發新話題

[認真] 經一事長一智

響自已廚房有煲有爐, 想煮乜都得
但落街走去雲南米線店舖要食北海道拉麵, 就未必可以得其所哉了, 雖然人地都係煮...

"商業社會你可以出價" = 用錢解決問題.
"20元茶錢一定有" = 預算用X值解決Y值的問題.

Y到底係值幾多? 可以係零, 可以係三零零, 可以係任何數值.

於是去到 "經一事長一智"
事是發生了, 過程中得到了什麼智?
原來雙面膠紙熱熔膠可以代替車工? 那似乎不是理想答案

引用:
原帖由 mouselkm 於 20-4-2018 16:53 發表
我想知是否要說明有手工費才看看,這個潛規則
唔係.
也許應該要試試去明白或接受人地唔想做亦有權唔做.
五金配鎖, 顧名思義, 係砌鋁通車鎖匙,
正如之前我話去雲南米線店舖但要食北海道拉麵,
人地有能力有架生但唔代表佢要做...

開始冇耐性, 但又唔想講太刻薄說話.

[quote]原帖由 jacko 於 21-4-2018 02:25 發表

如果有電鑽有虎鉗,買支靚鑽咀,其實唔難,我之前都做過同你一模一樣

引用:
原帖由 jacko 於 21-4-2018 02:25 發表

如果有電鑽有虎鉗,買支靚鑽咀,其實唔難,我之前都做過同你一模一樣(既)事,我用電批炸
我都整過, 用手挫...

樓主覺得好易, 事實亦的確唔難.
覺得好易, 所以期望五金舖之類, 有人當舉手之勞出手.
於是莫視晒社會既運作.

今日舉手之勞替A鑽件鋼火帽,
聽日B帶條槍管,唔該舉手之勞切切,
後日陳太行入黎唔該舉手之勞改短個煲柄,
冇大後日o拉, 炒o左了...

引用:
原帖由 mouselkm 於 21-4-2018 14:37 發表
謝謝各位師兄理性回覆,磨角器我有考慮,但這玩具是不食鋸滑身,人手磨肯定錯位,所以我才有虎鉗鑽孔想法
邊位先用細三角銼起個凹位,
換細橢圓銼斜角切入慢慢形成開口/槽/坑,
銼到差不多長度換細圓銼形成 end cap.
成套細銼廿蚊有找.

當然有dremel用石碟可以快好多.

PS. 冇人會想貼邊鑽窿...

引用:
原帖由 jn_jona 於 21-4-2018 15:08 發表

淘佬電磨筆加埋一套頭/碟都係200幾
唔知夠唔夠力

我都想買套做拋光
力就一定夠,
只係接觸面積太細, 要均勻唔可以靠用手拿住電磨筆,
而係要固定電磨筆, 用待拋光件去就番佢..

平既石屎鑽咀, 稍打磨後, 其實比貴既HSS金屬鑽咀, 更易應付已熱處理加硬的鋼材.

引用:
原帖由 mouselkm 於 22-4-2018 16:20 發表
謝謝師兄誇獎,學無前後達者為師,鋼我第一次接觸以為比鋁硬少少至2倍,家中有石屎鑽,很大程度上誤解手提工具牆也可以,更大型的座地鑽床加普通頭和這厚度肯定亳無難度,現在知道是兩回事,寶貴意見一定要聽
普遍直覺係因為目標材料硬, 架生就要大型大力, 那很多時是一種誤解.
物理相剋, walther兄上面提到既手提電磨, 配合2蚊一片既磨石碟, 足夠切開大閘用既HRC 60+硬鋼再鍍鉻鎖頭...

所以問題不在於"人地有乜架生”  , 而係明白可以點做可以去達到目的.
要鑽3mm直徑?先用1mm咀...
手銼唔入鋸唔入?先用最細既銼拉開第一個缺口先...

發新話題