26 12
發新話題

禁止軍方介入娛樂圈?傳《戰狼2》《紅海行動》被官方批「軍事主義」

義工先生,以你嘅水平,係睇「忽然一週」㗎咋!再深奧啲,驚你又「閲讀困難」呀!
BTW,只有你唔信啫,反正我就信了.jpg。
引用:
原帖由 MG-42 於 11-6-2018 23:14 發表
咁似 "忽然一週" D八掛新聞風格 ?
究竟世界上還有神嗎?

你都十吓十吓,以沙中線事件咪蘋果知,馬時亨唔知囉。大陸有幾奇呀?資訊流通㗎?黨報「腥講零壹」有報喎!識字就仲唔去睇吓?
有「閲讀障礙」就唔好扮嘢喇!
成十幾個Post俾我揼完唔回應,仲有排揼喎!
引用:
原帖由 MG-42 於 13-6-2018 03:54 發表

算啦... 佢地冇下限, 我開始發覺連登uwants都容納唔到佢地了    

說比國家追逃稅,但可以轉帳幾十億出國   八掛週刊會知,但中國政府唔知 ?   所以我話果兩條智將自打嘴巴,是真的

究竟世界上還有神嗎?

哈,的確好笑。
走資又有何難度,我本身有朋友轉做「人民幣資金轉移」,佢每日走嗰條數夠買幾層樓。你以為政府唔知?知但吹唔脹。剩係一個客都要請20幾個人,分一個禮拜招呼。你未免太睇小走人民幣的車仔黨。
我可以話俾你聽,做艇仔背後有大碼頭,碼頭唔只一隻艇;個X客就算皮費大老虎蟹都要走,連風險都唔理,可想而知關口有幾無能。
引用:
原帖由 LCH925 於 14-6-2018 03:24 發表
60億人仔我諗都差唔多等值10億美金,即使未到亦大概相差不遠
可能有人仍然未明白10億美金係一個什麼概念
基本上除非好似蘋果咁身價千億同流動資金充足,否則10億美金流動資金對於一家千億美金的跨國企業而言是極大 ...
究竟世界上還有神嗎?

你果然真係乜都唔識,地下世界有地下世界嘅玩法,你真係識條鐵。
喂,仲唔快啲報公安?
引用:
原帖由 MG-42 於 14-6-2018 04:46 發表

八掛報知走資60億, 但中國政府會唔知?    所以話你係CGF首席智將當之無愧 !!   你口中高度控制既中國政府幾時又容許網上銀行可以襟個制走資60億出國唔洗批,重要走左政府都唔知但八掛報知? 笑左... 你又自 ...
究竟世界上還有神嗎?

吓,乜原來大陸冇外匯管制㗎咩而家?
上次我老虎想依正手續匯十幾皮嘢去加拿大都俾大陸銀行Reject,又唔係要我哋兩公婆帶落香港滙!
想行正途呀!窄啲囉!
引用:
原帖由 loveless 於 14-6-2018 13:24 發表

所以你話中國幾好, 原來億億聲生意同資產可以3幾日即刻變現金, 再打個電話叫人推車仔搬走, 聽日就可以響美國買漢堡包...
我就少少野用晒成個部門D人去搞cert搞文件都要搞幾個月, 下次CFO問起知要點答了: Yo我識 ...
究竟世界上還有神嗎?

蛇有蛇路,鼠有鼠路,你堅係識?
之前外匯管制冇咁嚴,逐啲逐啲走,出外買樓、保險唔俾㗎咩?人哋有錢俾人賺,人面廣,你又係咪有錢有門路?
早響2008年中開始,保險公司已經賣純基金產品(Investment Linked),當時已經可以偷雞簽大陸單。啲大陸廠佬見可以利用香港嘅保險公司走資(當時亦是一個賣點,只係唔會講得太白),晨咁早係咁買純基金單,而保險公司只要求最少Hold五年,所以當時就算啲大陸人狂碌銀聯咭,老虎蟹都係咁買,Agent做唔切,啲大陸客直接踩上保險公司,排哂長龍打蛇餅都要買。如果剩做Broker,得1、3、5牌都發過豬頭。你又見識過未?
你估今時今日大陸政府驚走資,收緊外匯流通怕冧檔咩?
果真夏蟲不可語冰,抵你窮嘅。
引用:
原帖由 MG-42 於 15-6-2018 04:39 發表

唔好嘗試 張60億人仔價值 同幾層樓價值 難度同風險講成一樣Ok?  個銀碼同風險係相差好多倍的, 60億人仔成70億港幣... 你估落旺角走埋去找換店搵地下錢莊匯70億就有人敢接?   當你1000萬一層樓都有成700層 ...
究竟世界上還有神嗎?

