16 12
發新話題

另類1911

另類1911

呢幾個月都冇乜時間可以搞槍,減壓暫時靠其他玩意。
貼支1911 睇下有幾多師兄對筆都有興趣

附件

8-4-2018 20:59

引用:
原帖由 reniless 於 8-4-2018 21:49 發表
好耐之前,以為寫樂同百樂係同一牌子。
百樂最好玩係支Parallel, 但真係好玩具feel, 遲早DIY靚靚木杆比佢地..

引用:
原帖由 jacko 於 8-4-2018 22:08 發表
我得普通嘢
Muji?
你覺得我會放過“普通”野?

引用:
原帖由 reniless 於 8-4-2018 22:19 發表
我以為你會講蒔繪。
未進入呢個級別精神領域
事實係我手中文字只可以用惨不忍睹去形容,未對得住好筆

引用:
原帖由 reniless 於 8-4-2018 22:19 發表
我以為你會講蒔繪。
---
如果說去玩筆,我想去研究英雄。
之前有走珠筆口水戰云云,
上網搜尋過大陸5-60年代係有國產過銥粒,
所以要花錢去玩的話,我會去找尋國筆英雄。
舊英雄100工藝應該遠遠在51之上

引用:
原帖由 reniless 於 8-4-2018 22:45 發表

100係外銷,想搵內售412,414。
百度有人問過,上海有得買。
西飛利算啦

唔知點解我對中國既鋼筆仲係有種抗拒。
日本筆都有佢自己一套文化,感覺上中國太偏向直接抄已經成功既產品。

中國唔係冇生產能力,中國造既高仕Townsend,筆咀彈性好過同價法國造威迪文巧多。白宮仲係用高仕,但高仕已經全線移去中國造,又係一個諷刺..

反正都係掠水,未買夠蒙布朗之前唔會搞百利金。
但派克Duofold , 意大利Aurora 同Visconti 又來得比百利金吸引,即係有排都唔會掂百利金..

[quote]原帖由 20131324 於 8-4-2018 23:32 發表
有用過一次一枝80hkd

引用:
原帖由 20131324 於 8-4-2018 23:32 發表
有用過一次一枝80hkd(既)鋼筆,但(係)始終用唔慣
鋼筆寫字可以話係一種樂趣,落筆時唔同力度唔同角度甚至反轉筆咀,線條都會産生不同變化,
手上最便宜的鋼筆係日本白金的Preppy, 書局盛惠24khd大洋。
廿零蚊同三幾千一碌的Montblanc Starwalker有乜分別?
一般情況下係冇,Montblanc筆咀甚至唔適合反轉寫,挖紙挖到飛起,一D都唔順。
甘點解仲要買Montblanc?同女仕買手袋一樣,解釋唔到

引用:
原帖由 reniless 於 8-4-2018 23:54 發表

上網睇日本鋼筆歷史係超出大陸,
日本鋼筆的歷史可追溯至1828年,鐵炮鍛造師國友藤兵衛發明了貯墨式“懷中筆”。 1884年始,美國等西方國家生產的鋼筆相繼進入日本,不僅刺激了日本鋼筆技術的不斷改造與 ...
D人話達文西係用貯墨式墨水筆..文西生慣常比世界行快幾百年

引用:
原帖由 reniless 於 9-4-2018 00:16 發表
[quote]原帖由 20131324 於 8-4-2018 23:32 發表
有用過一次一枝80hkd

我廿幾年前喺八百伴買過一支威迪文送畀一個女人,當年支筆1080元,型號當然唔 ...
新年買左支蕭邦筆送比另一半,支筆重20克,但個包裝盒就重800克,所以我巧清楚買緊乜

引用:
原帖由 reniless 於 9-4-2018 00:33 發表

你確係威
佢到依家都唔知我係拆開支原裝走珠筆芯,用左2個鐘頭噴水沖乾淨,用針筒注入粉紅色墨水再重新密封...

引用:
原帖由 reniless 於 9-4-2018 00:56 發表
搞到我都想買支鋼筆畀老虎,廣交會又來了,老虎又發威。
---
那裡湖面總是澄清 那裡空氣充滿寧靜
雪白明月照在大地 藏著妳不願提起的回憶

https://m.youtube.com/watch?v=gPpZJlE0Ca8
等睇你發神經舞支寶璣之類返來

引用:
原帖由 kornhill401 於 9-4-2018 11:19 發表
我仲以為講槍tim. Thx for sharing.
K兄已成功爭取被老點

謝謝觀賞

16 12
發新話題