發新話題

[VFC] G3A3 GBB

引用:
原帖由 happypony 於 28-9-2018 20:39 發表

我都係咁話,以we mp5既表現我應為支g3會比vfc 支好操。
V記支mp5算早期產品,加上佢dgbbr早期野基本實用性唔理想,
我們支後佢幾年先出有哂參考同時生產技術進步左咁實比佢做得好, 如果要公平比,睇佢就出支mp5 v2同我們比先睇得出邊支正d,
呢次g3大家都係已經做左咁多年氣槍有哂底子,咁就真正見真章

引用:
原帖由 queen 於 29-9-2018 09:34 發表

大佬....V記枝MP5 V2又遲我們嗰枝幾多年呀,我們遲V記幾年拎嚟比就唔公平,V記遲我們幾年就公平......師兄你個龍門都幾難預測放o係邊喎
Gbb未成熟年代第一型號先頭開創設計vs 後幾年乘涼產品比較,其實點計都係前者要克服問題大好多同近年技術比差距好大, 而且v記d所謂v2只係fix V1既產物唔係完全重新設計,你可當V2係穩定版,兩支都係近年比較的話我覺得可比性高一d,不過要講到100%公平咁實冇得講,佢dV1mp5就停產出v2仲比舊野咁而家計實我們穩定性做得好過佢,如果出左v2又未有我們穩定就抵
不過其實我們都可以出v2,咁味到時再比武過 有競爭實有進步

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-9-2018 09:59 發表
比較想知g3個無彈不韓發係咪仲停留左係用follower硬頂飛機
佢仲用上彈桿斷彈想人買我們? mp5都係個個年代未有好設計先將就下咁整。。

引用:
原帖由 jacko 於 29-9-2018 14:48 發表

不如比下支maruzen mp5, 仲早,但爽好多
鋼接身vs膠? 像真vs失真設計困難度。。

引用:
原帖由 Dave 於 29-9-2018 16:47 發表

2018 年新品咪又係爛件...同成唔成熟冇咩關係,有些廠就是要急著賺錢,反正有MARKING 有個殼就有人買單...甚麼性能QC 乜乜乜攪咁多做咩...
起模起貨起寫字樓...唔夠錢,又係時間出新VERSION...

不過其實我們 ...
其實乜乜ver只係修改版比名份佢,咁其實可以唔公開改左d乜照賣,亦可以將問題視而不見照生產,呢d銷售方式一向都有好多廠做緊,不過我覺得只要肯用心改進態度就值得支持先唔理係味最終都入手當然改左版都可能未必令所有人滿意,咁味等下先或唔入手簡第二支 ,消費者買野選擇權係自己手,唔係比打手吹上天而買錯野,其實以而家新出玩具都唔會差得離譜左先,
另外買得港台野相信冇乜邊d完全0鍋氣,都係睇下多少要fix同容易度同你信仰邊d牌子多d去簡了

引用:
原帖由 jacko 於 30-9-2018 11:32 發表

講講下性能,又搬去講物料講失真 法官大人,咁我無嘢講啦
J大唔知v記支初代mp5個身摺得唔好先咁多問題? 馬佬先支mp5完全唔真設計同人地要遷就像真設計,咁肯定唔真性能易整gbb好多,唔通咁都get唔到個意思。。

引用:
原帖由 Dave 於 30-9-2018 16:09 發表

WE 支3K 蚊AK我都特登走去EH睇下...睇來睇去...又睇下隔黎支GHK...
真是令人陷入沈思...不知為何夠膽SET 3K 蚊級...
也許是全新設計或者點點性能精神爽利真鐵製程高強度實木名師設計乜乜...但沒有多少宣傳...一 ...
呢個問題同點解有唔少人肯比幾千上萬砌支跳殻870但唔玩馬記870一樣 ,明明馬記野性能可以吊打同款野但又唔投入係佢系統身上,玩具野唔一定性能高=值得買,性能冇咁好就要平賣,本身每件產品有佢生產成本所以有定售價,而值唔值得買除左性能以外仲有其他考慮因數就睇每個人要求,
如果個個諗到性能至上先值買咁除左馬記以外冇人會買其他同型號牌子產品了,大家同樣鍛造8千五支eml一樣賣到冇貨,咁買個d又真係水魚唔值得買

