發新話題

中美貿易戰究竟打唔打得成 ? 將對香港有何影響 ?

引用:
原帖由 loveless 於 3-5-2018 17:30 發表

馬英九當年致力發展台灣旅遊業,
目的就係增加觀光外匯收入,創造就業機會.
旅遊業唔係做善事, 係用自己國度色相谷行廣告去鼓勵吸引其他人去消費.

不喜歡中國人係一回事,
中國旅客人均消費力比任何國家強係 ...
遇到好客賺開心錢, 遇到衰客就背脊骨落啦, 搞亂你地方仲要你感恩...
你買佢野係佢恩賜, 佢買你都野都係佢恩賜, 真係皇恩浩蕩

而所謂旅客人均消費仲搞笑,
好多某國"旅客"跟本就係專業走私客, 唔係旅遊, 而係公幹,
正確黎講果D係出口貸值, 唔係旅遊收益黎.

正正因為某國人口講愛國, 但又最鍾意買來路貸, 走私生意至有得做.
走私搵人地錢, 無工作簽證, 刻意逃稅漏稅, 當正自己大豪客 ?
影響正常出入口業界收入, 減少政府稅收, 人地唔同你計姐.

中國豬肉產能過剩, 價格持續下跌,
但中美貿易戰卻令糧價上升, 中國豬農叫大救命   結果.....

中國商務部:終止美國進口高粱雙反調查

中國商務部週五 (18 日) 公告,將終止對原産於美國的進口高粱反傾銷、反補貼調查,先前所徵收的反傾銷臨時保證金,會如數退還。

中國商務部在今年 2 月 4 日,針對美國進口高粱進行反傾銷和反補貼立案調查。就在美中貿易戰火熱之際,商務部在 4 月 17 日發布初裁公告,並於 18 日起採取臨時反傾銷措施,先加課 178.6% 的保證金。

商務部在最新公告表示,調查過程中,調查機關收到大量下游用戶的反映,認為案件調查將會提高下游養殖業成本,對原産於美國的進口高粱採取反傾銷反補貼措施影響廣大消費者生活成本,不符合公共利益。

玉米及高梁為養豬最普通的兩種飼料,商務部說,近期國內豬肉價格持續下降,許多養殖戶生計面臨困難。因此對原産於美國的進口高粱反傾銷、反補貼調查,並不符合公共利益。

https://news.cnyes.com/news/id/4127452

引用:
原帖由 48191 於 25-6-2018 22:22 發表
為什麼還要打下去:
https://cn.nytimes.com/technolog ... hips-theft/zh-hant/
偷呃拐騙, 無所不用其極

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 loveless 於 26-6-2018 16:00 發表
我鍾意正氣凜然既版友.
佢地一定只會買有授權既玩具槍,.
冇授權既marking, 即係偷人IP,
冇授權既系統結構, 即係偷人IP.
冇授權既高仿, 即係偷人IP.

除非原則原來可以隨意擺放, 那另計.
大家都係正氣凜然既中國人

要做國際生意就係咁, 食得咸魚抵得渴
一係預左俾版權費, 一係俾人捉,
一係預左俾人抄, 一係俾資源捉翻版

引用:
原帖由 horenhim 於 26-6-2018 17:14 發表

中美貿易戰同正氣凜然有啥關係
爛仔VS超級大爛仔
一個係有野發明既超級大爛仔,
一個係抄人發明既爛仔.

兩個都爛, 不過邊個羸, 邊個就定義咩叫正氣凜然

引用:
原帖由 horenhim 於 26-6-2018 17:41 發表

你繼續引經論據嘛! 大家愛看!

引用:
原帖由 horenhim 於 27-6-2018 16:08 發表
人家做就是 天下烏鴉一樣黑
自己做就是 到處楊梅一樣花

爭咩呀?溝埋做瀨尿牛丸呀!笨!
不如兩邊打個和啦,Super!
打和唔制呀, 中國一定要係最後羸家

引用:
原帖由 JBL 於 27-6-2018 18:45 發表

P兄心底果句,中國唔X街真係無天理呀,天滅中共呀喂.....
中國有讀心神探, 唔贏無天理啦

生冷野都係少食D好, 年紀大, 胃唔受得
同去印度一樣, 後生去見識下就算, 老左都係會唔受得.

引用:
原帖由 loveless 於 4-7-2018 16:29 發表

就算(感覺上)夠安全衛生,
理智都係叫我唔好食甘多三文魚腩.
但理智次次都輸...
理智輸唔緊要, 用感情補上, 
一於同熟既三文魚建立感情, 煎,焗,燒,煮都好好食架 

引用:
原帖由 olw0978 於 22-7-2018 06:30 發表
好難理解咩?尾狗打仗從來都係人地的地方打,永遠不會火燒自己身,超高鐵呢幾 d 高危野找替死鬼去別人地方起,出事你死你賤,何奇之有?
睇黎係減少貿易逆差之舉, 揾件大白象整下最方便, 今年唔夠數就響工程費顧問費度加.
中國有少少已經認輸既勢.

歐盟唔埋中國堆, 反而砌埋一份,
不過好彩只係單車, 唔係電動車
----------------
歐盟今對中國電動單車徵反傾銷稅 遏廉價進口
2018/07/19 hket

外界揣測中國欲與歐盟聯手抗衡美國保護主義之際,歐盟今日(19日)起向產自中國的電動單車徵收反傾銷關稅,稅率介乎21.8%至83.6%,以遏制大量廉價電動單車湧入歐洲。

稅率介乎21.8%至83.6%

這項反傾銷稅,是歐盟對抗從太陽能板到鋼鐵等中國出口商品一系列措施當中最新的舉措,北京以強烈措詞加以回應。歐盟和美國都對技術轉讓與政府補貼表達憂心,但也呼籲各國避免貿易戰。美國和中國本月稍早分別向對方價值340億美元商品課徵關稅。

進口量3年增3倍 令車價減11%

歐盟委員會指,近年由中國輸往歐洲的電動單車數量,3年間急增超過3倍,市場佔有率達35%,令平均車價減少11%。歐洲單車製造協會歡迎歐盟的決定,認為徵收關稅有助歐洲業界取回已失去的部分銷售。

據了解,歐盟執委會去年接獲歐洲單車製造商的投訴,指中國政府提供補助政策,讓中國電動單車廠商得以廉價生產。歐洲當地生產的電動車通常要價1500至2000美元,中國電動單車在歐洲售價可以低至每台450美元。

https://china.hket.com/article/2 ... 9%E9%80%B2%E5%8F%A3

引用:
原帖由 48191 於 23-7-2018 23:34 發表
https://china.hket.com/article/2 ... %E4%BD%8D?mtc=30003
呢招仲絕......
否定中國市場經濟地位, 一早要啦,
又要人世取國際商貿利益, 人地開放左市場俾你, 但又唔開放返市場俾人(尤其網絡及資訊方面),
又唔維持公平商貿環境,
忍足十幾廿年先罰佢算好俾面.

發新話題