16 12
發新話題

粉嶺兩死車禍遭質疑放「人肉路障」 警稱示意慢駛合乎規則

理性分析

其實呢單野好難去搵完美解決方法
10公里距離, 假設車行120km/hr, 5分鐘已經行完, 根本唔夠時間去set 路障, 加上道路車多, 更是難上加難
另外, 逃走車輛路線難以估計, 就算set到路障都未必中
假如逃走車輛進入市區, 人多車多, 可能又會有更大傷亡

成件事太多未知數 (就如其他ching所講, 叫你比個plan出黎, 都唔會比到個人人滿意既plan)
講真, 其實警察都好難做到滿足所有人既計劃

利申: 小弟乃普通小市民一名

引用:
原帖由 閒雜人等 於 14-2-2018 17:50 發表
其實第一選擇都唔應該打個司機,司機死左架車失控機會更高
打引擎?但要咩級數既槍先可以爽穿引擎
不過呢樣香港應該好難行得通,人口密度咁高打歪隔離就大大鑊
直昇機夠唔夠位飛都係個問題, 咁多高樓

引用:
原帖由 Dave 於 15-2-2018 02:42 發表

其實要求當時道路使用者慢速並唔等同「一個一定會引起傷亡的方法」。
只係而家既結果係引起左撞車,所以就沒有「如果」了。

正如之前南亞仔搶錢,警方截停公路汽車,並無發生傷亡,是否可以引申截車慢駛是「 ...
再解釋也是白費口水, 無論警察如何做都是錯的
好多人只會顧及自己利益, 假設自己被警察要求幫忙, 覺得這樣會危害自己利益
人從來都是自私的, 只為自己考慮, 不會從其他角度思考

del

食字.........

回覆 184# 的帖子

同意nova兄的說法, 警方的任務是要在短時間內停下該危險車輛, 並降低傷亡程度
個人認為該做法沒有太大問題, 小弟也想不到更佳解決方法.

另外, 回type38兄
我明白你所說的, 但按照這情況, 不知ching有沒有其他可行建議, 大可以跟大家分享一下

引用:
原帖由 Dave 於 15-2-2018 11:56 發表

似乎師兄仍然覺得截車= 殺人,但事實上截車不一定炒,是那個司機失控。
這世代好興放火的同情,救火的指罵。
要罵為何不罵超速者?

超速駕駛車死人新聞算少嗎?
2017 年尾已經小巴撞死青年,拖車撞死PIZZA ...
典型的火車軌情況
正如二戰時的倫敦被德軍轟炸, 因德軍誤以為轟炸的是倫敦市區, 其實是郊區, 丘吉爾將錯就錯, 把郊區假扮成倫敦市區以減少傷亡, 正正是ching所說"兩害取其輕"的情況

對於"這世代好興放火的同情,救火的指罵。"
我覺得, 其實更多的是被傳媒影響下仇警/政府的情況, 反正警察/政府都是錯的.

引用:
原帖由 tf141 於 15-2-2018 12:55 發表

唔係發生起自己身上,當然幾偉大幾好聽既說話都講得出
假若你係果位交通警,截停一架高速逃走中既車係你既責任,我就真係好想睇下你有咩萬全之策可以兩全其美,萬無一失
可以用架鐵馬推架車推到佢調轉, 咁咪停到佢lor, 又唔會傷到其他人

引用:
原帖由 tf141 於 15-2-2018 12:51 發表
總之,交通警既決定係base on呢架車好危險,唔可以俾佢再繼續高速逃走,有需要截停佢
反對既人係因為用咁既方法去截佢,會造成傷亡,而放佢走唔會有問題
不過交通警處身既環境所有野都係未知數
而反對既人則係係已 ...
同意, 一切都是未知數, 事情已經發生, 結果也是如此, 意外誰也不想發生.
只是想聽聽反對的人有什麼更可行的方法. (請不要說什麼飛機大炮, 香港也沒有這些裝備)

引用:
原帖由 MG-42 於 15-2-2018 14:03 發表

都係果句啦

"即時有危險" 還是 "有可能有危險"   危險D?

比喻為 "我依家要打你一槍" 還是 "我有槍o係身"  危險D ?
其實ching比喻得唔岩
封路既原意係要stop/減慢架車, 唔係要撞停架車
所以"即時有危險" 並不能成立

引用:
原帖由 MG-42 於 15-2-2018 14:14 發表

高速公路來... 高低盲位
暫且當作你的"即時有危險"是成立的
那請問還有什麼更好建議可停下該車呢?
到現在還是沒有反對的人提出建議, 不能提意見, 但只會反對, 跟小朋友"扭計"有什麼分別

PS 小弟也開車, 不覺得該情況不夠時間停車.  直炒埋去也是有可能的, 但不至於飛彈反轉, 明顯是司機不想停, 發現必須停時已經太慢

引用:
原帖由 MG-42 於 15-2-2018 14:28 發表

call車幫拖梗係搵附近在場最近巡警EU車.... 你講果D乜野要交通總部起身刷牙洗面上車幾耐果堆野冇意思...    你講到沙頭角其實會唔會最離地??   成個上水粉嶺大埔你覺得都冇EU車當值??
相信一架EU車都封唔到條路
就算封到, 也肯定會有其他道路使用者在路上, 咁同本身有咩分別?
另外, 如果逃亡車輛逃脫, EU車能開到120km/hr以上並追上?

有時唔係離唔離地既問題, 係根本唔work

引用:
原帖由 queen 於 15-2-2018 14:39 發表

View from Google Map of the same location
從這張照片展示, 位置是路小上斜剛轉平路, 可以看得幾遠......(當然 google map車個cam高過其他車la...)
相信200m 距離能看見吧??
根據英國車牌理論試, 車行70mph (113km/hr), 96m 能停下

這是我在網上找到的結果
150km/hr, 160m 能停下

http://www.brakingdistances.com

引用:
原帖由 MG-42 於 15-2-2018 15:02 發表

又講追車與call車...你不如追post先la... ,  師兄你截的士係咪見的士先截?? 還是封全條路截?
係你自己講追車同call車嫁bo 追下post先啦
ching你捉犯同截的士一樣嫁? 咁如果你做警察, 應該唔會有人坐監

引用:
原帖由 loveless 於 23-2-2018 09:38 發表

正常人見到前面有警車都會減慢,
而唔知後面有亡命飛車.
至於(見到疑犯咪先拉路釘出來)
真係會唔會講得太輕而易舉呢?
七人車前面幾秒車程內仲係有正常市民座駕行駛中又如何處理才正確?
一架超速瘋狂駕駛中既 ...
同意ching既講法!
個人認為就算真係夠時間拉路釘, 本身設置既路障已經會造成一定程度交通堵塞, 效果基本上跟本身無異

至於成功既方案, 其實問心真係好難, 無論正反雙方都無人比到更好既方案, 咁比唔到好方案又要反對既我就唔明係咩想法了

16 12
發新話題