發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

好!

引用:
原帖由 gtoray 於 12-4-2018 17:45 發表

唔好
有槍! 但冇BB彈! 冇事喎!

引用:
原帖由 loveless 於 1-5-2018 17:28 發表

高見, o岩o岩至發覺原來我不懂經濟
明啦! 明啦!

引用:
原帖由 loveless 於 2-5-2018 17:18 發表

祝君發達
X2

引用:
原帖由 reniless 於 2-5-2018 18:41 發表
我凈係覺得有購買力時就要多買幾條牛幾對靴,到購買力下降時講咩賤物鬥窮人都冇用。
有錢時買定先! 冇乜錢時就遲些再買!

上星期日元平左啲就即刻訂一批日本零件upgrade架老爺車!  死得佢架新車今星期到港叫價成230萬, 舊車唔底放, 新車買唔起就只好跟新車個specification upgrade算!

引用:
原帖由 Dave 於 3-5-2018 10:24 發表
呢次搶外交國非常好睇,當年英文姐上任同人米國總統吹水幾咁意氣風發..
而家找數...

重點係.. 果班東非窮L國.. 見到隔黎小明斷交有糖食... 你估窮L國會點呢?緊係派人去中國到訪釋出善意

其實中國收台灣 ...
其實早早到現在臺灣根本冇什麼臺毒! 問問大部分臺灣朋友會否有臺毒! 他們話我們好民主呀點會有臺毒, 由古到今共產黨可以過來參選挣個位, 大家覺得你好咪選你囉!

我都好想睇大陸用武力收臺!

非洲班黑衣只係想呃中國啲錢! 理得你亞洲發生什麼事呀!

引用:
原帖由 Dave 於 3-5-2018 12:10 發表

有個早幾年香港移民去台灣的朋友近排同我打MHW ( PS4 GAME ) ,都提及近年台灣經濟不景,
佢當年係香港炒到個屯門盤,賣左,拎唔知幾多百萬( 我估300 左右 )CASH 移民去的,
去到就買層樓約 100 個,買多個小地 ...
班臺灣佬都話明! 個班化輪公同枱毒友係收錢做野! 係什麼人! 心照啦!

引用:
原帖由 loveless 於 3-5-2018 15:09 發表
馬拉威總統莫泰加甚至透露,與中國建交比不上與台灣建交時,從台灣獲得的幫助, 坦承與台灣斷交是「錯誤的決定」,因此相當後悔,更自責「無法向人民交代」。

馬拉威總統莫泰加?  馬拉威有2任莫泰加總統,未知文中 ...
同時又要放好多主要位置土地给中方發展! 即係現代唐人街重要入一大班中國商人來開企業! 遲下咪又係拿本地資原翻去大陸! 一開波本地班窮黑人點有錢同強國人鬥!

引用:
原帖由 JBL 於 3-5-2018 16:13 發表

中國限台令後, 東南亞各國遊台人數反而節節上升
節節上升咁點解島內既旅遊公司會一間間咁倒閉既? [/quote]

而家都唔咪咁多中國人想去臺灣玩! 可能自遊行人數反而占据多所以班中臺劏團冇得造...

其實國內一缐及二缐城市以經做到好似臺灣(即係日本化)城市外貌及民風風格! 香港同內地一及二缐城市不同之處係物價高企之如重日日收150戶不同地方既人來!

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 loveless 於 3-5-2018 16:32 發表

非洲通常最大問題係智識上既貧富懸殊, 往往策劃係A, 而實際結果係B..
一定啦啲DNA係又懶惰又無知又窮又貪污又暴力! 一世做有錢人腳下踏住既狗勞!

引用:
原帖由 Dave 於 4-5-2018 13:08 發表

到你有日開鋪先大言炎炎吧...學人揀客...你隨便開幾日鋪都夠比租比人工夠入貨,到時你點揀客都得啦...
開少幾日工就差D 紅字月結...乜客都要接啦兄弟...
班牛奶仔邊會識得做生意! 做生意好難呀! 家下開間舖要TURNOVER=45%租金+40%開支+35%人工! 即係冇錢搛!

個舗租$25,000.即係每月致小要有$43,750.生意額到打個和! 實際地一般計多15%即係$50,313. 即係每日要有二仟元生意額! 揀客就死得!

ASML同美國同一陣線! 買到佢最新部光刻機又如何! 最多玩兩年貨仔又要再買材料, update同license key!  呢類機(包材料)大陸現時未有科技抄襲! 沒有方法解破機內防護系統及操作系統解碼之類等等! 人家係荷蘭發現部機係大陸有異常! 係電腦撳個掣部機即自動燒部主腦系統!

大陸今天連(100%)全自己抄條日本食品生產缐都做唔到! 重要買日本modules至做到!

成50年都抄不到100%! 呀公應該打呢班人靶! 辦事不力!

引用:
原帖由 48191 於 21-5-2018 13:57 發表
ASML部機Link咗ASML總機?
呢啲機係合約銷售(有部份系統唔會賣斷)! 有黒盒定期sent資料回總部!

引用:
原帖由 loveless 於 26-6-2018 16:00 發表
我鍾意正氣凜然既版友.
佢地一定只會買有授權既玩具槍,.
冇授權既marking, 即係偷人IP,
冇授權既系統結構, 即係偷人IP.
冇授權既高仿, 即係偷人IP.

除非原則原來可以隨意擺放, 那另計.
所以我冇出聲! PTW玩具槍上下身都係自己找人再CNC造過連Marking及外皮尺寸抄到100%

發新話題