24 12
發新話題

訓練營租槍如何?

回覆 8# 的帖子

咁都要睇下打OUTDOOR咩場
打密林一樣都係掃興多 加上香港OUTDOOR話大既場其實真係多咩?
一打返近反而打返FULL AUTO其實陰影仲大
其實打鴨仔團CQB同OD都打過 兩者都有人ENJOY有人掃興
最重要係睇隻鴨係咩心態

有試過俾鴨打CQB打屎忽 步速意識一D都唔弱

回覆 16# 的帖子

密林其實佢地仲開心, 因為佢地對WARGAME既印象係咁, 你比返D野FIT返佢地既印象同幻想佢地都會投入D~
尤其係D女仔, 因為佢地真係匿得埋嘛~

我對新人心態既諗法比較簡單, 就係佢地乜都唔識, 本身係對WARGAME呢樣野唔會有興趣, 我只係得呢一日呢個機會去引導到新人有興趣黎玩多一兩次, 之後先再決定買唔買GEAR......而呢一日佢地玩得唔夠開心/投入, 就無回頭無以後無下一次(甚至連講WARGAME呢個字既機會都無)GA喇~ 而咁多次同唔同性格唔同新人既相處同交往入面, 普遍GET到返黎同粗略見到既, 都係OD果種環境同面對既情況比較容易令到新人投入, 無咁嚇人~ 心態既野, 就算本身佢更想玩, 第一次帶得唔好, 佢都一樣唔會想再玩的~

大同細就睇對比啦, 香港地室內最大/最鬆動果一個CQB ZONE, 同OUTDOOR比較細既ZONE比, 應該大唔過OUTDOOR掛??

之前打過indoor,同班鴨仔friend一齊打下開心下
佢地用緊戰神既M4 handgun做租槍裝

質素點......只能夠話係池中無魚蝦為大
除咗我拎住把AS01之外全世界都用緊M4就冇話邊個好啲(唔好問點解CQB我就拎狙咁低能,我仲要唔記得帶手槍 )
其實命中率並唔差,特別係交戰距離唔長,甚至唔望準星好似CS咁放係眼隔離都一樣容易中人,反正個in-built準星真係細到睇唔到又唔係好就手
但係個問題係每枝槍質素不一,有時候你以為無事佢又唔知點解唔識FEED,扣極雞都係空槍成日以為唔認死,之後先發現唔推個彈匣上去佢就唔FEED,有啲個safety就好化學差唔多求其撥一撥都會解
當然如果無視呢啲問題,要穩定咁射到人又做到,之不過好影響體驗咁

其實帶新豬打CQB比較麻煩。
新豬唔知乜嘢係了槍,CQB本身對新豬嚟講距離太近,太有壓迫感,好易發生意外同衝突。
究竟世界上還有神嗎?

非常同意, 我之前帶過班friend去玩CQB, 講真係難玩好多, 又會好大既壓迫感. 反而戶外打, 佢哋冇咁驚同會去以專住玩戰術同teamwork, 比較可以俾返佢哋玩返一個較似體育既經驗, 佢哋槍法唔勁都可以玩得開心.
引用:
原帖由 stevechau 於 27-2-2018 10:49 發表
第一次好睇以後仲想唔想玩落去......
如果本身就想帶人玩落去, 第一次帶去OUTDOOR效果係好過CQB好多~

香港地CQB場太細, 走動好少, 槍聲又會令佢地感覺極近而唔會敢衝敢駁,
通常新手都係開場匿到比人清走為止,  ...

引用:
原帖由 48191 於 3-3-2018 22:20 發表
其實帶新豬打CQB比較麻煩。
新豬唔知乜嘢係了槍,CQB本身對新豬嚟講距離太近,太有壓迫感,好易發生意外同衝突。
CQB通常只打半自動,相對來講無咁傷。。。
2.子彈無眼,盲拳打死老師父一的都唔奇。。。

Happy shooting!

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

因為新手冇裝冇Radio,通常都嗌到殺聲震天,High到爆燈....老手就出奇地靜。
引用:
原帖由 jonchanzc 於 5-3-2018 17:12 發表
非常同意, 我之前帶過班friend去玩CQB, 講真係難玩好多, 又會好大既壓迫感. 反而戶外打, 佢哋冇咁驚同會去以專住玩戰術同teamwork, 比較可以俾返佢哋玩返一個較似體育既經驗, 佢哋槍法唔勁都可以玩 ...
究竟世界上還有神嗎?

新手肯衝肯搏,反而好多老手一係就龜,一係就慢慢Cut Pie......
引用:
原帖由 T-800 於 5-3-2018 17:58 發表

CQB通常只打半自動,相對來講無咁傷。。。
2.子彈無眼,一盲拳打死老師父一的都唔奇。。。

Happy shooting!
究竟世界上還有神嗎?

有冇其他對訓練營既槍同場既意見?

24 12
發新話題