發新話題

[中美科技戰] 遭美國發出口禁令 中興通訊突停牌

而這篇文章,頭一段看似徧頗。但文章中論述科技人才,和輕輕帶過的「人民幣」Topic則比較中肯。
https://hk.finance.appledaily.co ... e/20180423/58107170
【名家搶先睇】2019大爭之世(五)(Mr.Tregunter)

中國今日之境地同80年代日本相似,但有一樣不能比,就係當時made in Japan已風行全世界,而中國冇一樣嘢夠膽話自己由重頭到腳做好。由始至終,各種中國強大的宣傳只有量的概念,無質的概念。當宣傳自己做得好時,理據卻係屏幕用韓國、鏡頭用德國、晶片用美國……就好似樓盤廣告都一定要碧眼金髮做主角先夠照。

科技研發需要人材,時間累積,以及一點運氣。想快,即係縮短時間累積,人材同運氣便好重要。只要出一個愛恩斯坦,物理學境界立即跨越幾代,技術也可以突破。可是回歸一個老套問題,點解中國土壤培養唔到橫空出世嘅科技人材?

舉國上下不停灌輸弱智邏輯,因為共產黨過去信奉列寧的布爾什維克模式,即係民主集中制,有幾條友商量都可以掛名民主啦。久而久之中國有兩套知識,平民學習一套知識,權貴學習另一套知識。真相,平民唔需要知道,冇資格知道。睇下近年香港教育局就明白,花大量精力死搞爛搞旁枝末梢,從小引導思想在固定框架內,稍有反思即政治不正確。高官硬撐教育制度無可辯駁,仔女則有咁快得咁快送去美國。

人材同運氣相輔相成,要出一個人物,需要運氣,但教育做得好,出現天縱英才的概率會提高。教育看似長遠投資,對現下只想走捷徑的中國嚟講太慢,但只要博中一次即刻追幾代,教育其實先係捷徑。中國如果真係想強大,最終需要解放民智。現屆政府強調中國要有底氣和自信,底氣同自信唔係睇你有幾多錢,而係睇你夠唔夠薑讓社會處於反思與辯證嘅環境下成長。

人民幣同國產手機一樣,當國產手機冇咗韓國屏幕、德國鏡頭、美國晶片,國產手機嘅價值係邊到?當人民幣背後冇咗外匯儲備嘅美金含量,人民幣國際上的價值,即係匯價,應該係甚麼水平?舊文《中國破局之斲輪老手》提過,德國馬克同日圓之所以能在國際貨幣體系內佔一席位,金融上經過萊茵資本主義及黑字還流,貿易上則經過made in Germany / Japan洗禮。「中國製造2025」計劃,即希望中國2025年達到made in China階段,此亦點解美國要呢一刻出手。

貿易戰會去到乜嘢地步?美國有三招:1917年《與敵對國家貿易法案》、1974年《貿易法》第122條、1977年《國際緊急經濟權力法案》,就睇呢三招會唔會出。(待續)
究竟世界上還有神嗎?

R兄的見識果然真的是比一般人的多,今日最有質素的回應非兄莫屬。
引用:
原帖由 rho837 於 24-4-2018 01:27 發表
其實外國好多機械及電腦生產零部件產品及包括生產用機器設備系統都係生產商專利! 所以生產商因保安及公司利益問題會在設備及系統上加入限制產品數量及指定產品製造設施! 所以中國景內某些外國機器一做到期限或到指 ...
究竟世界上還有神嗎?

咁國資委的報告夠可信性未?夠代表政府立場未?
http://www.wargamehk.com/cgf/red ... o=lastpost#lastpost
如果一個在體制內的技術官僚所撰寫的報告不可信,而閣下並非體制內的人所說的才是事實,那麼這個國家的技術官僚也真的很低級。
引用:
原帖由 olw0978 於 24-4-2018 00:37 發表

我看不出此文有什麼說服力,全片面之詞又無任何 citation 或 reference, 又唔知講乜芯片,只係一味講美國歐洲好,台灣芯片垃圾更不可信,而大多數芯片美國歐洲可能連 FAB 都無佢就以偏蓋全。

這種文章,唔係咁都 ...
究竟世界上還有神嗎?

國資委報告正正指出,國產「芯片」其實和歐美國家生產的「有一段距離」,也就是呼應這篇「網絡文章」的情況。可能「文章」有誇大成份,但是一個官方的報告正好佐証了閣下的「國產芯片」其實並不如你的預期。
引用:
原帖由 olw0978 於 24-4-2018 07:09 發表
前面嗰位所謂工程師的文章不可信,是因為它全無出處而且片面之詞。

這兩件事有什麼關聯嗎?
究竟世界上還有神嗎?

咪突破人盲點喇....
引用:
原帖由 pbay 於 24-4-2018 12:26 發表

其實叫以上國企供IC俾中興咪搞掂law, 點解中興仲要停版要叫救命 ?
究竟世界上還有神嗎?

呢啲咪見識囉!
QA/ QC永遠都冇可能追到,手工未必係問題,老細心態同投資方向先係問題。
引用:
原帖由 rho837 於 24-4-2018 12:10 發表

我識個UNCLE係泰國及中國杭州係做INTXL晶片生產生意! 他有能力與INTXL取得某類晶片生產, 本人以前參觀過條生產線!

