發新話題

粉嶺兩死車禍遭質疑放「人肉路障」 警稱示意慢駛合乎規則

當日我乜在現場! 只好講句! 多謝上帝保護!

警方set所謂‘人肉路障’! 只係一個目的! 塞滿條路夾粗整停架超速行駛車輛! 公定字駁一補50/50 直撞/停車! 今次駁到‘咩大鑊’!

引用:
原帖由 Dave 於 13-2-2018 12:26 發表

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20090715/00176_004.html

警務處處長鄧竟成昨罕有地公開認錯道歉,並承認有警務人員在行動判斷上出現問題。是鄧警成講的對白

「以市民作「人肉路障」堵截非法賽車做法 ...
身為當時在場駕駛者睇法:-

前一哥呀鄧生當時公開認錯道歉不是基於他本人當時自己喜歡而做! 是基於事實係程序及判斷出錯下產生後果有必要道歉! 如果有前科的話就今次同樣事件也很大機會與程序及判斷錯誤道致死傷發生!

1) 罪魁禍首當然係個超速狅徒!
2) 警察盡本份追捕可疑超速車輛是工作需要!
3) 追捕可疑超速車輛過程中有預計不到的意外也是無可厚非!
4) 但警察部門是一個專業维护法律及保障社會及市民生命財產安全首要目的優先執法!

就警察是一個專業部門! 我身為專業人仕及䄲税人(每年支付好多萬税款)! 我唔認同一個專業部門每次做錯事就出來認錯再講聲類似乜乜什麼下次會改善廢話了事! 今次因身在其中也看到當時個場面, 如果得知身為人肉路障就知有幾咁恐怖! 可能大家係處對吹下水而不知當時現場心情如何! 就今次親身經歴 ! 以我所知唔只我一個人會去信给特首要求合理解釋!

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 13-2-2018 13:04 發表

以片論片,不一定是事實,其實架LANCER 已經慢左5, 6 秒,而呢條路雖然有少少起伏,
但數百米距離冇可能睇唔清 ( 一般來說我渣車高速除了望前車,起碼望多500 米,一D 都唔多,80 KM 行 500 米只係廿秒左右。
...
架老爺Stream! 在150km左右速度踏盡有ABS迫力同有VDC都冇得救! 我覺得佢冇凹迫踏盡油門想挍邊站衝過人肉路障! 只係啲呔做唔到佢想要嘅表現!

類似同類疑似超速駕駛案件會時不時不斷發生!

在香港一般發生車輛逃跑都是在Road Block截車情况下發生!

1) 警察可採用外國凸起爆呔板在改善Road Block之前后200米路面放致幾條爆呔板! 當遇上懷疑車輛衝過路墇就可以摇控打開爆呔板上凸釘! 爆哂呔車輛任由他走都唔會快得去邊!

2) Sent班警察去外國學下賽車及Defensive Driving! 等班警察知多啲高速行駛經驗同有關後果智識等等!

3) 政府起個國際级賽車場! 等班人可以去賽車場玩減小係街飛車!

4) 如果追唔到車! 太快太危險! 交由重案班同事付責!

5) 改善一下內部制度! 唔好用"業績-數字"向班打工仔施壓去跑數!

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 loveless 於 13-2-2018 18:10 發表
[quote]原帖由 rho837 於 13-2-2018 16:31 發表
類似同類疑似超速駕駛案件會時不時不斷發生!

在香港一般發生車輛逃跑都是在Road Block截車情

http ...
可能架車啲音响唔得! 條友索K索到Hi成咁! 如果有勁音樂! 可能佢幻想自己個架係1500匹 R35 Alpha 12會渣得快好多!

發新話題