有時D 野攤出來講就知龍與鳳,唔好講太多普世價值「第一水一定有問題」云云,登時諗起成龍果句「我犯左所有男人都會犯既錯」...關人咩事姐...

引用:
原帖由 queen 於 6-2-2018 22:16 發表
呢段係我於FB見到有玩家對近期某玩具的評論,可反影一般人對買「玩具」返來玩的心態....而另外嗰兩張圖,係某玩具媒體幫廠說的好話....

「呢鑊點都係間廠既問題, 唔應該仲要掉返轉話係玩家唔識玩, 好多時大 ...
唔係好知來龍去脈...在下也不玩公仔的...但說實話..第一眼見呢個公仔...
由上至下碌落去睇...第一眼真是以為吹氣公仔...

補完:
睇番廣告圖真係唔錯...但只供參考
?20170218185931

其實一家廠改唔改進,同d 客既「底線」係有關。。。
賣粒魚蛋臭既都話香。。。好味。。好鮮甜。。。
咁下次緊係繼續賣臭魚蛋。。。

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-2-2018 02:56 發表

Hop up果到有咩計仔呢
聽人話過較完要等
等咩。。。吸收日月精華

引用:
原帖由 2slow 於 7-2-2018 10:11 發表

等咩? 等運到

anyway, 小弟昨晚突然好得閒, 將支417換馬記膠睇下情況有無好轉,
屋企最長直線得10米, 真係要搵個20-30米既場黎調教下, 唔知邊度仲有
w28 試槍區都有近20米既

發新話題