他早早講過大陸要定義去抄襲高技術核心晶片只係時間問題! 呢個世界只要有極多錢就一定可以造 ...
究竟世界上還有神嗎?

坐等「談判」破裂
引用:
原帖由 yuen95 於 24-4-2018 14:30 發表

芯片只有0同1呀?芯片起碼有十幾個種wor,邊個國家可以全部做嗮啊,加下你原本的供應突然斷嗮係咪要時間去調整同埋搵alternative啊?
你試下蘋果手機突然斷嗮大陸的零件同埋組裝供應佢叫唔 ...
究竟世界上還有神嗎?

有冇實質公司名提供?冇就任你講乜都得?Area 51架飛碟都係中國做?
國資委篇文又唔見你出嚟回應吓?
https://www.facebook.com/cablechinadesk/videos/1698369800307499/
講兩句聽吓你高見先?
定係想聽學者分析:
https://www.facebook.com/cablechinadesk/posts/1698370223640790
引用:
原帖由 yuen95 於 24-4-2018 16:04 發表
指紋芯片,Face ID,無線充電,鏡頭,射頻部件,螢幕觸控都係大陸公司提供
東南亞有咩公司提供”低端“部件比Iphone啊?,
組裝係東南亞?你叫鴻海係美國生產iphone先啦
究竟世界上還有神嗎?

我的理解力比較直接: 核心零件唔到你玩。當初J兄幅圖簡單直接,所有核心元件並不是MIC。國資委的報告非常清楚說明一件事,「核心」、重要的「芯片」,中國現在要造也做不來。現在大陸的技術也未有能力去做。不過,這些零件供應商是否「不能被取代」?原來做些非「核心部件供應商」就可以沾沾自喜了?咁ZTE唔駛特登飛派高層去花旗國商務部跪喇?用番國產Clip咪得囉!冇腰骨到呢⋯⋯
事實上,我又倒想看看國產手機、電腦的Spec,看看他們的CPU是哪間公司造的。
再簡單點說,以閣下的思維,在Benz S Class上,中國工廠提供了車胎、 Brake皮,就沾沾自喜地說中國工業能力強大了?但對車頭、波箱、行車電腦之類就啞咗.....我只知道MIC的競爭力只是在價錢上。
這篇回應,是致某華為手機用家因為打機唔窒而覺得大陸科技好棒棒看的。
引用:
原帖由 yuen95 於 24-4-2018 22:29 發表
好心你做下功課啦,真係以為中國只係識得組裝手機?
同埋你啲理解力真係好野 ,之前講個幾次芯片唔只得CPU仲有唔同類別,國資委都係講緊一啲宜家沒有國內替代品或者有競爭力的芯片,咁樣唔代表全部芯 ...
究竟世界上還有神嗎?

窄啦,以後一撞即摺,鋼水弱,搵鬼買。身份象徵沒落了。
引用:
原帖由 rho837 於 25-4-2018 12:47 發表

今年起用BENZ個例子以經不合檔了! BENZ私家車條生產缐及生產權合约以經賣左俾中國啦! 日後可能叫BUNZ!
究竟世界上還有神嗎?

呢一巴煎得勁。
引用:
原帖由 tinyau1134 於 25-4-2018 15:55 發表
https://www.facebook.com/technewsinside/posts/1679075582145685#
喜聞樂見
究竟世界上還有神嗎?

吓,乜MIC原來成個總成造出嚟㗎?一個零件仔咋吓嘩?不如你吹大啲話成部IPhone X嘅零件都MIC兼大陸自主研發好唔好?
引用:
原帖由 yuen95 於 25-4-2018 15:32 發表

好心你就咪自己加句MIC的部件就等於唔係核心部件啦,通訊基帶,鏡頭,屏幕,觸控,指紋系統,機身等等唔係核心部件啊? 唔通你自己部手機得粒CPU就用得啊

http://www.eepw.com.cn/article/201707/361305_ ...
究竟世界上還有神嗎?

打都唔聽喇!容乜易俾侵侵誤會,Ban埋佢哋?
引用:
原帖由 pbay 於 25-4-2018 15:29 發表
打電話都唔俾, 好絕wor.....
華為快d幫拖啦, 中國人要守望相助
---------------
日經:中興通訊目前連打電話給高通或英特爾都被禁止
2018 年 04 月 25 日

美國商務部 4 月 16 日以違反承諾條款為理由 ...
究竟世界上還有神嗎?

J兄言重。
當初和你之爭辯為意見不同,但之後是大家的態度問題。事實上無必要爭論/ 爭執,只是意氣之爭而已。
引用:
原帖由 JBL 於 25-4-2018 19:16 發表

數字兄,其實全世界暫時只得中國可以咁快同平做到Iphone而矣,歐州同美國本土都做唔到,唔信可睇下現任總裁庫克既訪問,佢話中國既工業同工人比德國同美國更勁,中國供應既零件亦倸全世界比例最多最齊,(除& ...
究竟世界上還有神嗎?

不得不俾Like你。
引用:
原帖由 JBL 於 25-4-2018 19:45 發表

數字兄,這點小弟當然明白你的心情,
只是有時會很感嘆,要套用三國演義開頭那—首詩來形容紛紛世事.....

滾滾長江東逝水,浪花淘盡英雄;是非成敗轉頭空,青山依舊在、幾度夕陽紅。
白髮漁樵江渚上,慣看秋月 ...
究竟世界上還有神嗎?

發新話題