發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

咁就勸勸佢唔好賣「三文魚」,當做件好事。
引用:
原帖由 rho837 於 4-7-2018 09:53 發表

曾仙! 我識個大老闆!
究竟世界上還有神嗎?

這件事是有前奏的:
https://cn.nytimes.com/technolog ... micron-chips-theft/
而晉華本身,係有福州政府撐腰,上次偷唔成就告人壟斷,但係人哋美光有專利權,咁都砌得入,結果咪火上加油囉!
引用:
原帖由 JBL 於 4-7-2018 10:37 發表
中國法院頒令,禁美國美光科技在華銷售產品,貿易戰一觸即發,特朗普自恃美國坐擁科技,不停打壓中國,中興正是受害者之一。是次法院裁決,某程度上證明中國絕不輕易受人為脅,同時顯示中國企硬一面!

早有指美企 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 4-7-2018 10:07 發表
加下所有大財團中指! 任何野食唔死人以經係做緊件好事!

唉......
引用:
原帖由 rho837 於 4-7-2018 12:29 發表

加下所有大財團中指! 任何野食唔死人以經係做緊件好事!
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 JBL 於 4-7-2018 10:37 發表
中國法院頒令,禁美國美光科技在華銷售產品,貿易戰一觸即發,特朗普自恃美國坐擁科技,不停打壓中國,中興正是受害者之一。是次法院裁決,某程度上證明中國絕不輕易受人為脅,同時顯示中國企硬一面!

早有指美企 ...
冇用架有人會話美國佬的專利先係專利,其他都係假架

聯電3日晚間公告,大陸福州中級人民法院已對美光提出禁止令,要美國記憶體大廠美光在與聯電專利侵權訴訟期間,停止美光半導體(西安)及美光半導體(上海)各12項及17項產品生產及銷售。

美光是全球第三大記憶體廠,也是美國半導體指標企業,據悉,美光大陸業務占比超過五成。近期美中貿易大戰持續升溫,福州中級人民法院此時對美光發出產品禁產禁銷令,市場揣測可能是大陸官方藉由削弱美國指標企業來制衡美方。對此,聯電財務長暨發言人劉啟東表示,目前案件仍在訴訟中,聯電無法對此置評。

台廠發展記憶體,多需仰賴國際大廠技術授權,美光之前曾是台塑集團發展DRAM的技術夥伴,之後並收購雙方合資的華亞科,成為台灣美光。聯電此次在與美光專利訴訟案先馳得點,凸顯台廠在記憶體專利開發能量獲得肯定。

根據判決書,美光半導體銷售(上海)有限公司必須立即停止銷售、進口Crucial英睿達 MX300 2.5英寸SSD 525GB固態硬碟及NW853晶片等5項產品;廈門市思明區信通源電腦經營部立即停止銷售Crucial英睿達 MX300 2.5英寸SSD 525GB固態硬碟。

聯電3日晚間發布的重大訊息發布,大陸福州市中級人民法院3日對美光半導體銷售(上海)有限公司侵害本公司專利權作出的前述民事裁定。新聞稿稱,因發現有美光公司在大陸地區銷售之產品,確實侵害聯電於大陸地區獲准之專利權,於是在大陸地區進行專利侵權訴訟,並依大陸專利法之規定申請先行停止侵犯涉案專利權。

根據大陸地區法律,申請先行停止侵犯涉案專利權,須符合以下幾個標準:一是申請人有穩定、有效的專利權,二是被申請人的行為經初步判斷可以認定為侵權行為,三是侵權行為如不即時制止,將會造成申請人難以彌補的損害。

聯電此次申請先行停止侵犯涉案專利權,既經獲准,可見美光半導體銷售(上海)有限公司等之侵權行為,大陸地區法院已初步判斷認定屬實。

聯電強調,該公司長期投入大量資源及人力,研發半導體製造技術,其成果可用於邏輯晶片或記憶體晶片(DRAM),歷年來已在各國提出申請,獲得多項專利。美光侵害聯電專利權,已使其對外宣稱聯電無記憶體晶片之相關技術,而須竊取其營業秘密的指控,不攻自破。

市場人士表示,美光在半導體業界向來以擅於發動訴訟聞名。因不樂見聯電與福建晉華集成電路展開合作,美光早前先後在台灣及美國對聯電提出控訴,近日並透過媒體接連釋放關於聯電的負面訊息。福州中院3日的判決,代表對聯電在邏輯及記憶體等相關領域研發能力的認可。

