發新話題

[VFC] 究竟VFC係咪真係好快打柴

所謂既執我覺得真係好難定義. 有少執有大執
無錯,vfc係要執,但我又唔覺係咁特別困擾,而家vfc好多槍都一開波就全鋼件. 呢一個係佢地既優勢
加上1:1數, 外觀一流. 我自問就好鍾意,加上執槍係一份樂趣, 所以我無咩所謂

唔好以為咩馬記唔洗執, 馬記用亞沿, 打得咁上下都要攪, 唔計長槍, 手槍用膠slide, 換金屬silde, hopup 膠已近乎係必然的事, 你平平地執條agency arms slide 都洗你一千幾百, 仲未計管同膠, 其實分分鐘vfc用來改槍,執槍既錢會少過你買一條金屬slide

好似我支馬記hk45, 係好打呀, 頭兩年囉, 打到第三年, 條回堂杆自己崩壞左, 因為亞沿, 市面上仲要無補品.
攪到要我朋友將佢支hk45送比我,等我有零件整返好, 所以黎緊,VFC出USP都係我入手重點
因為馬記槍既膠SLIDE , 真係唔開胃, 一換SLIDE又洗你一,二千.
我比某槍鋪執槍先係個100幾10蚊, 買多兩隻匣, 換膠換膠,都係差唔多錢.

所以唔好講咩執唔執, 咩廠槍執一執都打得好, 不如索性一開始原裝性能係點
WE 執一執都係神兵利器啦, 不過要錢咁架O者

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 48191 於 16-1-2018 14:51 發表
事實上,玩得老馬,十居其九換金身又係一條數,最經濟玩Marui G17玩PGC架又駛五、六百,換個吉吉Hammer同Hammer spring又舊幾......
無錯. 不過唔係人人玩glock< 加上出來出去都係gen3 底,我睇都睇到厭啦

v記唔同, fns, vp9 呢一槍真係得佢獨市, 416a5等等. 人家係版權小強, 但至少出update槍款.
其實v記係早一兩年,15-16年已經改變左唔少, 氣化方面都做左唔少功夫,出左好多改版匣.
加上內部件全鋼, 你打top gas都唔怕.

我唔係咩v記打手,我玩過馬記,we, ksc, ghk, v記
其實各有各好,仲有一個不變的定理,就係沒有一間槍廠會出一支完美既槍.如果無野壞,佢點賣佢d配件,副廠食風都得啦
不過你話我膚淺都得, 因為我係marking忍,加上係die hard h&k fans, 只有v記先滿足到我
其實買槍應該係睇自己心水同鍾意槍款, 但唔好偏聽人地話點差差差就信晒
世界上無執唔好的槍,只要有錢, 咩都得架啦
有心買心頭好,上一上來cgf, 落鋪頭摸下, feel 下, 問有呢支槍既朋友試打. 不要完全相信別人所講
因為我都係有前設~~哈哈

引用:
原帖由 48191 於 17-1-2018 11:33 發表
我之前擁有過,但之後在一場冬天Outdoor 之後就賤賣咗俾人。
執內管、哭泣膠同改入氣嘩佬,執極都只能夠執呢啲......
其實VFC MP7本身唔係氣化差, MP7氣化衰既問題在於條bolt太重.令到彈匣用了大量green gas去推動, 令到彈匣非常快凍
解決方法有幾個的.

1. 之前Dave 師兄有講過, 一係cut 走bolt carrier 最重的一部份, 已經大大解決問題
2. cut 回堂彈弓, 換條軟既又得.
3. 改軟hammer spring.

