發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

引用:
原帖由 Dave 於 27-6-2018 17:39 發表

中國嬴唔嬴唔知,但有樣野美國一定嬴,就係同一時間辣興最多國家

MAKE AMERICA GREAT AGAIN !
中國起碼有一樣野一定掂! 女

中國一定得

引用:
原帖由 JBL 於 28-6-2018 13:17 發表

我親美嫁,你唔見我叫JBL咩,美國老牌喇叭,又唔見我叫前進呀回力之類?所以我話美國必勝至真。
我有對中古全美製JBL! 40年一樣咁好聲!

哈里一直想般條生產線去泰國同印度!

泰國係全球為一最平成本生產高質高性能電單車出口全球!

印度/臺灣係生產綿羊仔最好地方!

其實有冇貿易戰哈里都會搬遷去泰國!

我朋友係泰國人! 佢啲地咪起wearhouse專係擺放本地生產電單車配件, 當中主要係Kawasaki, Ducati, MV Agusta! 佢話泰國自成為柴油Pick-up車主要出口國, 而家要做埋全球最大電單車生產出口國! 為吸引全球名牌電單車生產商去泰國設廠, 提供平人工及機徤配套係吸客! 歐美日都追唔到!

就算冇貿易戰! 哈里都會因泰國咁好條件去設廠! 只係肥佬知道一當泰國生產缐投入之後掂左跟着美國生產就好快摺埋就眼红咁大美國人民愛載品牌變左Made in Thailand就施加壓力! 講到尾哈里彩佢都傻啦! 哈里個朵咁勁係中國市場咁大就一定平靚正成本去吸人仔! 其實變相都係益美國!

Wild Turkey 前年在本港以加到300%入口税 ! 因為港府話佢成本太平要與貴價酒作平衡翻! Burbon個價實在太平! 打多啲税班人照飲!  

肥佬壯士斷脾心態去打贸易戰! 好多美國廠因工會間題請過多人手! 正好機會裁减班多左出來既人!

引用:
原帖由 loveless 於 30-6-2018 13:47 發表
Trump想法某程度上係正的, 但要太多階層, 甚至全球, 去配合至有得重組.
經濟永遠係蝦人既,
又舉個例:
純理論係未必解釋到,
點解爭鮮2009年一件壽司賣3蚊,
2018年仲係賣3蚊
曾仙! 我識個大老闆!

引用:
原帖由 48191 於 4-7-2018 10:07 發表
咁就勸勸佢唔好賣「三文魚」,當做件好事。
加下所有大財團中指! 任何野食唔死人以經係做緊件好事!

大陸有版大家見! 細茂冇X用! 所以美國唔柒理佢!

歐洲佬自成一角, 大陸出事佢地拍手掌啦!

大家放完暑假! 唞完暑至再抽啦...

又係取着數時間!

大陸今舖! Tilt錯機!

中美貿易戰係一個不段變化金錢戰爭!

其實長遠看可能對世界係一件好事!

引用:
原帖由 48191 於 23-7-2018 23:34 發表
https://china.hket.com/article/2 ... %E4%BD%8D?mtc=30003
呢 ...
呢招就係玩死好多廠佬執凹! 美國用中國及第三國家底價格迫吏發達國家降低出口價到其他國家(美國主要市場)! 而家就掉轉方向玩翻所有第三國家包括中國!

今時不同往日! 原來專利高科技對大陸係一門好大大大長遠生意! 大陸佬有大把錢但有排都造唔到! 大陸佬想要呀...

發新話題