發新話題

[認真] 有冇CHING睇咗 "紅海行動" ?

引用:
原帖由 bennytsang16 於 4-3-2018 22:26 發表
睇呢類大陸電影,睇動作、睇武器、睇大場面,佢地既創造力量同幻想確係一流……
但現實世界當然係另一回事啦︰-

《美國特工將攔阻的中方安保人員打倒在地。事件最終以中方道歉告終……》
//【明報專訊】美國總統 ...
若美方有做足外交程序而中方出錯, 道歉好正常.

不如又睇下 US Secret Service既官方公佈:

“An individual, not part of the official delegation, attempted to prevent one of our protectees from entering a room. A U.S. Secret Service  agent quickly intervened and a short scuffle ensued. The individual complied with the agent’s directions and no further action was necessary. At no time did anyone involved fall to the ground. The event continued without incident.”
上面講到明冇中方保安人員, 亦講到明冇人被打倒在地.
現實世界係大家都識撈, 亦識做戲.

一邊話中方被打到亻卜街, 你睇得不知幾開心兼興奮.
另一邊又可以吹中方英勇抗美而冇被砌低, 一般的興奮又開心.

我兩邊都唔係,
所以只會好奇一件上年11月發生既事,
點解一直冇人知,
又忽然由不明渠道"透露"左出黎.

引用:
原帖由 tf141 於 4-3-2018 23:29 發表

咁美國佬梗係話冇架啦,呢d公關野你唔係咁都信下話?
至於中方保安俾人打到趴街,雖然話source不明,但係空穴來風,未必冇因,反正我就信啦
你成日係到搵埋晒d咁既資料,多舊魚啦
睇新聞,係要睇自己想睇既,唔 ...
嘻嘻

引用:
原帖由 Ben_9413 於 5-3-2018 12:29 發表

今改變世界事小 而贏網上牙骹事大

沒有正義 只有立場, 化了
o拿我既立場好堅定地堅決, 就係堅定地堅持沒有正義

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 6-3-2018 10:00 發表

美國政府都嫌危險放棄撤僑,美國外交及軍事人員早於同年2月全數撤退,並無執行過撤僑工作。
因為現實係殘酷的.
當時有數以千計美國公民等待撤離.

這群呼救無門的"美國公民",
絕大部份係擁有美國居留權或護照的也門/阿拉伯人.

美國政府所嫌既危險,
國務部所講既不安全,
並唔係也門戰亂環境,
而係呢班"美國公民".

戰狼2同紅海在硬膠指數上相差好遠

引用:
原帖由 pbay 於 7-3-2018 16:42 發表

美國俾錢IS, 中國俾錢海盜, 互相抗衡掛
打圓場係好事.

雖然講事實又係另一回事.
若有人提問美國是否真的有俾錢IS,
又或者中國是否真的有俾錢海盜,
好奇P兄會點回應呢?

引用:
原帖由 pbay 於 7-3-2018 17:32 發表

或者問人要相 ?
打圓場係好事.

引用:
原帖由 Lolanto 於 7-3-2018 18:27 發表
由於沒有透露到解放軍點交贖金,
所以傳聞解放軍係用直升機飛到「德新海號」上空,
然後掉個「口急」落去,
咁高都跌唔爛,
解放軍一定係用左佢...
https://i.pinimg.com/236x/b3/88/19/b38819d4c661b924b94bd5 ...
記得呢單o丫,
因為口都封得幾密,
普遍估成交價係400萬左右.
當時八掛上網睇過,
400萬百元美金體積應該真係塞得入一個箱

比我會先教育自己點去分清楚拍戲還拍戲,現實還現實。
超級戰艦異形海戰有海軍參與,不見得現實中真係有異形打。

發新話題