仲有一個方法可大大解決, 就係睇下台灣方面大唔大需求, 如果出鋁bolt carrier, 咁MP7 就變得幾無敵了

但終歸VFC點解要出份咁重既bolt carrier? 因為佢賣blow back 係所有MP7 中最強架嗎. 所以咪放棄了氣化了

本人就相反, 上月專登去入一支VFC mp7, 的確氣化係好差, 個時係上年12月, 得13度個時試槍, 跟本就係一舊垃圾
打單發唔夠20飛, 已經打唔郁(當然用猛將氣試槍)

小弟最後改左D野, cut 左recoil spring 大約9格. 第二, 換左海神抗寒紫飛標, 磨bolt 底, bolt 軌道
用恐龍氣, 上次17度, 快扣40粒, 清匣lock bolt 無問題. 如果full auto,就尾後腳軟地清匣lock bolt
我無換過任何匣valve

基本我我呢個改法, 溫度大約19-20度打, 已經不成問題
18度以下會有少少吃力. 如果去到12-13度, 邊間廠都總有一點腳軟

引用:
原帖由 Dave 於 17-1-2018 12:36 發表

其實有一個好立竿見影既改裝不太花錢,就係換oring,換一條幼身(1mm 或0.8mm粗),寬度跟原裝那條一樣的,
吹氣入bolt 時條oring 會被推郁貼住底做成氣密,回膛時氣壓下降會鬆弛令回堂阻力下降。
當日試過換條岩 ...
Dave 兄, 求Oring 的呎吋大細, 我會出司達到配返幾個.

引用:
原帖由 no-name 於 17-1-2018 12:25 發表

其他唔敢講,Marui MP7 係零度爽清!係零度!係爽清!唔知咩怪物黎

利申,Marui 同 VFC MP7 都有但賤賣左 VFC,理由噬神者兄一樣,點汁性能都不及一支原廠乜都冇改既馬記....
的確V記MP7點改, 最盡盡都係8-8成5既馬記氣化效能
但基於實際,打game 時, 跟本不會常用full suto, 就算單法亦不會突然狂扣, 所以其實只有8-8成5的馬記氣化性能係一個可接受範圍

不過馬記我之前都打過, 我真係好憎佢D亞沿件, 同埋佢個flash hider 係12mm,同埋內管唔穿頭, 要裡面換個adapter 先可以換加長內管. 個到又係錢. 同埋馬記細左一個足吋,唔係1:1, 又有made in japan, ASKG 等等....

所以我決定先要外觀而非性能優先情況下, 簡VFC MP7
事實上VFC mp7 氣化上係可以優化, 唔咪去到無得攪.只係有無人願意用少少錢同時間去攪
好似Dave 兄之前放既片咁, 我自己就覺得好滿意.
其實大家真係可以試下海神標, 因為佢有節氣打寒既丐用, 節氣方面, 可限制每次出氣量, 令到隻匣唔會咁快凍
小弟試過, 差10秒恐龍氣比V記MP7匣. 扣單發, 慢慢扣,慢慢回氣, 扣到108發先無氣
所以其實海神標已發揮到佢既作用
所以呢到改善一下, 個到改善一下. 其實V記MP7絕對不是垃圾

引用:
原帖由 samsonco 於 17-1-2018 16:13 發表
睇返你以前個 post 似咁寫

還有換一個新的飛機ORING,尺寸是11*2

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ight=mp7&page=3

Thanks, nice record

引用:
原帖由 alvin155 於 18-1-2018 14:23 發表

師兄,小弟剛入ump,到底有幾鑊(^_^)v,同埋我支416c成日bolt lock後返唔到前,已經全新煲同全新recoil set,有解嗎?謝謝
UMP9 無咩獲氣, 改管改膠即可以打得好遠, 但因為天生管短, 唔好prefer 佢group 太靚

416C方面, 早一年已聽聞呢個問題, 只係無諗過2017版問題仍然存在, 不如拎比gunsmith 執一執吧

可惜仲未聽到V記USP 消息
馬記個支都唔少人入左坑

其實VFX 已經改進左好多, 以前一聽到VFX 只係得5個字
睇得唔打得.

好似黎緊支USP 我都訂左一支, full marking, 鋁slide, 17mm 飛機,鋼內件, 我估都係收你1000多D, 你仲可以要求D咩? 馬記, 槍都1040, 仲要換下金屬slide, 個到又千幾, 內件又唔係鋼, 下身仲有made in japan
多謝晒啦

對於我係一個die hard H&K fans, VFX 係我唯一既選擇.

發新話題