發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

引用:
原帖由 pbay 於 14-11-2018 12:23 發表

貴族反皇權不算革命, 新教反天主教不算革命, 中產革命不算革命, 這是比較奇怪的觀念.

文藝復興啟發人文主義個性解放科學精神, 啟蒙運動主張自由平等將教廷皇室推下神壇, 莎士比亞代表的英國新興中產以英語取代拉 ...
P兄睇歷史就好似睇童話故事甘, 不拘細節.

引用:
原帖由 pbay 於 14-11-2018 16:19 發表

細節就是資助馬克思大半生的恩格斯, 他老爸也是普魯士貴族血統.
P兄肯定恩格斯父親, 甚至任何家族成員, 有普魯士貴族血統?
P兄要就事論事既話, 唔需要又轉貼什麽中文而冇註解既東西俾比我, 要貼請貼有根據有來源的資訊.
細節有分自隨手拈來, 貼黎貼去既所謂細節, 同實事求是既細節.

恩格斯父系可追溯至14世紀共7代.
母系可追溯4代.
弗里德里希母系姓氏von Haar
翻譯既一知半解見von就當係貴族唔出奇.
睇既不明不問全盤照收亦唔出奇.
世界甘大, 人地既文化歷史, 睇片面就當自已明晒, 就更加唔出奇.

引用:
原帖由 pbay 於 14-11-2018 12:23 發表

文藝復興啟發人文主義個性解放科學精神, 啟蒙運動主張自由平等將教廷皇室推下神壇, 莎士比亞代表的英國新興中產以英語取代拉丁語進入上流社會,
整個16-18世紀歐洲至英國, 都見到中產及工人階級上升, 神權皇權貴族下降, 新舊勢力確實在交替, 人民生活方式確實在改良, 社會運作確實在進化.
雖然係地主貴族首先發難, 但民間學者, 商家中產, 工人基層確實有接力推進, 總不能將這2,300年眾多人的血汗一筆勾消吧 ?

法國大革命於1789年爆發, 破壞了貴族皇室對領地控制讓農業集約商業化有空間推行, 資本累積之後才有法國工業革命的開始, 何來工業革命先於政治革命之說 ?
樓上L大盲既都應該feel到學富五車, P兄可能又要永動機.
在下膚淺皮毛得多.
以上種種P兄需唔需要逐點討論一o下細節?

引用:
原帖由 rho837 於 14-11-2018 14:53 發表
其實樓同地一定行先! 黃金一定第二! 勞力士第三! 人壽及醫保就一定要早早買!
而家最抵掃應該係舊裝Bvlgari Diagono COSC,
同N年前D Tudor 柒九九乜乜一樣, 冇人要又平到笑.

引用:
原帖由 48191 於 14-11-2018 22:23 發表
正呀喂!
https://today.line.me/HK/article/Vn7PgV?utm_source=washare
一炮過攬炒!
4兄一向反對人享有特權、優待, 見到呢類新聞會興奮係可以理解.

引用:
原帖由 reniless 於 14-11-2018 23:19 發表
第二頁嗰時已經有人講攬炒啦。
幾時我地又講o下鞋襪底褲, 俾人抽o下水笑o下舒緩o下氣氛?
啱啱買左個大劈價懵邦nappa皮旅行袋, 下次响機場可以窮L扮中産

引用:
原帖由 pbay 於 15-11-2018 10:43 發表

評論革命家首先要睇下佢家底係咪貴族, 有無皇室控制, "出身"夠唔夠純粹,
呢點係L兄提出既. 其實你咁講即係質疑佢姐.
唔好亂搬龍門,
唔好混淆視聴.
唔好似是而非.

L兄前文後理十分清楚.
只有你, 在不斷謬誤扭曲斷章取義.

若我真有事宜要質疑L兄,
我會直接問佢,
亦深信L兄會大方從容回答.
而這種人與人之間結合信任與尊重的禮儀,
不會是乜X都靠厚面皮小動作就可得到.

引用:
原帖由 Dave 於 15-11-2018 11:59 發表

全世界歷史都大同少異,童話故事,寫來做咩,燒哂D 史書佢,一齊研發永動機好過啦。
希特拉都肚屙又便秘兼勁放屁,
白雪公主係唔需要有呢D細節

引用:
原帖由 48191 於 16-11-2018 06:27 發表
我覺得又係閉門,各自自說自話一輪,下年頭又加關稅。
某官說天朝人可以食草食一年,我諗而家種定差唔多。
上個Q老细已經同我地做狗奴才既車輪戰開會,
要決定公司究竟伸定縮.
結果係揀新office, 半年內人力要擴充2倍, 全面完善化員工福利, 加入股權激勵.

我地可以揀食草, 亦可以楝去面對挑戰, 去揾松露.

引用:
原帖由 Dave 於 16-11-2018 10:24 發表

方向積極的公司

經濟危機時,許多公司只想生存,許多員工只想有工開,本來就可以同一條船,但更多的老闆是直接將員工GG 掉,數字上就可以赤字變黑字,HAPPY~
唔積極o米等死o羅, 太陽底下無新事.
要成長, 就冇得瀨地硬, 冇得被動去等去睇, 冇得怨天怨地怨人怨物.
當然, 積極既結果一樣可以係輸到貼地的

[quote]原帖由 48191 於 20-11-2018 19:28 發表
L兄,咁即係有冇進口?
不是多與少的問題,係有定冇

引用:
原帖由 48191 於 20-11-2018 19:28 發表
L兄,咁即係有冇進口?
不是多與少的問題,係有定冇(既)問題。
問題係幾時變左進囗一粒豆都係問題.

引用:
原帖由 reniless 於 20-11-2018 20:08 發表

衰鬼唔好講依啲,講返血拼啦,啱啱落單買咗個背包。
目及緊Marsèll旅行包,價位啱就即買。
背囊我用緊Coach heritage o乍
人老o左無復當年型, 對背囊開始有免疫力

引用:
原帖由 JBL 於 21-11-2018 07:54 發表
解放軍來了,美軍讓路

撐中菲合作!國家主席習近平今午乘專機到訪菲律賓,擬落實早前承諾的投資!此次是13年來首次有中國國家主席訪問當地!據外媒報道,中資擬投逾150億港元在菲建工業園!

杜特爾特期待 ...
老老實實, 呢類亂擦鞋文同盲反共文噁心度係不相伯仲

發新話題