發新話題

[VFC] VFC UMP45問題

用鋁bolt軟彈弓
彈匣入氣要用stopwatch
買多幾隻彈匣, 因打完一匣要等佢回暖先可再玩
最後, 掛牆時都算穩陣, 因為成支槍算輕

仲有好多野未能盡錄
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 Dave 於 9-5-2018 10:10 發表

我數年前買左dx 版一槍4 匣,到今日仲唔捨得用佢落場
其實V記G36都出了第3代, 唔明點解UMP唔去改進下
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

回覆 10# 的帖子

一切隨緣   

剛剛睇咗及試咗幾槍
沒有打散只係拆咗下身用磁石試吓
只得網球拍係可以攝到
就咁目測,對比舊版,膠件嘅都係膠,合金件都仲係合金

唯一係彈夾好似有改變,我諗買返新版彈夾比舊版就算了

引用:
原帖由 Dave 於 23-5-2018 21:30 發表

請問新版45 匣仲會漏嗎?
新版45 匣就咁睇只係出氣valve同舊版唔同, 入了氣打了一夾冇咩問題

P.s. 小弟只係到相熟鋪頭試槍, 冇買到, 所以唔能夠拆開打散詳細check清楚

引用:
原帖由 jn_jona 於 23-5-2018 21:37 發表

照咁睇 前面師兄講bolt stop固定方法都冇改善到

呢個真係唔清楚

引用:
原帖由 Dave 於 28-5-2018 09:57 發表

早兩日33 度 ( 曬住打支槍可能差不多40 度了 )玩VERSION 1 原裝呂BOLT UMP45,
FULL 係FULL 得哂,但快慢頻,同417 差不多...時快時慢,原因未明。
小弟呢兩日同樣拎支UMP v1 出黎full下,
幾隻匣一樣有漏氣的情況下   都full到清匣, 但感覺無v2咁爽
睇黎v2匣有機會令支UMP番生

引用:
原帖由 Dave 於 28-5-2018 10:16 發表

其實v1 匣後期是有一種「加厚膠」單賣過,在下當年都係14 樓買過2 粒
因為膠厚了,貼實d 隻飛機,少d 漏氣自然少d 動力流失,係爽d 的。
代價係飛機同隻匣貼好實,上匣一定要一野隊上去,否則未必鎖得穩。

...
出過圖中兩款匣底膠, 小弟兩款都有, 兩款裝完一樣漏

有店員話新款v2匣係類似G36新版本的"一體"設計, 小弟未見過唔知新設計係點

引用:
原帖由 Dave 於 28-5-2018 10:47 發表

sorry 我講果種「加厚膠」係講出氣膠

匣底膠唔洗諗,市面上買到既我都買過,全滅。
噢, I see...

請問Dave兄用邊隻"爭口膠" ??

有無師兄入手新UMP, 出個簡單報告都好...

引用:
原帖由 Opica 於 30-5-2018 12:12 發表

買左
之前得ump9
冇上代ump45所以唔知有咩分別
我覺得性能上和ump9冇分別

45匣一次氣full到2匣
好想知隻匣改左d咩? 係咪一體?

引用:
原帖由 Opica 於 30-5-2018 14:54 發表
點樣睇?
- 拎走底部粒入氣valve
- 推走底部plate
- 睇下有無縲絲? (舊版四方有四粒縲絲) 如無縲絲, 繼續以下

- 拎走出氣valve
- 打走頂部兩條pin
- 折去頂部出氣膠組
- 將氣缸由上至下推出
- 頂部check下有無四粒縲絲?

詳細方法可參考下方...
https://www.youtube.com/watch?v=ykfIFTRbLyQ

引用:
原帖由 Dave 於 30-5-2018 14:53 發表

呢個問題早一個多月在下都問過人,結果是沒人知亦沒人買入
昨晚又屎忽痕嘗試修理其中一匣 (頂部漏氣)
一路拆一路XYZ...
好想見下設計呢隻匣個位神人... 比個like佢

引用:
原帖由 JBL 於 19-6-2018 22:19 發表

今日都買左新版彈匣,拆散晒貼埋假彈貼紙上去再合返埋,睇唔出同舊版有乜分別.....
上次到shop試新槍時眼見出氣valve應該唔同左

早期的出氣valve是黑色的,同mp5果款一樣,見新彈匣出氣valve是銀色款

上星期五終於忍唔住拎左支UMP(第一水)落場...
用鋁bolt/軟彈弓,帶了3隻匣 (之前補過爭口膠的)
開始時順順利利打左一節, 每隻匣只入25飛
單/連發、氣化、bolt lock等等都正常

打了3節後其中一隻匣開始漏氣,,打開尾蓋一睇原來尾plate脹了,唉...又要搞過

發新話題