發新話題

台灣反恐維安特勤隊招募海報

回到主題。

我認為從軍從警應該是有強烈的愛國心和使命感為出發點,至少做為前線人員來說。用海報做招攬非新鮮事,有創意也是符合時代潮流。

引用:
原帖由 Nova_Dust 於 8-2-2018 10:17 發表

師兄,小弟認為用?日據?比較正確。近年臺灣教科書已將?日據?改成?日治?,似乎有點淡化歷史、合理化攻佔的意味。次序是先佔據而後統治沒錯,但用?日治?像是站在侵掠國的角度來看事情。

台灣教改有點走 ...
或者可以這樣比一比, 日本3年零8個月對香港肯定是"日據", 因為多有破壞少有建設.
反觀日本在台灣那幾十年有不少建設, 當地教育,文明程度亦提升(日人進台前, 台灣大半個是蠻荒世界), 所以說"日治"是洽當的說法.

引用:
原帖由 pbay 於 8-2-2018 10:30 發表

對, 大躍進, 文革, 不是內戰, 死的全是平民. 4千萬無辜百姓
希魔要再世幾次才追得到
安祿山, 帖木兒, 成吉思汗..

引用:
原帖由 derp 於 7-2-2018 23:46 發表
唔知呢可能呢期多左反恐訓練,D game 友look 上鏡率高左。即係比起以前講「使命感」個隻(例如00 年代初有一輯係用警察誓詞做背景然後用埋GFS D s-70,又有個督察飛身跳水救個小妹妹個輯)變得家下咁⋯⋯膚淺? 係咪同dress blues 廣告都有異曲同工之妙⋯⋯?
事實上呢幾年警察形象真係插晒水, 貪贓枉法, 強姦非禮偷竊, 毆打市民, 當更休班皆有之,
唯一飛虎同反恐仲保持到少少形象,只能這樣膚淺宣傳了, 無奈也.

引用:
原帖由 loveless 於 8-2-2018 10:45 發表

安祿山, 帖木兒, 成吉思汗..
帖木兒, 成吉思汗係蠻族四處侵略, 安祿山係反賊亂黨....
但反右, 文革, 大躍進, 係大權在握之下對自己平民大屠殺, 比較不可思義

引用:
原帖由 pbay 於 8-2-2018 10:57 發表

帖木兒, 成吉思汗係蠻族四處侵略, 安祿山係反賊亂黨....
但反右, 文革, 大躍進, 係大權在握之下對自己平民大屠殺, 比較不可思義
不可思義的是中大陸進行文革的同時,台灣進行白月色恐怖高壓統治,一樣有對自己平民大屠殺,但就無人提。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw ... 6%E6%99%82%E6%9C%9F

引用:
原帖由 loveless 於 8-2-2018 10:26 發表

...這樣罷, 我教你一招『質素下降』...待她掌來, 真的也好, 假的也罷,
你只給她來一招『質素下降』, 那就破了....她有多大本事, 能擋得住我教你的這一招?...
亢龍有悔
---
琴晚冇見到依段嘢

「立法院於1998年制定《戒嚴時期不當叛亂暨匪諜審判案件補償條例》。」政府後知後覺,有平反,有賠償,起碼做到啲嘢。大陸呢?
引用:
原帖由 Lolanto 於 8-2-2018 11:58 發表

不可思義的是中大陸進行文革的同時,台灣進行白月色恐怖高壓統治,一樣有對自己平民大屠殺,但就無人提。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw ... %90%E6%80%96%E6%99% ...
究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 48191 於 8-2-2018 12:58 發表
「立法院於1998年制定《戒嚴時期不當叛亂暨匪諜審判案件補償條例》。」政府後知後覺,有平反,有賠償,起碼做到啲嘢。大陸呢?
原來有賠償等於無做過就不用提了,長知識了

引用:
原帖由 Lolanto 於 8-2-2018 11:58 發表

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw ... %90%E6%80%96%E6%99% ...
國民黨既壞事當然要提
但死既人唔夠反右, 大躍進, 文革多, 持續時間亦無佢咁長.

原來又係一個閲讀有障礙的朋友。「有平反、有賠償」,就不是認為自己做錯了事作出補救嗎?
引用:
原帖由 Lolanto 於 8-2-2018 13:54 發表

原來有賠償等於無做過就不用提了,長知識了
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 pbay 於 8-2-2018 10:46 發表

事實上呢幾年警察形象真係插晒水, 貪贓枉法, 強姦非禮偷竊, 毆打市民, 當更休班皆有之,
唯一飛虎同反恐仲保持到少少形象,只能這樣膚淺宣傳了, 無奈也.
公平D 講, 我工作上成日有機會同警察共事, 絕大部份警員以至警官都係正直之人. 我諗如果佢地係形象插水, 都唔係因為佢地自己一手破壞. (回想起黎, 依家關係到行政機關工作既機構都已經叫形象插水. 相反, 例如消防, 海關, 衛生及福利局 (以前高永文叫"最高民望"個個), 個形象都唔係太大問題. 假如警察形象真係咁差, 又係咪真係佢地自己造成呢...), 反而我地D 行家有時會有意無意講下, 咦呢期7 警點點點, 又講下咦D 示威者俾佢地打嚇TUM. 就岩岩尋日, 對家當住警察講(佢係幫緊警察個邊), "我相信全香港警察都係好人黎, 除左依家去左上訴庭個D (即係7 警...)". 平心而論, 我係警察我個心都唔會咁好受, 但係專業上又唔可以係度同人拗. 呢樣野上面我唔多唔少會明白警員作為一個個體既難處LOR.

我反而個著眼點係係咪可能時代變左, 依家D 小朋友 (包括香港同主題講既台灣), 要俾佢地見到有槍玩下, 又可以拎正牌打GAME LOOK 咁行街, 咁先會吸引到佢地, 反而潛在警員人選唔係太BUY "使命" 之類睇唔到又唔食得既野呢. 又講開, 咁有D 乜野可以吸引女仔入警察呢.

PS: 網上世界, 無須太認真. 唔係有LAST SAY 就等如有道理. 亦都只係大家係度轉圈子.

"At the common law no man can be prohibited from working at any lawful trade, for the law abhors idleness."

Sir Edward Coke

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 derp 於 8-2-2018 17:31 發表

公平D 講, 我工作上成日有機會同警察共事, 絕大部份警員以至警官都係正直之人. 我諗如果佢地係形象插水, 都唔係因為佢地自己一手破壞. (回想起黎, 依家關係到行政機關工作既機構都已經叫形象插水. 相反, 例如消防 ...
一來早幾年警察硬食太多政治任務, 但又唔識卸, 叫佢做就乜諗都唔諗仆去做, 中立角色無左, 咪搞到公眾形象插水.
公眾形象插水, 有想法既正義青年不屑入伍, 潛在警員人選得返D讀書唔成爛仔入去, 偷呃非禮, 濫用暴力, 物腐而後虫生

當年港英建立警隊專業中立形象用左20幾年, 唔係咁易搞得返好架.

發新話題