16 12
發新話題

台灣反恐維安特勤隊招募海報

現實:
毒販心諗我隻律師一個夠打你一百個..

我成日睇維基
我又成日寫維基
究竟有雞先定有蛋先呢

引用:
原帖由 Lolanto 於 8-2-2018 01:09 發表
睇完只能夠說句「反正你信了」
然後同自己講「認真便輸了」
跟住同CGF講「質素下降了」

-完-
...這樣罷, 我教你一招『質素下降』...待她掌來, 真的也好, 假的也罷,
你只給她來一招『質素下降』, 那就破了....她有多大本事, 能擋得住我教你的這一招?...

引用:
原帖由 pbay 於 8-2-2018 10:30 發表

對, 大躍進, 文革, 不是內戰, 死的全是平民. 4千萬無辜百姓
希魔要再世幾次才追得到
安祿山, 帖木兒, 成吉思汗..

能夠活在自己的世界真好
真正的 no compromise

氣槍狂徒令槍友公眾形象插水, 有想法既正直青年不屑入坑, 潛在入坑人選得返D質素下降爛仔入去, 亂槍掃射, 漠視法紀, 物腐而後虫生

下次遇著新手問野答佢好定X佢好呢

引用:
原帖由 pbay 於 9-2-2018 10:23 發表

無犯錯又點會有文章俾人做 ? 日日都休班警當更警俾伙記拉, 俾法庭判刑, 呢D有晒紀錄無人屈到佢架.
傳媒都係盡自己職責公布呢D消息俾公眾知,
警隊出問題就應該檢討下自己先, 無謂左賴右賴了...
2017年共有29名警員被拘捕
刑事15人
非刑事3人
海關/ICAC 11人

香港3萬5千個警務人員, 即係<0.1%
是否在合理模範疇內, 是否可接受, 標準因人而異, 見仁見智.
香港警隊操守及效率, 全球排名長年在所有監察及評審組織頭10%以內
全球有460個超過150萬人口既城市, 香港治安及個人安全排第9.
是否在合理模範疇內, 是否可接受, 標準因人而異, 見仁見智.

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 48191 於 9-2-2018 10:40 發表
做得差人,背過誓詞,出得學堂,市民就一定對警察的言行有所期望。如果一句「個別事件」或「警察都是人」來掩飾犯罪,就似乎太侮辱市民智慧。
我係市民.
屋企六代生於香港,
自己打份工豆份糧年年交足稅,
身家清白, 清楚明白香港居民基本權利及義務.

作為市民, 任何人都應該對警察的言行有期望.
以一己有限既見識或見解,
任何警察知法犯法, 都係背棄曾經宣誓遵從及維護香港法律.
但同時間,
整體上香港警隊對維護社會秩序所負上既責任及貢獻,
整體表現唔能夠用個別害群之馬或個別案件去以概論全.

唔覺「個別事件」或「警察都是人」這類用詞會侮辱我智慧,
因為不論正反左右去睇亦係事實.

引用:
原帖由 pbay 於 9-2-2018 13:53 發表
數字其實睇唔到質既改變....9成市民投訴已經不成立
用回師兄既邏輯, 既然數字其實睇唔到質既改變, 那0成或10成市民投訴不成立都意無意義.

Fraser Institute 全球人類自由指數在加拿大
Legatum 全球繁榮指數在度拜
WEF 世界競爭力報告在日內瓦
WJP 世界正義工程法治指數在華盛頓
UN ICVS報告在聯合國唔知邊忽
EIU經濟學人安全城市指數在倫敦

統計學的學問沒有必要來自神州

按記錄統計二戰8年間中國人口死亡數字大概是1500萬人,若純粹估值最高為5000萬人。
以時空計8年38年的21%, 以偏中高值3000萬二戰死亡人口計,那是38年間3億非正常死亡率估值的10%

想請教冀朝鼎在短短數年間,其實影響過什麼經濟政策?
除左佢讀遍中蘇美大學,係共產主義信徒,太太係西洋女子,識好多有力既人,
究竟佢返中國後做過乜,小弟真係只有一個好模糊既概念

得益良多

不是說那一邊那一派誰講誰寫就自動一定不容質疑地正確,
但至少一個合理既討論,
係會留下足夠資訊,
令觀眾有方向亦有選擇,
可以繼續從不同途徑探索更多背景歷史,
去自行判定或求真。

Thank you.

仇恨令我們活在過去。
希望令我們建立未來。

我爺爺尚在生,但姑婆則是在香港被日軍折磨至死。
爺爺只在百歲壽宴時講過一次二戰所經歷的苦楚,
我很記得爺爺細訴當年時,眼神已飄得很遠,
聲音和雙手都不受控地抖動,
回憶裡面一定有著很多痛苦悲憤無助和恐懼。

但爺爺從來不恨任何人。
事隔70多年,他若不說,我們根本不會知姑婆逝世原因。
戰後他和嫲嫲共生育了9個兒女,
把所有人都照顧得很好。
只能說爺爺的原動力不可能來自仇恨,
而是希望。

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 pbay 於 20-2-2018 18:32 發表
有興趣的朋友可找"大逃港"這本禁書看...
為什麼P兄覺得"大逃港"是禁書?

淨計淘寶有70間書店現貨發售,
去廣州圖書館官網, 找得到借得到.
文匯報有"大逃港"書評.
作者陳秉安, 係深圳市作家協會9個副主席其中之一,
參與好多研討會, 唔似受到政治打壓.

16 12
發新話題