老實講,我理得你信唔信。大家各自有立場。再唔信呀?問吓啲做咗廿零卅年㗎Agent,睇吓未有外匯管制嗰陣時大陸仔單好唔好做?個個Team Leader做到攞MDRT你咪知囉!
大額就唔到Agent仔做嘞,佢哋自己上保險公司傾。如果穿到有咁油嘅客,公司見大額都係上公司慢慢傾穩陣。

究竟世界上還有神嗎?

唔係難度,係你承唔承受得風險。
未過大陸關口,筆錢仲係響國內,政府無權過問;但一經關口出俾海關捉到,輕則充公,重則會被控「擾亂金融」、走私罪名,而而家落路關口係嚴查(貨運),客運就唔知嘞!
至於政府管控,上年年尾中國政府強迫上市公司高層增持自己公司股份,亦開監始控企業走資,「海航集團」就係一個好例子。「海航集團」唔大咩,背景夠硬喇啩,響啟德投到幅地王,中央一聲令下,成塊地嘔番出嚟,仲要叫救命。
而家大陸企業啲CFO仲腳震緊。
引用:
原帖由 loveless 於 15-6-2018 10:44 發表

4兄, 你上個帖話走資幾十億毫無難度, 政府知都吹唔脹.
下個帖去番外匯管制, 十幾萬都出唔到.
我雖然明你意思係想表達正路乜都難有門路乜都得,
但若然走資真係無難度, 甘按此邏輯中國早應該打回石器時代.
點解 ...
究竟世界上還有神嗎?

我並沒有渲染喎!的而且確係有人咁做!你可以否認?還是你覺得呢個行業冇人做大陸單時暗示過呢啲說話?定係保監從來未收過相關投訴?
引用:
原帖由 m11.man 於 15-6-2018 14:08 發表

你既言論會唔會有點兒那個,講到做保險既人好似做走資咁?你有無了解過咩係MDRT?百幾萬數就係走資?而家買架好d既車都成球啦,我亦相信呢度好多大大都有保險,一年交好幾萬保費唔出奇,我當你一個客唔多啦, ...
究竟世界上還有神嗎?

L兄果然是老江湖,面面俱圓,又不失大體。厲害!
引用:
原帖由 loveless 於 15-6-2018 16:14 發表
春田花花小學期期有同學考第一操行又高分,
所以不能否認春田花花小學同學品學兼優.

春田花花小學期期有同學考第尾又打交又見家長,
所以不能否認春田花花小學同學德薄能鮮.
究竟世界上還有神嗎?

咦,見你答到咁招積,似乎你覺得自己有能力開間找換店又或者保險公司喎!你唔係話唔得,自己窮吓嘩?
不如由搞檔好似「星輝保險」咁嘅睇睇先喇,如果你有償付能力嘅話
啊,係喎,以你嘅見識同智商,你考到個1仔牌嘅話都劏雞還神喇!
引用:
原帖由 MG-42 於 16-6-2018 03:23 發表

你最後咪又係要講... " 你唔信唔緊要 , 反正我信了..." 哈哈 , 唔洗唔好意思喎

如果要搵人每日走幾十億,自己開找換店同保險公司啦... 洗鬼益你保險公司同找換店咩... 智將
究竟世界上還有神嗎?

首先,你係咪現在或曾經係行內人?如果唔係,你真係可以收皮。因為你唔識扮識,仲要衰響我手上。
我有兩年響某大保險公司做Underwriting,日日對住一大棟「投保申請表」,乜嘢古靈精怪嘅Exceptional 都見過啲。
大概08-09年,當時大陸都未話俾大陸人響境外買Investment Link保險,但就可以咁短時間內Sorting到一大叠大陸Link單,咁又點解䆁?
唔識,冇料到唔出聲係唔會話你啞。一出聲又唔識,咪出醜囉!
引用:
原帖由 MG-42 於 16-6-2018 03:16 發表

你個表達手法就好似...依家有個人袋粒炮杖過關得左...你就無限放大到,有門路關係可以帶核彈過關... 呢個形容Ok?
究竟世界上還有神嗎?

係?咁睇你乜單囉!
我所瞄述嘅唔係一般、老強同一般Life單,係瞄述緊基金(Hold五年/ 一炮過)嗰隻取巧保險單喎,COI好低,但變相係全投資單嗰隻喎!
一般/ 團體/ 個人意外保之類,密密開就話啫!個Commission Rate高,但本金本身低,COI又高....攞嚟幫補吓水腳囉!
引用:
原帖由 m11.man 於 15-6-2018 14:08 發表

你既言論會唔會有點兒那個,講到做保險既人好似做走資咁?你有無了解過咩係MDRT?百幾萬數就係走資?而家買架好d既車都成球啦,我亦相信呢度好多大大都有保險,一年交好幾萬保費唔出奇,我當你一個客唔多啦, ...
究竟世界上還有神嗎?

