發新話題

派糖2.0方䅁

"...針對沒申請任何津貼及未達65歲的退休人士補漏拾遺,最快本月底拍板。"

斷章取義既話我可以開心2秒

引用:
原帖由 tf141 於 21-3-2018 19:08 發表
我月入$12000,夠低啦掛
妖我地請人,3個月你一係變超人EQ再升70000000級,
Or
爆血管死咗

上世紀50年代香港有200萬人,
25%住在環境比現在劏房更細小更惡劣的木屋/鐵皮屋/寮屋。
唔滿意現況,前途應該靠自己用魄力努力勞力腦力去改變,
甘至係自強不息既香港人,而唔係等一滴兩滴水去潤喉。

至於話還富於民,
政府年度開支預計係4900億,收入預5080億甘上下之類。
香港就業人口接近400萬,
如果個個真係中位數月入萬五,個個交$1250入息税,
總數就係...50億。
每次聽基層人仕團體大大聲話D錢我地架,班狗官黑警係我地比錢養架,
其實係有點不以為然。

要創業至可以改變生活係一個比較奇怪既想法。
60年前响屋企穿膠花都要技能要

要創業至可以改善生活係一個比較奇怪既想法。
60年前响屋企穿膠花都要技能要搬要抬,
60年後今日社會當然變左,而响屋企可做既工作只會比以前更多。
我認識幾個七十過外既老人家,
一個屋企做數據輸入同分類,
一個純睇廣告再打回應,
一個坐輪椅專做自動翻譯後的人手修飾,
都係足不出戶而有穩定收入,佢地自給自足,目前仲係無順依賴其他援助。

我爺爺係家族中唯一一個所謂生意人,
佢到八十幾歲健康再唔容許前,
仲係日日工作,每日搭巴士由元朗來回中環,風雨不改。
所以唔好一竹杆打一船人係講得o岩,
社會上固然有人的確係需要保護及照顧,
亦會有人覺得社會欠佢負佢一生,
但都會有人係想靠自己,在任何環境都去面對。

呢種派錢係吃力不討好,
人人心底想要同時又冇人會領情, 對民生亦無任何中長線幫助作用.

100萬人 x 3K =30億=1年每星期5700萬
個個星期抽20個合條件香港人送間屋,
中既四萬甘口上電視,
唔中既繼續X政府又同時暗願自己幾時會運到,
甘反而至係既香港最易會受落既模式.

真係何樂而不為呢

引用:
原帖由 rho837 於 22-3-2018 12:33 發表

我火記問我: 老闆呢20年小做物業投資, 反而去買好多名廠機械設備改進生產線, 再係咁去我咪飯碗不保?
我問我火記: 老闆呢20年不段煩我請人, 班新入行同事不段話申苦走一個小一個, 再係咁去我咪飯碗不保!

一部 ...
你的老闆同你同名同姓同年同月同日生都真係幾巧合

引用:
原帖由 Dave 於 22-3-2018 13:35 發表

唔知邊套戲話, 世界上總有另一個人同你一模一樣的。
咁岩大家都在香港住
揼揼揼.twinstranger.篤.com

發新話題