發新話題

[VFC] G3A3 GBB

又咁講,幾仟蚊買支玩具槍對好多人嚟講並不是一個細數目,包括本人。儲夠錢買嘅話一定對貨品會有期望,每個人玩槍亦有唔同要求及玩法,有啲人注重性能,有啲人注重外觀,當然比咗錢梗係想兩者都有最好。我認同V社嘅產品係注重外觀多個內涵,但總好過兩頭唔到岸。話MP5多鑊氣,咪大把人買,賣到斷市,咩原因?唔知多鑊氣?我相信外觀像真度都係一個緊要嘅賣點,好多人唔係成日打wargame,有時自己喺屋企,攞出嚟J下也很開心,所以外觀尤其重要,多年來亦未有其他牌子可超越取代,其實回想返啲人將支槍點改點改,全因一改就出事,唔係壞呢度就壞嗰度,我手頭上兩支M仔,只改外觀,不改內涵,只是換吓飛機,一啲事都冇,健康正常,對好多人嚟講你不過可能是好彩,或許可能是。另一方面有人話啲槍講咗好耐又未出,我相信你做老闆都唔會一次過出,都要睇吓市場消化能力架,加上唔係得你一家出槍,又要睇款色受唔受歡迎,做支嘢出嚟得你買就死得啦,種種因素。另外你有錢買啫,唔係個個有架嘛,剩係賣比你咩?我唔係打手,唔係幫V社講說話,不過有時要公平啲去睇,GBB 每一年都有進步,V社暫時亦是像真派的保衞者,而且現在是自由市場,不喜可選別的買,最緊要買得開心玩得開心。以上只是想反映外觀的重要性!

我都唔喜歡VFC 上次G28單野我嬲到爆 佢又成日錯埋哂d白痴野 但玩HK槍都係要_住買
但如果話mp5 vfc性能差過we 所以今次g3要買we 只係五十步笑百步
買支vfc起碼知佢出面d野係鋼 係真數
we個殼鋼部份一定比vfc少
講打 大家都係打幾野就開始爛
加上宜家we訂價愈黎愈進取 佢今次攞正拉臣造都唔會平
好似佢支AK-74咁 無拉臣添啦 都賣3k
比你揀 咁WE定GHK? GHK貴3百 除左火控 差不多全鋼喎

引用:
原帖由 gainax 於 29-9-2018 22:44 發表

鋼接身vs膠? 像真vs失真設計困難度。。
講講下性能,又搬去講物料講失真 法官大人,咁我無嘢講啦
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 matthong 於 29-9-2018 23:50 發表
又咁講,幾仟蚊買支玩具槍對好多人嚟講並不是一個細數目,包括本人。儲夠錢買X話一定對貨品會有期望,每個人玩槍亦有唔同要求及玩法,有啲人注重性能,有啲人注重外觀,當然比咗錢梗 ...
MP5 呢支在下借過V 記同W 記來玩,只能說兩支性能都不合在下期望,結果兩支都沒買。
後來為何SRC 又買呢?原因非常簡單...便宜...$16XX 全鋼身,差不多平其他廠一倍,在下真是當買皮做擺設都可。
暫時SRC CO2 爽順非常,但不會拿CO2 落場,實用與否一切留待GBB 匣出現再談。
其實談GBB 是否「無問題」之前,要先確認用途,在家把玩打空槍是最輕盈的,其次是CQB 一場可能打得一匣半匣而且只打單發算是低用量,在下無論甚麼都是拿來打室外大場,會打連發,一小節打4, 5 匣等閒事,室外場損耗是CQB 的數倍,
所以許多時有些玩開CQB 的玩家說「沒問題」不代表合用於在下的情況,始終GBB 的問題十居其九是發生在全自動,明明單發頗順頗準,一到連發又噴煙又仙女散花,這個情況相信有一定經驗的玩家都曾遇過。

至於談及V 社「守著像真度的防線」在下亦不反對,但有些基本中的基本要求一定要有,
就像汽車,萬事得設計有型,豐田耐用舒適,也許豐田行十萬公里才要入廠大整一次,萬事得可能5, 6 萬公里就要入廠執了,
但好歹都行了幾萬公里,加上外觀好看也可接受了,但如果萬事得外觀美觀,但渣架新車回家,第一次渣番工就死火著燈,之後有人告訴你最起碼要換某些零件才可運作正常...不知又是否可以接受。
分別就是汽車出事會死人,玩具出事至多激死人。
始終V 記是玩具,玩具就是可以玩的東西,外觀優異已經在價格上反映出來,不是免費的。
但新槍買回家,要不彈匣漏個不停,要不射頻時快時慢有彈照LOCK BOLT要按著網球拍來玩,要不打打下隻雞扣唔響,要不落一次場彈匣膠就磨到不似膠形...這已經不是「要求高」的問題,而是直情是玩不到...
要玩是可以...比錢換零件換補品就好,世上無難事,只怕課金人。

這時候總有人跟你說不爽別買...學樓上話齋...獨家村...唔買冇選擇...但買左批評亦是在下自由。黎緊PSG-1 ( 如有 ) 是必入的,但不代表在下會唱好。
始終在下喜歡的是PSG-1 不是V 記,出得好自然讚,出得差也是照說不誤。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 sam524 於 30-9-2018 10:00 發表
我都唔喜歡VFC 上次G28單野我嬲到爆 佢又成日錯埋哂d白痴野 但玩HK槍都係要_住買
但如果話mp5 vfc性能差過we 所以今次g3要買we 只係五十步笑百步
買支vfc起碼知佢出面d野係鋼 係真數
we個殼鋼部份一定比vfc少
...
WE 支3K 蚊AK我都特登走去EH睇下...睇來睇去...又睇下隔黎支GHK...
真是令人陷入沈思...不知為何夠膽SET 3K 蚊級...
也許是全新設計或者點點性能精神爽利真鐵製程高強度實木名師設計乜乜...但沒有多少宣傳...一般平民百姓不知貴在哪裡。
現在買WE 都是買獨家款,P90、THOMPSON 之流...

