發新話題

粉嶺兩死車禍遭質疑放「人肉路障」 警稱示意慢駛合乎規則

1.以為個痴線佬見到前面有車停會跟手乖乖停車,
2.鬧市槍戰推大肚婆出馬路博個捍匪見到大肚婆係路中心會收雞

試討論以上兩個立論有乜分别

引用:
原帖由 neomarx 於 13-2-2018 20:40 發表
1.以為個痴線佬見到前面有車停會跟手乖乖停車,
2.鬧市槍戰推大肚婆出馬路博個捍匪見到大肚婆係路中心會收雞

試討論以上兩個立論有乜分别
講左咁耐來來去去都係”如果做左會點”同”如果唔做又會點”同”你又有咩方法”
但就冇人拍心口話:如果下次警察搵我同全車人做肉盾,我一定義不容辭!!
引用某漫畫對白: 就這樣死了,你……甘心嗎?

引用:
原帖由 閒雜人等 於 13-2-2018 23:55 發表

講左咁耐來來去去都係”如果做左會點”同”如果唔做又會點”同”你又有咩方法”
但就冇人拍手口話:如果下次警察搵我同全車人做肉盾,我一定義不容辭!!
引用某漫畫對白: 就這樣死了,你……甘心嗎?
將心比己 新年前比人撞爛架車 人就受傷入廠
應該冇咩人覺得ok

3 個讚好! TOP

我唔明點解有人講到過200,見到前車停反應唔到撞係唔正常?我相信好少人試過over200踩盡brake/拎下個軚。。。

回覆 127# 的帖子

有建設性,其實有冇可能有可發射型嘅gps,或者冇間斷天眼放架車入返低車速路段,再用區域性交通燈控制停佢車,即係等佢以為自己走甩,放下戒心,好過趕狗入窮巷?

1 個讚好! TOP

改用可更改嘅車速牌,逐少減慢所有車車速,當大多車都唔過70,佢想快都有限。
我覺得你要用我財產冇問題,但一定唔可以危害到我人生安全囉?大家好似唔同睇法?

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 secure12 於 14-2-2018 06:05 發表
... 我覺得你要用我財產冇問題,但一定唔可以危害到我人生安全囉?大家好似唔同睇法?
呢度部分師兄係擁有警察既專業知識,已經斷定冇其他方法,我地呢D只能憑常理判斷又怕死既普通市民,邊度夠班發表意見吖,所以都無謂嘥氣啦, 總之下次俾交通警截停第一樣嘢要問咩事,要我做人肉駁洛就即刻走人.

之前見到有師兄POST話,係個交通警冇經驗所以先點點。
咁E幾年都冇咩槍戰案,如果有槍戰警察係唔係可以就拎起個路人做盾???

講咩已經冇無其他方法,咁你係應該保住路人而放左佢(唔代表唔捉人,樓上已經有好多師兄的方法)

我同D係其他地方做過執法的朋友傾過,:

人地一聽到車唔只得一個人(或者無法判斷係唔係共犯),就講明唔會用據成危險的方法捉人。

人地連個搭客都考慮埋,香港仲講緊用唔用路人做盾.....

1 個讚好! TOP

理性分析

其實呢單野好難去搵完美解決方法
10公里距離, 假設車行120km/hr, 5分鐘已經行完, 根本唔夠時間去set 路障, 加上道路車多, 更是難上加難
另外, 逃走車輛路線難以估計, 就算set到路障都未必中
假如逃走車輛進入市區, 人多車多, 可能又會有更大傷亡

成件事太多未知數 (就如其他ching所講, 叫你比個plan出黎, 都唔會比到個人人滿意既plan)
講真, 其實警察都好難做到滿足所有人既計劃

利申: 小弟乃普通小市民一名

引用:
原帖由 Contingency 於 14-2-2018 14:22 發表
我同D係其他地方做過執法的朋友傾過,:

人地一聽到車唔只得一個人(或者無法判斷係唔係共犯),就講明唔會用據成危險的方法捉人。
人地連個搭客都考慮埋,香港仲講緊用唔用路人做盾.....  
又係bor....
車上有兩條友, 如果其中一個係人質被脅持上車, 或者係肉參,
而個肉參係警務暑長個女, 警方仲會唔會繼續用危險方法夾硬整停架車 ?  

引用:
原帖由 pbay 於 14-2-2018 17:00 發表

又係bor....
車上有兩條友, 如果其中一個係人質被脅持上車, 或者係肉參,
而個肉參係警務暑長個女, 警方仲會唔會繼續用危險方法夾硬整停架車 ?  
如果情報顯示係人質事件,無論果個係邊個,都唔會夾硬嚟

引用:
原帖由 tf141 於 14-2-2018 17:03 發表

如果情報顯示係人質事件,無論果個係邊個,都唔會夾硬嚟
架車有兩個人,司機犯事姐, 乘客無辜架bor,
整死左個無辜者, 點計先 ?

所以正如我想講,唔止係肉盾的問題....係佢個做法根本忽略左搭客的安全

引用:
原帖由 pbay 於 14-2-2018 17:09 發表

架車有兩個人,司機犯事姐, 乘客無辜架bor,
整死左個無辜者, 點計先 ?
死人係意外
聽你咁講,難道個司機犯事就可以整死佢 ?

題外話,你又知個乘客無辜 ?

發新話題