發新話題

警隊換槍MPX-K取代MP5添變數

引用:
原帖由 ++朗++ 於 2018-1-22 19:03 發表
P250都係白老鼠嚟嫁啦
飛行服務隊啲海豚都係

有乜問題
白老鼠有乜問題?

例1:
如果香港警方購買名廠 walter ppq m2, 可能發生以下事件
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20171019/s00004/1508399018371

例2:
如果香港警方購買名廠 sig P320, 可能發生以下事件
http://www.thefirearmblog.com/blog/2017/08/02/breaking-p320-recall-issued-dallas-police-prohibited-duty-till-repaired/
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 ++朗++ 於 2018-1-23 10:38 發表

其實又唔見得唔係白老鼠就一定冇問題ge
當然唔做就可以避免到某啲問題啦
但係亦唔見得未有其他部隊用就一定唔用得姐
以下是設計對白

==================================
槍友A: WX/BELX/金X/etc 剛出左枝XXX, 聽講幾型喎, 我想買但唔知支槍表現如何.
槍友B: 型就買啦
槍友A: 咁咪做白老鼠
槍友B: 做白老鼠有乜問題.
槍友A: 之前 WX/BELX/金X/etc 出的槍又重, 又易爆, 槍管鍍得唔靚, .......... 都係睇下其他買家的 comment 先.
槍友B: 其實又唔見得唔係白老鼠就一定冇問題ge. 當然唔做就可以避免到某啲問題啦. 但係亦唔見得未有其他槍友用就一定唔用得姐.
槍友A: ........
===================================

無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 tf141 於 2018-1-23 00:10 發表

咁但係始終要有人用先架喎
WX 廠出新槍, 應該是做白老鼠直接買的槍友多, 定還是等 armsxxxx 測評先決定買的人多?

選擇新槍前, 是否知道怎樣參考外國用家經驗?
選擇做白老鼠前, 又有否先了解風險, 或用辦法消除/減低這些風險?

如果無視這些風險, 恐怕只因無知。

引用:
原帖由 mouselkm 於 2018-1-23 00:20 發表
有早知無乞丐,G36系列就是最好例子.....
that's why 好多人都唔想做白老鼠.

By the way, 香港 SDU 都有用過 G36.

引用:
原帖由 horenhim 於 2018-1-24 10:35 發表

踩購要做測試的, 你唔好看完CTRU演習的表現以為佢地係傻既, 個D 演習係比記者影相既姐
你咁講越戰換M16美國都係白老鼠啦, 候選槍支付合部門的要求就無問題啦...當然出事要負責任的....雖然機會很微
購買易生锈的名廠 Walter PPQ M2 的是台灣警方
購買受撞擊會走火的名廠 SIG P320 的是美國警方
購買會令射手 eat Italian steel 的名廠 Beretta M9 的是美國軍方.
你也不要以為台灣警方/美國警方/美國軍方是傻的, 事前無做採購測試.

至於 M16, 亦唔會懷疑美國無做測試.
但 M16 的表現, 不計美國行動失敗, 不計ak47在叢林戰的優勢, 我建議你先上網搜集一下資料

引用:
原帖由 horenhim 於 2018-1-25 09:50 發表

你以為我串你??
我只知我所言非虛
你有串我咩?
"採購要做測試" 呢句我都同意 "非虛" o既

發新話題