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 JBL 於 30-9-2018 16:53 發表

WE P90好快會出有刻印版
之前有cybergun版啦
有鋁上身 ring sight版就好了

引用:
原帖由 jacko 於 30-9-2018 11:32 發表

〔權威兄〕喱個朵, 唔係浪得虛名

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-9-2018 18:01 發表

之前有cybergun版啦
有鋁上身 ring sight版就好了
Ra tech 個上身胎死腹中。。。

引用:
原帖由 Opica 於 30-9-2018 18:42 發表

Ra tech 個上身胎死腹中。。。
好可惜
但ra果隻都唔係ring sight款sosad

好期待啊

引用:
原帖由 jacko 於 30-9-2018 11:32 發表

J大唔知v記支初代mp5個身摺得唔好先咁多問題? 馬佬先支mp5完全唔真設計同人地要遷就像真設計,咁肯定唔真性能易整gbb好多,唔通咁都get唔到個意思。。

引用:
原帖由 Dave 於 30-9-2018 16:09 發表

WE 支3K 蚊AK我都特登走去EH睇下...睇來睇去...又睇下隔黎支GHK...
真是令人陷入沈思...不知為何夠膽SET 3K 蚊級...
也許是全新設計或者點點性能精神爽利真鐵製程高強度實木名師設計乜乜...但沒有多少宣傳...一 ...
呢個問題同點解有唔少人肯比幾千上萬砌支跳殻870但唔玩馬記870一樣 ,明明馬記野性能可以吊打同款野但又唔投入係佢系統身上,玩具野唔一定性能高=值得買,性能冇咁好就要平賣,本身每件產品有佢生產成本所以有定售價,而值唔值得買除左性能以外仲有其他考慮因數就睇每個人要求,
如果個個諗到性能至上先值買咁除左馬記以外冇人會買其他同型號牌子產品了,大家同樣鍛造8千五支eml一樣賣到冇貨,咁買個d又真係水魚唔值得買

引用:
原帖由 gainax 於 1-10-2018 10:19 發表

呢個問題同點解有唔少人肯比幾千上萬砌支跳殻870但唔玩馬記870一樣 ,明明馬記野性能可以吊打同款野但又唔投入係佢系統身上,玩具野唔一定性能高=值得買,性能冇咁好就要平賣,本身每件產品有佢生產成本所以有 ...
一支跳殼一支不跳殼點比?
跳殼玩FEEL 無殼玩GAME ( 或3 GUN 擬真組別規定要跳殼 ),兩者用途不同都拿來比。
另外跳殼870 要改根本不需要一萬,過萬的多數是改了鋼身。
一支DM 870 改打APS 殼又順又響都是四、五千左右自帶鋼身,不用吹到改支跳殼要下下過萬...
別以為玩跳殼好好FEEL 就沒人追求性能,APS 彈玩咁多年都鬧緊D 彈有些漏氣而擊發時又有時啞彈 ( PIN 敲得不夠深,MK3 好像正改善這問題 ),
X 住玩不是因為覺得性能可有可無,而是沒有其他選擇焗食。請勿代表地球人類講到對外觀/ 玩樂性有追求的玩家一定不重視性能。

引用:
原帖由 matthong 於 29-9-2018 23:50 發表
又咁講,幾仟蚊買支玩具槍對好多人嚟講並不是一個細數目,包括本人。儲夠錢買嘅話一定對貨品會有期望,每個人玩槍亦有唔同要求及玩法,有啲人注重性能,有啲人注重外觀,當然比咗錢梗 ...
氣槍d野要性能唔要像真做出黎容乜易,設計返拖喉黃銅煲back膽一雞500飛完勝市面dgas夾gbb仲得,呢d系統幾年前已有廠做比v記,只係本身V記一直堅持,佢想帶比大家有像真方面有玩真鐵感覺,咁現實係又要保持高像真構造,氣化方面冇咁理想係事實難改變,但佢仍然越做越好已經算交到貨就放過佢算,追求高性能實用一開始就唔應該簡佢系統,馬記呢d專門為性能設計既系統先合適追求性能班玩家,
我識好多人唔好話v記,連##舊蛇agn等等呢d性能比新v記差一節仍玩得開心,因唔係想像中咁多人落場只係屋企玩下,加上落場間中打單發多對氣化要求唔係想像中咁高先得,所以以前未有新系統之前味一樣照開心落場,以而家仲流通市面dgbb好少真係屎到打唔響或真係個别型號設計不良,
至於v記,連馬記都有鍋氣要fix其他牌子完全唔洗搞搞就穩定高性能你信唔信先? 所以玩gbb潛規則都係要買返屋重新set一次先真正穩定高效,只係一d牌子or型號少d需要fix一d多d既分別
真正Ofix打足幾萬飛個人未遇過,
利申:有3支馬記mws,3支方仗m4,1支15版V記mk18

發新話題