發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

哦!咁郁過啲乜,又或者做過手腳,荷蘭嗰邊一定知!
引用:
原帖由 rho837 於 21-5-2018 19:52 發表

呢啲機係合約銷售(有部份系統唔會賣斷)! 有黒盒定期sent資料回總部!
究竟世界上還有神嗎?

傳聞啫:
https://www.facebook.com/265944843550009/posts/1760594620751683/
【內地媒體低調回應中、美貿易戰】
【「不升級、不擴大、不粗俗攻擊特朗普、不再提2025」】

網上流傳了一份北京「網管辦」向媒體下達的指令,要求各傳媒在報道中、美貿易戰時統一口徑,主要以下幾點:

1/.再次強調不再使用中國製造2025,否則追責;
2/.採訪各部門推薦的經濟專家,展示經濟持續穩定向好;
3/.要做好持久戰準備,淡化股市與貿易戰關係;
4/.不要向特朗普粗俗攻擊,不要搞成罵戰;
5/.不轉載特朗普、美政府發言人和官員的言論;
6/.劉鶴表示,貿易戰要理性冷靜......輿論要把握有度,不升級、不擴大範圍,要精准精細化打擊;

事實上,領導人過去一個星期已沒有提過2025中國製造計劃,中央媒體如人民日報、新華社的頭版新聞,也沒有了中國製造2025這個字眼。
究竟世界上還有神嗎?

究竟世界上還有神嗎?

我搵緊支偽德國機槍呀!榮昇U-Boat艇長嗰位呀!
引用:
原帖由 m11.man 於 28-6-2018 01:24 發表

你係咪搵我呀,我醉咗好多日,無上CGF,我覺得打唔成貿易戰嫁,日日紙醉金迷點會有影響
究竟世界上還有神嗎?

純粹多口
爭鮮係台灣公司,佢啲所謂「三文魚」成日出事。
其實三文魚本身唔適合生食...
引用:
原帖由 loveless 於 30-6-2018 13:47 發表
Trump想法某程度上係正的, 但要太多階層, 甚至全球, 去配合至有得重組.
經濟永遠係蝦人既,
又舉個例:
純理論係未必解釋到,
點解爭鮮2009年一件壽司賣3蚊,
2018年仲係賣3蚊
究竟世界上還有神嗎?

究竟世界上還有神嗎?

咁就勸勸佢唔好賣「三文魚」,當做件好事。
引用:
原帖由 rho837 於 4-7-2018 09:53 發表

曾仙! 我識個大老闆!
究竟世界上還有神嗎?

這件事是有前奏的:
https://cn.nytimes.com/technolog ... micron-chips-theft/
而晉華本身,係有福州政府撐腰,上次偷唔成就告人壟斷,但係人哋美光有專利權,咁都砌得入,結果咪火上加油囉!
引用:
原帖由 JBL 於 4-7-2018 10:37 發表
中國法院頒令,禁美國美光科技在華銷售產品,貿易戰一觸即發,特朗普自恃美國坐擁科技,不停打壓中國,中興正是受害者之一。是次法院裁決,某程度上證明中國絕不輕易受人為脅,同時顯示中國企硬一面!

早有指美企 ...
究竟世界上還有神嗎?

唉......
引用:
原帖由 rho837 於 4-7-2018 12:29 發表

加下所有大財團中指! 任何野食唔死人以經係做緊件好事!
究竟世界上還有神嗎?

好出奇?
引用:
原帖由 yuen95 於 4-7-2018 14:44 發表

冇用架有人會話美國佬的專利先係專利,其他都係假架

聯電3日晚間公告,大陸福州中級人民法院已對美光提出禁止令,要美國記憶體大廠美光在與聯電專利侵權訴訟期間,停止美光半導體(西安)及美光半導體(上海) ...
究竟世界上還有神嗎?

Love兄,今次真係冇你符。
https://youtu.be/MEDbNcFaJz8
引用:
原帖由 loveless 於 4-7-2018 15:50 發表

如果我話要實事求是,
4兄應該揾唔確實能指出爭鮮用虹鱒扮三文魚既任何新聞, 或衛生報告.
網上流傳o個張海報, 來自係2012年, 海報上寫明係虹鱒.

虹鱒係o米如人云亦亦甘, 絕對唔可以生食?
唔係.
日本 ...
究竟世界上還有神嗎?

也就即是說,上面所引述的報導有誤?
引用:
原帖由 loveless 於 4-7-2018 16:20 發表

告美光壟斷既, 並唔係晉華,或福州政府,或聯電.
係響美國加洲由 Hagens Berman 代表美國消費者進行集體訴訟, 告三星, Hynix, 美光聯手推高記憶體售價.

中國政府則係調查三間公司有冇違反反壟斷條例, 冇告.

...
究竟世界上還有神嗎?

其實我屋企試過瀨大鑊先至咁講。
引用:
原帖由 loveless 於 4-7-2018 17:04 發表

而我著重係符合衛生要求安全基準
http://www.zenmasu.com/recipe01.html

三文魚要凍倉零下廿幾度冷藏7天去保障生食安全.
有安全基準, 日日全球幾千萬人食緊都冇事,
唔理處理工序亂Q甘黎, 可以生晒蟲瀨晒野 ...
究竟世界上還有神嗎?

在態度上,我同你相去甚遠。所以不能不佩服Love兄。
引用:
原帖由 loveless 於 4-7-2018 16:45 發表

我都冇資格或資料去話係定唔係.
只係每當報導有既定+預設立場, 又真人在場0甘以故事形式寫,
我都有點保留, 會想去多方面睇多D, 唔會即食去完全認同或完全否定.
究竟世界上還有神嗎?

究竟世界上還有神嗎?

發新話題