發新話題

[認真] 有冇CHING睇咗 "紅海行動" ?

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 pbay 於 7-3-2018 12:17 發表

係咪話中國吊一箱錢俾海盜做買路錢果單 ?  

歐美好似話過唔會俾贖金恐怖份子, 俾又死唔俾又死, 俾左肯定又俾道德團體轟死.
歐美都唔肯俾錢贖人,共匪肯?
咁好難天滅中共架喎?
定係又有貪污勾結黑幕故仔聽?
留名等師兄即席創作

引用:
原帖由 tf141 於 7-3-2018 16:14 發表

歐美都唔肯俾錢贖人,共匪肯?
咁好難天滅中共架喎?
定係又有貪污勾結黑幕故仔聽?
留名等師兄即席創作
美國俾錢IS, 中國俾錢海盜, 互相抗衡掛

引用:
原帖由 JBL 於 7-3-2018 12:32 發表

請問有無相?
信囗開河你就最叻,你講既野以經毫無公信力,幾近信用破產!
我夠話凸朗普吊左一箱錢比你用嚟唱衰大陸咯,得唔得姐?
點解你會覺得係唱衰 ? 中國開始重視國民性命唔係一種進步咩 ?
台灣都有份俾架.

揭秘中國人質獲釋幕后海盜收150萬美元贖金?
2016年10月24日
http://news.sina.com.cn/c/gat/20 ... xwztrt0283166.shtml

“中央社”引述知情人士透露,首次和索馬里海盜談判時,對方索要的贖金是150萬美元,船東以船隻損失約百萬美元、漁貨損失也近200萬美元為由,只願提供30萬美元贖金,雙方再經過多次協商,最後成交價不得而知。
  台灣外事部門23日表示,船東提供部分贖金,其餘向國際募款。

台灣外事部門稱,在2012年獲知此案後即與國際主要反海盜機制如“海盜通報中心”與“海洋無海盜”(Oceans Beyond Piracy, OBP)等組織密切保持聯繫,過去對案情的最新進展均有所掌握。
  有關政府或人質家屬是否有付給海盜贖金,台外事部門部表示,以近年來各國發生類此案件為例,遭劫船隻所屬公司多經由投保“海盜險”的保險公司籌措贖金,各國政府多采不介入立場。

台外事部門指出,一旦海盜知道船東可獲政府資金奧援,恐怕會致使海盜漫天開價。據了解,船東提供部分贖金,其餘由受委託處理的團體向國際募款而來。

引用:
原帖由 pbay 於 7-3-2018 16:42 發表

美國俾錢IS, 中國俾錢海盜, 互相抗衡掛
打圓場係好事.

雖然講事實又係另一回事.
若有人提問美國是否真的有俾錢IS,
又或者中國是否真的有俾錢海盜,
好奇P兄會點回應呢?

引用:
原帖由 loveless 於 7-3-2018 17:06 發表

打圓場係好事.

雖然講事實又係另一回事.
若有人提問美國是否真的有俾錢IS,
又或者中國是否真的有俾錢海盜,
好奇P兄會點回應呢?
或者問人要相 ?

引用:
原帖由 pbay 於 7-3-2018 17:32 發表

或者問人要相 ?
打圓場係好事.

交贖款救人質應該係講「德新海號」
當時「德新海號」係護航區外被虜,
船公司同意交贖金但無人願意代交,
因為各國驚交贖金時比海盜捉多個,
只有解放軍願代交贖金,
之後解放軍順利交出贖金而海盜亦放人,
事後解放軍比其他各國稱讚行動迅速,
不過就無大肆宣傳甚至封口,
因為唔想傳左個錯誤訊息出去,
就係騎劫就可以有贖金。

1 個讚好! TOP

由於沒有透露到解放軍點交贖金,
所以傳聞解放軍係用直升機飛到「德新海號」上空,
然後掉個「口急」落去,
咁高都跌唔爛,
解放軍一定係用左佢...

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Lolanto 於 7-3-2018 18:27 發表
由於沒有透露到解放軍點交贖金,
所以傳聞解放軍係用直升機飛到「德新海號」上空,
然後掉個「口急」落去,
咁高都跌唔爛,
解放軍一定係用左佢...
https://i.pinimg.com/236x/b3/88/19/b38819d4c661b924b94bd5 ...
記得呢單o丫,
因為口都封得幾密,
普遍估成交價係400萬左右.
當時八掛上網睇過,
400萬百元美金體積應該真係塞得入一個箱

引用:
原帖由 pbay 於 7-3-2018 16:52 發表

點解你會覺得係唱衰 ? 中國開始重視國民性命唔係一種進步咩 ?
台灣都有份俾架.

揭秘中國人質獲釋幕后海盜收150萬美元贖金?
2016年10月24日
http://news.sina.com.cn/c/gat/2016-10-24/doc-ifxwzt ...
同套戲改篇果個故仔完全唔係講緊同一件事嚟既
我希望果個"知情人士"唔係同你一樣亂咁up,攪到d野亂晒啦

引用:
原帖由 Lolanto 於 7-3-2018 18:22 發表
交贖款救人質應該係講「德新海號」
當時「德新海號」係護航區外被虜,
船公司同意交贖金但無人願意代交,
因為各國驚交贖金時比海盜捉多個,
只有解放軍願代交贖金,
之後解放軍順利交出贖金而海盜亦放人,
事 ...
居然要認低威交贖金,
冇宣傳似係係想班國民仍然相信派一個解放軍,
就好似吳京咁 徒手搞掂哂成船海盜

發新話題