發新話題

粉嶺兩死車禍遭質疑放「人肉路障」 警稱示意慢駛合乎規則

美國唔同, 地方大, 佢可以走好遠, 香港你走得去邊 ? 度度都係天眼, 放佢走應該可以好快刮到佢, 用市民車輛做人盾我覺得唔可以接受.

引用:
原帖由 gtoray 於 12-2-2018 14:25 發表

咁講法,所有逃跑既疑犯都唔洗追
由佢走,之後慢慢捉,又走,又由佢
追人點可以同追車相題並論 ? 危險性差好遠喎 !

引用:
原帖由 jacko 於 12-2-2018 16:45 發表

正所謂禍不及家人,無論對錯,注意一下言詞
呢位人士好似冇咁既概念

引用:
原帖由 wing383 於 12-2-2018 17:21 發表
一張圖解釋哂....大家都無錯

咁咪任何事都冇空間討論對錯囉 ? 巴士佬喳得慢又有人鬧,喳得快又俾人告誤殺,想點姐 ? 自己鍾意點喳咪點喳囉. 駛咩理人咁多吖.

幾年前有警察逆線追車,十足十拍戲咁, 其實條友只係喳大膽車, 係咪真係要冒咁大危險咁追佢 ? 我唔似呢度D師兄咁有警察既專業知識, 只係覺得冇必要.

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20131005/18450803

........

引用:
原帖由 wing383 於 13-2-2018 00:37 發表

科技真係日新月異,未截停未知乜水喺車之前已經知道衰咩
根據報導,佢只係無交罰款俾人通緝. 唔係殺人打劫. 警察認到個車牌,所以追佢. 我都試過唔記得交罰款,都只係收到法庭信, 冇警察破門入屋喎, 原來冇交罰款係師兄眼中係咁大件事

引用:
原帖由 secure12 於 14-2-2018 06:05 發表
... 我覺得你要用我財產冇問題,但一定唔可以危害到我人生安全囉?大家好似唔同睇法?
呢度部分師兄係擁有警察既專業知識,已經斷定冇其他方法,我地呢D只能憑常理判斷又怕死既普通市民,邊度夠班發表意見吖,所以都無謂嘥氣啦, 總之下次俾交通警截停第一樣嘢要問咩事,要我做人肉駁洛就即刻走人.

引用:
原帖由 Tango1997 於 15-2-2018 02:40 發表

正常係要令佢收油停車 唔係要令人傷亡 令人傷亡 係因為佢失控
第一,嗰個係正常人就可以咁推算, 但佢肯定係唔正常
第二, 有喳車經驗既都應該試過係條好通既直路有車停咗又冇打死火燈係好遲至察覺到架車係停喺度, 隊埋去既機會係比平時高好多.
唔正常人+ 高撞車機會可以預計到咩結果 ? 不言而喻

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 boscocheng888 於 15-2-2018 10:22 發表

覺得這樣會危害自己利益
人從來都是自私的,  
利益 ? 條命嚟喎 ! sorry 呀,師兄可能係聖人啦, 我冇偉大到犧牲自己條命嚟幫警察架.
呢單嘢唔係呢種情況喎 : https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20130426/18240934

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Tango1997 於 15-2-2018 10:39 發表

...應該用唔正常既方法?(陪佢一齊癲)?
設計對白,強
引用:
原帖由 Tango1997 於 15-2-2018 10:39 發表
無論日夜工程維修車都有機會有人隊埋去。。
所以車停咗係度就會加大撞既機會囉, 重複.
引用:
但佢至死既原因。。。就係高速抄前車.... 不言而喻...
前車如果用正常速度行,司機就會有更多時間反應,撞既機會低好多,喳車常識來,如果師兄話冇分別既話,我就冇嘢講了.

警察通例只係部分可以供公眾查閱 : https://www.police.gov.hk/ppp_tc/11_useful_info/pgo.html
嗰位師兄係警察乎 ?

發新話題