引用:
原帖由 matthong 於 29-9-2018 23:50 發表
又咁講,幾仟蚊買支玩具槍對好多人嚟講並不是一個細數目,包括本人。儲夠錢買嘅話一定對貨品會有期望,每個人玩槍亦有唔同要求及玩法,有啲人注重性能,有啲人注重外觀,當然比咗錢梗 ...
氣槍d野要性能唔要像真做出黎容乜易,設計返拖喉黃銅煲back膽一雞500飛完勝市面dgas夾gbb仲得,呢d系統幾年前已有廠做比v記,只係本身V記一直堅持,佢想帶比大家有像真方面有玩真鐵感覺,咁現實係又要保持高像真構造,氣化方面冇咁理想係事實難改變,但佢仍然越做越好已經算交到貨就放過佢算,追求高性能實用一開始就唔應該簡佢系統,馬記呢d專門為性能設計既系統先合適追求性能班玩家,
我識好多人唔好話v記,連##舊蛇agn等等呢d性能比新v記差一節仍玩得開心,因唔係想像中咁多人落場只係屋企玩下,加上落場間中打單發多對氣化要求唔係想像中咁高先得,所以以前未有新系統之前味一樣照開心落場,以而家仲流通市面dgbb好少真係屎到打唔響或真係個别型號設計不良,
至於v記,連馬記都有鍋氣要fix其他牌子完全唔洗搞搞就穩定高性能你信唔信先? 所以玩gbb潛規則都係要買返屋重新set一次先真正穩定高效,只係一d牌子or型號少d需要fix一d多d既分別
真正Ofix打足幾萬飛個人未遇過,
利申:有3支馬記mws,3支方仗m4,1支15版V記mk18

引用:
原帖由 jacko 於 1-10-2018 13:20 發表

講緊性能,唔好講其他,你咁都get唔到個意思⋯⋯⋯
可能小弟講唔清楚,其實主要意思是只要肯放低像真製法/結構/後座力/行程等等圍繞像真度問題,換取提升性能唔難做唔好,
以初代技術不足唔搞咁多就唔洗領左衰個頭,就算而家有幾多進步仍然比人覺得"好似"唔掂落定石先(可能講中,頭盔定先 )

引用:
原帖由 Dave 於 1-10-2018 14:53 發表

講講下GBB 性能又走去講拖喉...又搬龍門...
GBB 就是要入氣進匣先「像真」麻...你要玩拖喉今時今日有HPA,唔洗想當年,V 記是旦一柄GBB 駁個HPA ADAPTOR , 一雞一千不是夢...

談GBB 就唔該講番彈匣入氣裝彈 ...
其實我好似未up過方仗啲野好勁性能原裝表現超越no1馬記
同埋拖喉的確係gbb系統其中之一,如果以最大性能為上捨棄像真玩法拖喉系統的確贏gbb夾叉氣系統冇衝突,外國一直有人咁改
另外co2夾氣化穩定性其實又贏叉topgas夾可以一諗,但V記dgbb改到上面咁仲有幾多粉絲留低支持先?
本身追隨玩v系統唔係為像真高質感?其實玩開gbb既巴打都明要高像真就要取捨一部分氣化性能,
相反要高性能亦一樣要取捨,點取平衡點偏向邊一度多要睇個品牌設計走向,咁再係v記呢d玩像真行先既系統挑剔氣化&穩定性冇專為性能而設既系統咁好其實又真係實啱,因揾人地正正個邊長處

結論是:如果追求性能應該買返專為性能而設計d系統味冇哂煩惱百貨應百客無衝突

發新話題