發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

引用:
原帖由 JBL 於 28-6-2018 13:17 發表

我親美嫁,你唔見我叫JBL咩,美國老牌喇叭,又唔見我叫前進呀回力之類?所以我話美國必勝至真。
我有對中古全美製JBL! 40年一樣咁好聲!

咦清末民初我有對4430,  後來俾人極高價抬走左, 係小數開心完居然仲有錢賺既玩具

中華四大發明
印刷術 造紙術 火藥 指南針
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

引用:
原帖由 m11.man 於 28-6-2018 13:59 發表
你講咩,點解我唔明既
數字佬同MG42兄情比金堅,乃本壇一對清新小璧人
所謂一日不見,如三秋兮,莫要打擾鳳飛翱翔了。

引用:
原帖由 JBL 於 28-6-2018 15:22 發表

你對係咪康(号角)黎嫁?緊好聲喇,佢用鈷磁做單元嫁,點似依家D喇叭....
師兄有何不滿?

引用:
原帖由 tinyau1134 於 29-6-2018 00:27 發表
中華四大發明
印刷術 造紙術 火藥 指南針
邊o個發明,
同邊o個發揚光大,
有時都係考慮因素.
中國本身基本上冇將四大發明即時轉化為社會進步及發展既基石.

從另一角度: 即係例如電子銀包一定唔係中國發明,
但Wechat Pay真係將佢發揚光大..

引用:
原帖由 loveless 於 29-6-2018 10:33 發表

邊o個發明,
同邊o個發揚光大,
有時都係考慮因素.
中國本身基本上冇將四大發明即時轉化為社會進步及發展既基石.

從另一角度: 即係例如電子銀包一定唔係中國發明,
但Wechat Pay真係將佢發揚光大..
其實全國牲使用都唔係中國最先,係非州肯亞.

https://buzzorange.com/techorang ... esa-mobile-payment/

引用:
原帖由 mk23 於 29-6-2018 11:40 發表

其實全國牲使用都唔係中國最先,係非州肯亞.

https://buzzorange.com/techorang ... esa-mobile-payment/

冇諗過用M-Pesa做例子,
係因為佢唔能夠在已發展國家有作用,
但純粹以改變社會運作角度去睇, M-Pesa影響力係有過之而無不及

引用:
原帖由 JBL 於 29-6-2018 16:47 發表
報載美國哈利電單車公司因美國和歐盟的入口稅戰,決定把美國生產運歐的電單車搬往外地生產。眾人笑特朗普「除精有笨」,其實最重要是商人逐利為上,哈利最終是除笨有精。
其中帶來的教訓,是否在美國貿戰之下,大家 ...
美式愛國,為左保護這個美國老品牌,我地決定撤出美國
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

條懵佬侵跟本唔識整條生態鍵的同生關係~~

哈里一直想般條生產線去泰國同印度!

泰國係全球為一最平成本生產高質高性能電單車出口全球!

印度/臺灣係生產綿羊仔最好地方!

其實有冇貿易戰哈里都會搬遷去泰國!

引用:
原帖由 rho837 於 30-6-2018 10:08 發表
哈里一直想般條生產線去泰國同印度!

泰國係全球為一最平成本生產高質高性能電單車出口全球!

印度/臺灣係生產綿羊仔最好地方!

其實有冇貿易戰哈里都會搬遷去泰國!
Harley 係上年美國退出TPP後, 公佈成立泰國生產線.
Levatich 2017年年頭訪問時講過,
哈里本土銷量連跌2年,
再唔變死得,泰國生產線就係Plan B.

事隔年多,
哈里早前公佈銷量連跌4年...

有時傳媒亂吹係一回事,
公眾唔消化就吞又係另一回事.
1月開始加關稅,
6月就有工廠?
自己屋企等立案法團招標翻新屎渠都冇甘快啦

我朋友係泰國人! 佢啲地咪起wearhouse專係擺放本地生產電單車配件, 當中主要係Kawasaki, Ducati, MV Agusta! 佢話泰國自成為柴油Pick-up車主要出口國, 而家要做埋全球最大電單車生產出口國! 為吸引全球名牌電單車生產商去泰國設廠, 提供平人工及機徤配套係吸客! 歐美日都追唔到!

就算冇貿易戰! 哈里都會因泰國咁好條件去設廠! 只係肥佬知道一當泰國生產缐投入之後掂左跟着美國生產就好快摺埋就眼红咁大美國人民愛載品牌變左Made in Thailand就施加壓力! 講到尾哈里彩佢都傻啦! 哈里個朵咁勁係中國市場咁大就一定平靚正成本去吸人仔! 其實變相都係益美國!

發新話題