發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

引用:
原帖由 48191 於 13-11-2018 08:10 發表
有趣。
題外話,黃俄太祖聖訓就是貨不對辦:
http://bbs.wenxuecity.com/maozedong/305374.html
不加思索全盤接受什麼都是毛澤東親口講親手寫的, 都很有趣。
難怪毛生甘多粉絲...
周生泉下睇谷, 可能會諗呀當我流ga?

唔記得幾時聽過貿易戰對美國無損,股市照升,股民信心充足乜乜乜...

一唔小心又連跌n 日嘔到番去年頭剛開戰時的水位...之後應該繼續跌,除非反升

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 48191 於 13-11-2018 08:10 發表
有趣。
題外話,黃俄太祖聖訓就是貨不對辦:
http://bbs.wenxuecity.com/maozedong/305374.html
你的疑問可以先看主席1937年的《反對自由主義》和1945第七次全國代表大會閉幕演講《愚公移山》,再有不明白,還需要配合馬克思1848年《共產黨宣言》看
三篇都很簡單,看完了,讀通了,再發表意見。

你的問題在於為人毛燥,像一個年輕人般毫無保留。雖然足夠表現真我,但辦事快而急,很多事只看表面,對內容沒有深入理解。
若有正確的扼要總結,像大學上堂教授的總結,這當然沒大問題,但若然是看蘋果日報的標題總結,這似乎就有問題了。
古有云「聽君一席話,勝讀十年書」,但我更看重最前的兩句:「有田不耕倉廩虛,有書不讀子孫愚」,還有後句「人不通古今,馬牛而襟裾」

最後再予你共太祖訓:「有了道聼塗説的一知半解,便自封為『天下第一』,適足見其不自量而已。知識的問題是一個科學問題,來不得半點的虛偽和驕傲,決定地需要的倒是其反面——誠實和謙遜的態度。你要有知識,你就得參加變革現實的實踐。你要知道梨子的滋味,你就得變革梨子,親口吃一吃。你要知道原子的組織同性質,你就得實行物理學和化學的實驗,變革原子的情況。你要知道革命的理論和方法,你就得參加革命。」,語出1937年《實踐論》

PS:仍然回歸主題,若要深入了解毛思想,煩請看毛文選,不要看毛語錄,足下的知識水平不應僅自比紅衛兵便滿足。

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Dave 於 13-11-2018 10:40 發表
唔記得幾時聽過貿易戰對美國無損,股市照升,股民信心充足乜乜乜...

一唔小心又連跌n 日嘔到番去年頭剛開戰時的水位...之後應該繼續跌,除非反升

咁上證跌返去四年前....

唔怕既, 一定會反升

引用:
原帖由 pbay 於 13-11-2018 13:14 發表

咁上證跌返去四年前....

唔怕既, 一定會反升
p 兄句「美股無事論」應該不是你說的吧?
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 48191 於 12-11-2018 19:03 發表
我覺得中國式教育令到中國人本身創意不足才是最大問題。
廠佬不願投資於R&D,一味抄襲,回本期短風險低才是原兇。
至於所謂政府支不支持又是另一回事,中國式「知識產權保護」又是笑話一樁。喬丹、は印良品, ...
當政府控制住學校, 政治環境係會直接影響教育方向.  
專制統治下, 教育就係政治, 無得分開講.

政府唔想俾人民有自由意志, 政府控制既學校自然教育出無創意既人.
第一因都係政治問題.

引用:
原帖由 Dave 於 13-11-2018 13:22 發表

p 兄句「美股無事論」應該不是你說的吧?
道指跌返去四年前先講啦.

P兄身為物理學三神器,自然不能理解其他事物都不如足下一般可以自行永動
股票當然有升有跌,跌完升,升完跌,冇玩過GTA V都應該睇過竊聽風雲

當然,我等合乎熱力學三定律的生物,的確難以切入永動機的世界觀

引用:
原帖由 LCH925 於 12-11-2018 20:54 發表
慈禧太后要的從不是現代化,要的是平衡
拉上打下、拉下打上、拉西打東、拉東打西、拉滿打漢、拉漢打滿、拉新打舊、拉舊打新,同治年間的政治史
而且先搞清楚洋務與維新
另外先不論在中國人眼中,中央政府是否「專 ...
你點睇英國工業革命 ?

引用:
原帖由 pbay 於 13-11-2018 13:47 發表

當政府控制住學校, 政治環境係會直接影響教育方向.  
專制統治下, 教育就係政治, 無得分開講.

政府唔想俾人民有自由意志, 政府控制既學校自然教育出無創意既人.
第一因都係政治問題.
你懂政治嗎? 我不.

引用:
原帖由 LCH925 於 13-11-2018 13:56 發表
P兄身為物理學三神器,自然不能理解其他事物都不如足下一般可以自行永動
股票當然有升有跌,跌完升,升完跌,冇玩過GTA V都應該睇過竊聽風雲

當然,我等合乎熱力學三定律的生物,的確難以切入永動機的世界觀
就事論事啦, 無謂人身攻擊.

引用:
原帖由 pbay 於 13-11-2018 14:01 發表

你點睇英國工業革命 ?
簡單而言,之前都講過,英國情況是特例,權力一早被瓜分
以英格蘭島本地如此大的土地而言,其貴族大多都只有中國鄉紳地主一樣的經濟水平
而且神器兄似乎沒有了解英國工業革命的基礎源於圈地政策
總而言之,當時的英國貴族大多集合了貴族、地主、資本家三重身份,跟德國或其他歐洲國家有很大分別

昨日打機時又同朋友講過下Dr.Google問題,朋友有如此看法:「(中文),下而上就唔係叫變革,叫革命啦,係咪(英文)(數字)架?」

引用:
原帖由 pbay 於 13-11-2018 14:03 發表

就事論事啦, 無謂人身攻擊.
難得P兄言而有據,那就讓學術回歸學術,我們繼續探討。
先入為主是我的過錯,由此自我檢討,必不再口出狂言。

對此我對足下鄭重致歉。

引用:
原帖由 pbay 於 13-11-2018 14:01 發表

你點睇英國工業革命 ?
P兄點睇第一次工業革命 ?
P兄認同及接受人民付出的代價嗎?

引用:
原帖由 LCH925 於 13-11-2018 14:06 發表

簡單而言,之前都講過,英國情況是特例,權力一早被瓜分
以英格蘭島本地如此大的土地而言,其貴族大多都只有中國鄉紳地主一樣的經濟水平
而且神器兄似乎沒有了解英國工業革命的基礎源於圈地政策
總而言之,當時的英國貴族大多集合了貴族、地主、資本家三重身份,跟德國或其他歐洲國家有很大分別

昨日打機時又同朋友講過下Dr.Google問題,朋友有如此看法:「(中文),下而上就唔係叫變革,叫革命啦,係咪(英文)(數字)架?」
又特例... OK....

咁工業革命前一百年英國發生左乜野事, 令工業革命得以成功 ?

發新話題