發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

世界在變,連風向都變。
https://m.mingpao.com/fin/instan ... &issue=20181106
但王生所講的「民粹主義」,似乎是發生在中國內部。
反日示威,而中央政府沒有阻止,似乎是默許。
砸日本車,砸日本店就不是民粹主義?
南韓部署薩德,大陸政府就搞「樂天」就不是民粹主義?
今天,風向變了。
https://gogonews.cc/article/5441965.html
蘭州艦竟然向日自艦艇問好;北京高掛日本旗,迎接日本首相。禁止民間發出對日本「不友善」的言論,叫天朝憤青們情何以堪?
今時今日,中央還是以「拉一派,打一派」的手法拉攏日本?如果是事實,「陳舊」的手段似乎不會奏效。

究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

題外話:
https://hk.news.appledaily.com/c ... e/20181106/58879139
我不知道國運會如何,因為我不是先知。但一個國家「主動割讓」國土,亦無能力拿回來。同時亦禁止一般民眾知道自己國家的國土、邊界,也不能不配服中國大陸⋯⋯

究竟世界上還有神嗎?

傾還傾,但重點不在這裡。原來某強國人民竟然冇權知道自己國家的國土包含哪些地方才是一大笑點。
引用:
原帖由 LCH925 於 8-11-2018 03:49 發表

據人民出版社《辭海》記:「蘇聯在1944年吞併了我國領土唐努烏梁海,中國政府沒有承認」
據《中俄睦鄰友好合作條約》記,「締約雙方滿意地指出,相互沒有領土要求......締約雙方根據《中蘇國界東段的協定》繼續就解 ...
究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

13億人口,但人均不足USD 9000的市場?如果呢個世界有一個非常蠱惑人心的說法,我諗就係「中國有十X億人口,如果一人俾一蚊你就點點點」嘅說法。呢套講法,八、九十年代有好多香港廠佬信,結果入到去先發覺出咗事。
https://www.hk01.com/%E9%87%91%E ... 6%E4%BA%8B%E5%AF%A6
引用:
有原帖由 JBL 於 7-11-2018 20:41 發表

唔多明,進博會吸引了一百三十多國逾三千六百家企業參展,正在與中國打關稅貿易戰的美國,亦有逾一百八十家企業參展,規模僅次於日本和南韓,爭奪這個十三億人口龐大市場的肥肉,師兄有何高見呢?
究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

重點其實唔係呢度,而係一個國家總人口,未必等同消費能力。不要太執著迷信於人口和購買力等同的邏輯。
引用:
原帖由 JBL 於 8-11-2018 08:26 發表

Ok,原來中國咁鬼衰嫁?咁我再補返句天滅中共,係咪大家都開心好多呢?
究竟世界上還有神嗎?

其實台灣也不見得好是事實,但是中國大陸之前一直稱自己為「世界第二大經濟體」,但今時今日反而說自己的人均GDP不足九千美金,諷刺意味極濃。
而你的附圖也似乎太誇張,一個茶葉蛋、泡麵又值多少?
引用:
原帖由 JBL 於 8-11-2018 08:49 發表

數字兄,您說的我是認同的。

究竟世界上還有神嗎?

萬唔萬惡我就唔知,但係一個鍾意老吹嘅國家所播/ 印出嚟嘅資訊一定唔太可信。
引用:
原帖由 JBL 於 8-11-2018 09:10 發表

台灣教授親口上電視台講嫁,咁我緊係信盲煮鼓油既國家既文明學者講話喇,唔通信萬惡共罪D鬼話咩?
究竟世界上還有神嗎?

當然有新鮮事,敢問乜嘢係「聯合國軍」?
另外,原來國土誰屬係唔知點答咁好笑?
定係嗰度同耶路撒冷一樣,「只歸上帝管理」?
成日開口埋口「自古以來乜乜乜」,一遇到俄羅斯就可以詐唔知?
引用:
原帖由 LCH925 於 8-11-2018 15:40 發表

好多時話你冇權所知,都係因為唔知點答你
正如依家問起邊個係聯合國軍司令,到最後好大機會都會答你一句軍事機密
吓,我聯合國公民喎
Sorry,搵日唔係機密先再話你知
太陽底下無新鮮事
究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

好彩Google同維基百科仲識用。

你都仲未答最精彩嗰部份。

為何中國政府宣稱「中國國民無權知道中國領土範圍」,這才是核心問題。

引用:
原帖由 LCH925 於 8-11-2018 16:23 發表

既然數字兄求知若渴,小弟雖然唔係法律系出身亦唔係研究國際法史,亦只好利用自己知道的知識嘗試答你
唐努烏梁海自1860年起一直有被沙俄殖民進入,而當時大清國並冇國藉概念,甚至疆域概念都冇。當時唐努烏梁海係 ...
究竟世界上還有神嗎?

https://www.google.com.hk/amp/s/ ... inese-news-46120157
引用:
原帖由 loveless 於 8-11-2018 17:11 發表

我反而想知中國政府幾時宣稱過 "中國國民無權知道中國領土範圍" ?
又或者中國政府幾時用過 "中國國民無權知道中國領土範圍" 字眼 ?
究竟世界上還有神嗎?

也對,「台灣省省長」是民選的,最奇怪的是中國大陸政府對「台灣省」「竟然」沒有直轄管治權。
而且這個省的軍隊,不論槍口、炮囗和導彈也是瞄準「中央政府」的。
引用:
原帖由 JBL 於 8-11-2018 17:23 發表

是的,蔡英文省長真係超會老吹,的確唔太可信,依家連台灣人都唔信佢了。
究竟世界上還有神嗎?

AM730
https://www.am730.com.hk/news/share/148813
引用:
原帖由 loveless 於 8-11-2018 17:32 發表

謝謝重覆貼文
或者又容許我重覆問多次
成編文內中國政府幾時宣稱過 "中國國民無權知道中國領土範圍" ?
其實中國政府幾時用過 "中國國民無權知道中國領土範圍" 字眼 ?
究竟世界上還有神嗎?

標題惹的禍。
引用:
原帖由 loveless 於 8-11-2018 17:44 發表

謝謝再次重覆貼文
或者又容許我重覆問多次
成編文內中國政府幾時宣稱過 "中國國民無權知道中國領土範圍" ?
其實中國政府幾時用過 "中國國民無權知道中國領土範圍" 字眼 ?

we can do this all day
究竟世界上還有神嗎?

中央對香港並沒有直轄管治權,原因在於「中央聯合聲明」,香港有五十年的「一國兩制」「自治權」。至於是否真的100%兌現,自然心中有數。台灣和大陸關係並不同,台灣事實上是一個擁有獨立政府、軍隊的地方,和中國大陸並非從屬關係。
引用:
原帖由 loveless 於 8-11-2018 17:42 發表

如此類推, 莫非4兄認同中國大陸政府對「香港特別行政區」「理所當然」地應有直轄管治權?
究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

放火?
引用:
原帖由 天翔翼 於 8-11-2018 17:40 發表
小弟對社會同歷史唔熟,所以無謂獻醜
但睇咗咁耐樓上既人兄只係不斷放火就走對問題又無加以回應
究竟世界上還有神嗎?

發新話題