發新話題

[中美科技戰] 遭美國發出口禁令 中興通訊突停牌

引用:
原帖由 pbay 於 18-4-2018 16:14 發表
不過唔少本地電訊商都使用中興設備,
e.g. PXXW...
唔知保養維修服務會唔會受影響呢   (無parts, 無後備機換)
HKT員工一名路過~

光纖大機係華為,電話大機都係,係得番d死唔斷氣VDSL係中興華為兩款共存,但陸續都轉成華為。

據我地經驗,中興modem直到今日都係垃L圾,華為就極少鑊氣,但大機既話中興就比華為好d穩定d。

不過,挑,冷戰期間美國既F14、SR71需要既大量鈦材都係經第三者由蘇聯入貨,有生意你慌人唔做咩?美國有咁統一口徑,NRA一早摺左,斷人衣食如殺人父母呀。

引用:
原帖由 rho837 於 20-4-2018 01:15 發表
其實美國抄起中興同華偉! 一大班美國同以色列公司齊齊冇SO! 點解都要殺?
昨有毛主席不要褲子要核子,今有侵侵不要銀紙要面子。

係全球化經濟之下,貿易戰基本上就係九天十地菩薩搖頭怕怕霹靂金剛雷電掌,一掌打出,隔離都化為飛灰。美國打高級產品,供求雙方成條巨型產業鏈、無分國家都重傷,中國打基礎產品就殺敵一千自傷八百,路人甲乙丙丁輕傷。

中國一刀直接插落你老美基礎產業,中國可以國家規劃增產填窿,國家氣氛都令辦事更方便,美國在商言商唔到你干涉咁多,遇到選舉你唔討好票倉就玩L完,一拉鋸落去睇下邊個投降。

你搶路人個銀包打人手腳,人地直接隻揪踢你細佬,睇下邊個傷同手尾長?

睇過?

我撐中國。麒麟960打機仲有窒,970已經同835用起黎冇分別,年尾980既預告版已經跑出360000兔仔分,真係咪當人地國家級動員能力係流,辣著今時今日中國把火睇你美國可以笑幾耐?

同埋一到美國選舉季,睇下農業票倉同埋電子產業鏈中既美國受害者赦唔赦你?人地一發難你一樣跪係度!

中國就係唔比d大刺激佢就一直倚賴人。

懲越作戰左學右學既新指揮系統實戰證實混亂到飛起,於是用番文革之前既系統;

99台海飛彈危機,中國導彈比美國一熄GPS就變雞蛋,於是有北斗系統出世;

汶川地震,血肉長城係斷路斷通信既災區一棟都冇,國家拜託某團隊整無人偵察機,於是有左今日賣埠既DJI。

今日你封得中國晶片,小心他日中國晶片倒轉頭搶你灘。再講,侵侵或者管到美國自己,管到成個歐洲?管到韓國?最忠心既日本都要顧自己飯碗,咁得閒陪你顛?

侵侵小心自己後欄起火好過,得罪選民衰過得罪方丈,而家你仲間接燒埋盟友後欄,好話唔好聽,中興真係摺埋的話,用緊PCCW既人冇NOW TV睇冇網上就直接打去白宮,唔好打1000叫維修啦,thank you!

發新話題