M11兄,指教指教一下先喇!
我唔知你係邊間,但我以前舊東家,Life係食三年,逐年遞減; 「純基金」單係一炮過,但個Commission rate 係低。
冇錯,意外保係年年續年年食,但係一張當千零蚊一年計數,Commission都係得、四舊一年,要好勤去跑先搞得掂。
首先,我以前唔係Agent,更唔係Broker,只係受薪職員。咁一炮過點解算係保險?原因係佢加入咗「身故賠償」,即係「本金」加約干百分比的賠償,不過當時的比率好低,而保監、金管局亦拍板通過可以賣,但撇除咗少少身故賠償,其實和純投資單冇乜分別,而年期相對Investment Linked Life Insurance係極短。和「投資相連人壽保險」的Life單區別極大。唔該唔好話信口雌黃,如果你覺得我描述有問題,可以指正。
但不要忘記一件事,當時一個大陸人響香港買Life,不論身故與否,保額銀碼按照法律定義,一樣屬於「資產」,亦即時說就算佢係買Term,而唔係Policy,個保額依然是資產,更何況Investment Link產品?咁再極端啲,買一張「投資單」,一炮過五年,五年後到期攞番錢,咁筆錢咪一樣留咗響香港,而唔係留響大陸,咁資金唔算由大陸轉移咗出香港咩?
至於小小超閒公司,我未幫襯過。不過港紙有3喱、人仔4喱咁理想,聽落幾吸引。咁有冇響Proposal度寫一定有先?冇寫「保證現金」、「保證利率」,一切都只是空談。
至於呢句「港紙有3.幾,人民幣有4.幾既利息,好過放銀行」響Sales technique 堂有教」,所以我估你係Salesman。
引用:
原帖由 m11.man 於 16-6-2018 12:56 發表

你咪回咗我一次囉,做咩又回多我一次,掛著我咪pm我囉,唔洗係度互動嫁,睇咩單就知係咪走資,何為取巧保險單?香港既保險係受監督,請不要再次信口雌黃,仲話做過,返去問下你班老細啦,小小超個間做 ...
究竟世界上還有神嗎?

真係唔好意思,我真係見過有人係咁Sell,而且仲家住某南區富貴屋苑。
而小小超間公司嘅前身,曾經向一個買咗意外保嘅客拒賠,拒賠理由非常荒謬:一個扭傷關節嘅客,保險公司要求要有表面傷痕先至賠,事發時是2008年。
Investment Link五年Plan嘅玩法係:五年完單係可以自由攞錢走,又或者繼續Keep響保險公司收息,當然可以再轆多次。至於邪不邪惡,我只可以話Link單係一種工具,睇人點用啫!
響2015年前,香港政府有一個名為「資本投資者入境計劃」,計劃目的係要將有能力投資一定數目的金額者申請香港居留權,保險公司嘅基金Plan係其中一項:
https://www.immd.gov.hk/hkt/serv ... t_scheme.html#head1
適用於計劃的保險公司的基金名册:
https://www.immd.gov.hk/hkt/serv ... ive-investment.html
當中提到中國籍人士需要第三國籍。早於2008年前後,香港突然有好多「移民顧問公司」賣廣告,「阿魯亞圖」就係中國公民申請第三國籍的熱門地點,原因在於該國的投資移民申請非常寬鬆。當中國公民拿到第三國籍就申請「資本投資者入境計劃」,去攞香港人身份。當時,這些基金Plan為何會突然熱賣,就是這個原因,和賺、蝕未必劃上等號。再者,基金Plan有一種特性,就是一籃子類別股票以不同比例去分配,相比起單一股票更安全,亦比買賣物業更易脫手。只要一到期仍放在保險公司亦可收息。萬一需要資金轉移,一簽紙,等一、兩個星期已經可以攞由「保險公司發出的支票」鬆人,連Bid都唔駛蝕(個Plan已經完咗,Bid乜春啫?),你唔會唔識呢個玩法啩?如果呢個計劃未玩完,你又識玩呢個遊戲又有客路,你今日應該揸緊Maserati。
再者,呢班富貴嘅「新香港人」,正是利用香港人嘅身份,去外國亦比較中國籍易,因為已經不再受中國政府管束,不論出國或調出資金亦比較方便。甚至經香港再做投資移民去外國(除非你真係好鍾意阿魯亞圖)。
引用:
原帖由 m11.man 於 16-6-2018 23:07 發表
先講講小小超間公司個保險計劃,你坐車路過上環會見到佢門市好大張廣告,你覺得吸引可以入去了解下,有職員會好細心解答你既問題,師兄做過保險業,身邊大把保險朋友,為何一定要覺得買保險一次過比就係走資 ...
究竟世界上還有神嗎?

26 12
發新話題