發新話題

香港管有鉛彈是否違法

1·香港管有Air gun用的鉛彈並不犯法
2·唔會用人用鉛來做啤鈴珠,啤鈴珠一定用最硬的鋼來造,比一般Air gun用的4.5mm鋼珠更要硬得多
3.走私返大陸就梗係犯法啦!
happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 g3a4user 於 29-1-2018 16:25 發表
http://www.singtao.ca/toronto/1656419/2017-04-07/post-環保袋藏12氣槍500粒鉛彈?西裝水貨客闖關遭截停/?variant=zh-hk#.Wm7bOw6D2r4.google_plusone_share
這宗是大陸帶鉛彈返港,一樣有罪
這要有一些智慧才可:
這並不是香港管有铅彈是否有罪的問題,而是攜帶仿真鎗到中國大陸的問題!
就算真係發生在香港的海關也一D都唔奇。。

一來:搜到咁多支鎗,不知道是什麼意途,也不知什麼火力,唔扣查至奇!(唔關鋁彈事。。。)

二來:查到、扣查並不等於一定入罪!

PS.總之,隨咗「鎗」係違禁品之外,進出大陸最好咪帶咁多麻煩敏感「林審」野!因為大陸進出關口D野隨時話得就得,隨時話唔得就唔得!隨佢喜歡,亦吹佢唔漲!亦好睇果排乜野時勢…
軍醫當年亦領過晤少野!

工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 walther 於 29-1-2018 17:15 發表

幾樣嘢,
1) 單新聞根本唔 make sense. 帶氣槍返大陸就有,因為上面冇得賣, 帶槍落嚟香港 ? 除非真鐵啦
2) 條友係係香港俾人周到,點解會話 "...根據中國進出境法律法規,各種武器、仿真武器...", 關中 ...
正解!

社會亂,人心更亂…一亂會冇咗智慧諗野…

引用:
原帖由 magichour 於 29-1-2018 22:26 發表
在強國蘋果日報是違禁品, 那麼在香港管有蘋果日報是否違法?
違法。。。通街亂丟即屬違法。。。HK$1500速磅!(人仔1:1算。。)

Happy shooting!

發新話題