由於大陸市場占美光銷售額近半數,福州中院這項判決結果恐對美光日後營運帶來不小的衝擊。

3 個讚好! TOP

好出奇?
引用:
原帖由 yuen95 於 4-7-2018 14:44 發表

冇用架有人會話美國佬的專利先係專利,其他都係假架

聯電3日晚間公告,大陸福州中級人民法院已對美光提出禁止令,要美國記憶體大廠美光在與聯電專利侵權訴訟期間,停止美光半導體(西安)及美光半導體(上海) ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 4-7-2018 10:07 發表
如果我話要實事求是,
4兄應該揾唔確實能指出爭鮮用虹鱒扮三文魚既任何新聞, 或衛生報告.
網上流傳o個張海報, 來自係2012年, 海報上寫明係虹鱒.

虹鱒係o米如人云亦亦甘, 絕對唔可以生食?
唔係.
日本一向有以ЯЖсЗ作刺身用,
Дみх⑦ЬьヨЬ則係人工培植,
ДヱьсЗ同ヰ⑦Еン則會來回河/海,都係鱒.

爭鮮海報上寫的是Oncorhynchus mykiss/虹鱒, 即係ЯЖсЗ.
作為刺身材料,日本普遍有得食有得賣. 至少我食過.
更古老傳統的醋漬masuzushi/鱒壽司, 用料係河鱒, 有幾百年歷史.

所以, 若符合衛生要求安全基準,
虹鱒係可以生食.
若唔符合衛生要求,
油甘魚腩都可以食死人.

爭鮮點都賣過幾+億件生食野,
出事率應該冇乜可能係零,
但如果話"成日出事",
依據係乜呢?

1 個讚好! TOP

Love兄,今次真係冇你符。
https://youtu.be/MEDbNcFaJz8
引用:
原帖由 loveless 於 4-7-2018 15:50 發表

如果我話要實事求是,
4兄應該揾唔確實能指出爭鮮用虹鱒扮三文魚既任何新聞, 或衛生報告.
網上流傳o個張海報, 來自係2012年, 海報上寫明係虹鱒.

虹鱒係o米如人云亦亦甘, 絕對唔可以生食?
唔係.
日本 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 4-7-2018 12:20 發表
這件事是有前奏的:
https://cn.nytimes.com/technolog ... micron-chips-theft/
而晉華本身,係有福州政府撐腰,上次偷唔成就告人壟斷,但係人哋美光有專利權,咁都砌得入,結果咪火上加油囉! ...
告美光壟斷既, 並唔係晉華,或福州政府,或聯電.
係響美國加洲由 Hagens Berman 代表美國消費者進行集體訴訟, 告三星, Hynix, 美光聯手推高記憶體售價.

中國政府則係調查三間公司有冇違反反壟斷條例, 冇告.

至於晉華,或福州政府,或聯電, 有冇偷技術,
又係另一個話題.
當中可能要留意4年前美光買左台灣南亞科技,
而南亞科技在行業內有廿多年歷史.
美光告緊既, 係包括接近100個過檔聯電/晉華既南亞科技前員工...

生冷野都係少食D好, 年紀大, 胃唔受得
同去印度一樣, 後生去見識下就算, 老左都係會唔受得.

引用:
原帖由 48191 於 4-7-2018 16:17 發表
Love兄,今次真係冇你符。
https://youtu.be/MEDbNcFaJz8
人好多時感覺係會override事實, 呢樣係事實.

也就即是說,上面所引述的報導有誤?
引用:
原帖由 loveless 於 4-7-2018 16:20 發表

告美光壟斷既, 並唔係晉華,或福州政府,或聯電.
係響美國加洲由 Hagens Berman 代表美國消費者進行集體訴訟, 告三星, Hynix, 美光聯手推高記憶體售價.

中國政府則係調查三間公司有冇違反反壟斷條例, 冇告.

...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 pbay 於 4-7-2018 16:21 發表
生冷野都係少食D好, 年紀大, 胃唔受得
同去印度一樣, 後生去見識下就算, 老左都係會唔受得.
就算(感覺上)夠安全衛生,
理智都係叫我唔好食甘多三文魚腩.
但理智次次都輸...

引用:
原帖由 48191 於 4-7-2018 16:24 發表
也就即是說,上面所引述的報導有誤?
我都冇資格或資料去話係定唔係.
只係每當報導有既定+預設立場, 又真人在場0甘以故事形式寫,
我都有點保留, 會想去多方面睇多D, 唔會即食去完全認同或完全否定.

發新話題