發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

好彩Love兄提醒。
笠兄,現在美國中期選舉已完。但看來看去,民主黨似乎很奇怪地沒有怎麼刻意攻擊共和黨,反而一些關注於比較少眾議題(例如支持同性戀、人工流產)等議員入閣,是否整個政壇風氣漸漸開放?
引用:
原帖由 loveless 於 8-11-2018 18:01 發表

認同. 視乎情況, 字眼係重要、謹慎的.
同好多師兄一樣,
我有玩具槍.

若我話自己收藏氣槍,
而路人甲就話我宣稱自己私藏軍火.
彷彿成立, 卻又站不住腳.
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 loveless 於 8-11-2018 18:28 發表

琴日至選...溝通部署講數不及見傳媒甘當務之急o掛..
究竟世界上還有神嗎?

戲碼充足,娛樂性滿分。
引用:
原帖由 LCH925 於 8-11-2018 19:50 發表

開大片慢慢黎,大家一齊見報,同選民交成績先
究竟世界上還有神嗎?

究竟世界上還有神嗎?

某程度上,大陸一次又一次的誤判,加上無意就技術盜取、強迫技術轉移,甚至開放市場,所謂的溝通只是各自自說自話而已。貿易戰只會繼續打下去。
某國不是説奉陪到底嗎?那就繼續打下去好了。
引用:
原帖由 loveless 於 12-11-2018 14:08 發表

不如睇原文o各
睇原文最實際, 估少好多野...

社評:直面中美高科技之爭,我們想說這些

美國總統特朗普在7日的記者會上稱,中國已經放棄了2025計劃。隨後美國媒體在報道總統的這一講話時 ...
究竟世界上還有神嗎?

我覺得中國式教育令到中國人本身創意不足才是最大問題。
廠佬不願投資於R&D,一味抄襲,回本期短風險低才是原兇。
至於所謂政府支不支持又是另一回事,中國式「知識產權保護」又是笑話一樁。喬丹、无印良品,告贏正版已經是一個警號。好彩近排非常神奇地Lego告贏樂拼、笨大告贏龍桃子先叫做似樣少少。
引用:
原帖由 pbay 於 12-11-2018 18:22 發表
呢句幾得意,
“中國制造2025”願景的不止是中國政府,“這些力量也來自基層,即那些知道不現代化就會滅亡的企業和城市"

不現代化就會滅亡... 當年慈禧太后都係咁諗,
結果搞出個洋務運動, 只有皮相設備現代化, ...
究竟世界上還有神嗎?

洋務運動的而且確是「同治維新」,和戊戌維新係兩件事。
至於慈禧係咪拉一派打一派,唔敢講。但傳統固有的既得利益集團(包括光緒時期的慈禧)都痛恨改革,令到由同治始,由光緒終的洋務運動完全破產。
引用:
原帖由 LCH925 於 12-11-2018 20:54 發表
慈禧太后要的從不是現代化,要的是平衡
拉上打下、拉下打上、拉西打東、拉東打西、拉滿打漢、拉漢打滿、拉新打舊、拉舊打新,同治年間的政治史
而且先搞清楚洋務與維新
另外先不論在中國人眼中,中央政府是否「專 ...
究竟世界上還有神嗎?

乜幻覺?
引用:
原帖由 loveless 於 12-11-2018 19:45 發表
我一定係活在MCU...每次上去開會見到既都係幻覺...
究竟世界上還有神嗎?

為何會有此一問?
這是一個很有趣的註腳:
https://news.sina.com.tw/books/know/barticle/3257-1.html[/url]
引用:
原帖由 loveless 於 12-11-2018 22:36 發表

慈禧痛恨改革? Are you absolutely certain?
究竟世界上還有神嗎?

有冇Link?
引用:
原帖由 loveless 於 13-11-2018 00:08 發表

MIT 响千禧甘上下設立了OpenCourseWare計劃, 將所有課程、教材、筆記完全公開, 令所有人可以零成本追求知識.
當中有一份幾有趣, 係從攝影角度去分析慈禧在義和團失敗之後的處事方法.
有空可以google一下 ...
究竟世界上還有神嗎?

有趣。
題外話,黃俄太祖聖訓就是貨不對辦:
http://bbs.wenxuecity.com/maozedong/305374.html
引用:
原帖由 LCH925 於 13-11-2018 02:02 發表
洋務運動之「洋務」,本為「夷務」,咸豐年間奏《通籌夷務全局酌擬章程六條》,故名。後洋人謂「夷」有輕視意,故改稱洋,是為洋務。通籌洋務,奏之咸豐,成之同治,一洗前朝積病之景,有中興之象,故又名「同治中興 ...
究竟世界上還有神嗎?

好彩買哂實貨金,年尾流流,黃金年年都差不多陰啲陰啲升,有乜依郁,變現特快!
引用:
原帖由 Dave 於 13-11-2018 20:09 發表

一早講左中美打落去兩邊都跌到P,在下亦一早放哂所有股。
只是有些人幻想美國郁手打人自己唔洗成本而已
中港齊齊跌市都是事實,唯有美國跌市就要「跌番4 年前水位」先叫跌,大細龍門夠公平。
究竟世界上還有神嗎?

跌咪再入多少少,存起佢。
年年十至十二月睇定少少,又入啲。我睇退休嗰陣時慢慢放。
大佬,黃金抗跌力強,點都有市場。磚頭就窄咗少少。
引用:
原帖由 Dave 於 14-11-2018 10:59 發表

所有投資都可升可跌既,沒有升硬或年年升呢回事,
2012 年 到2016 年期間金價跌左近4 成...
但個人認為此時此刻入金並無不妥,當然此一時彼一時。
究竟世界上還有神嗎?

正呀喂!
https://today.line.me/HK/article/Vn7PgV?utm_source=washare
一炮過攬炒!
引用:
原帖由 LCH925 於 14-11-2018 20:00 發表
中國人讀歷史時,有一個不知道算好還是算壞的習慣,便是會利用自己的歷史觀套入西史。問題在於中國古代是真的太厲害,在世界沒有通行性可言;相反,中國的情況是一個特例。

例如現在P兄你是高估了資本家而低估了貴 ...
究竟世界上還有神嗎?

發新話題