發新話題

粉嶺兩死車禍遭質疑放「人肉路障」 警稱示意慢駛合乎規則

追得就唔安全
所以最安全做法係唔好追

到時又有人話:警察視若無暏,有法不依

當架架車都成百公里行緊,個可疑人仲用百幾公里行(可能左穿右插),到底邊個更唔安全?

但爆左胎後架車依舊可行,到時架賊車失控撞到架日本車又會點計?
佢呢啲唔係可以立即剎停部車

都係嗰句,警察投降垂手唔做咪無事

咁又係,搞到咁一定訓練不足啦,搞到一鍋粥

未知神閣下有何高見俾訓練不足的警員?   可以安全地截停高速逃逸中的車?

回覆 60# 的帖子

回覆 75# 的帖子

引用:
原帖由 walther 於 13-2-2018 00:20 發表
幾年前有警察逆線追車,十足十拍戲咁, 其實條友只係喳大膽車, 係咪真係要冒咁大危險咁追佢 ? 我唔似呢度D師兄咁有警察既專業知識, 只係覺得冇必要.

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20131005/ ...
師兄,根據你嘅轉載,個駕駛人士唔只係欠交罰款

以下係報導最後2段:
被捕司機朱振偉(33歲)事後被證實已停牌數個月,因違反交通條例無交罰款而被通緝,當時車上接載着24歲的內地女友,在駕車往沙田美田邨途中,遇上警方的隱形戰車,辨識到該輛白色凌志汽車有可疑,他作賊心虛下逃走,警方事後在其車尾箱撿獲四個由他登記的車牌、雨具及單車鏈等雜物。

朱在庭上承認危險駕駛、停牌期間駕駛、駕駛無牌車輛、沒有第三保、改動擋風玻璃、改動窗門、使用非良好狀態車輛七項控罪,最終被判囚半年、罰款2.5萬元及停牌3年。

或許我有選擇性失明   要去睇醫生驗驗眼

回覆 107# 的帖子

可能會答:為左市民安全,我唔會追

等佢去自首

正如有某名人講過萬人齊自首咁。
所以,警察追截係曬氣,企定定等佢走,咪唔會高速駕駛
反正自己不是警察

純個人意見

引用:
原帖由 MG-42 於 15-2-2018 14:28 發表

call車幫拖梗係搵附近在場最近巡警EU車.... 你講果D乜野要交通總部起身刷牙洗面上車幾耐果堆野冇意思...    你講到沙頭角其實會唔會最離地??   成個上水粉嶺大埔你覺得都冇EU車或警車當值?? 得沙頭角有車?
EU車上高速都要時間
引用:
原帖由 MG-42 於 14-2-2018 14:39 發表

講左N次話call兩部警車來欄路你又辦聽唔到...   呀Sir叫你全車一家大細警民合作頂一野你又話唔制...

其實你想點??
其實2架警車攔路,咪造成交通阻塞,令原本3-4線剩下1線。啲車又唔會少左,
咁車咪擠塞在缺口處,當架在逃車輛高速駛到,一樣有機會撞慢駛嘅車。個效果同今次事件交警做嘅如出一轍
分別在於2架車截車,同1個交警截車的分別

引用:
原帖由 MG-42 於 16-2-2018 16:58 發表

EU車上有套路障路釘, 而且冇EU車鐵騎平時點拎雪糕筒牌上Highway查車set路障???

反而見慣用普通市民車來截車更普遍 ?
之前就搵車擋路
而家就set路釘

師兄,你好嘢

而且當高速車輛被路釘刺破車軚,相信更容易失控,對其他道路使用者造成更大危險。因為架車仍會滑行,只不過係車軚鐵磨咁解。所造成的影響可能比現在更多。

所以小弟覺得這事件係唔好結果,但於無其他更好方法下,警方做法不過不失

回覆 250# 的帖子

小弟明白
我諗我都係返火星啦,要FF嘅飛機大砲都搞得掂(你睇下警訊介紹EU,睇下係咪乜都有)

反正點處理對市民都有風險,什麼都唔做就最好
交警應該停定,同佢say goodbye

回覆 252# 的帖子

其實架警車攔路,咪造成交通阻塞,令原本3線剩下1線。啲車又唔會少左,
咁車咪擠塞在缺口處,當架在逃車輛高速駛到,一樣有機會撞慢駛嘅車。個效果同今次事件交警做嘅如出一轍
分別在於架車截車,同1個交警截車的分別

應該參考一下

附件

21-2-2018 19:08

發新話題