發新話題

中國智庫:中國經濟快爆發金融恐慌危機

份報告內容好合理,
亦都唔係話支爆,
而係危機觸發點同預防手法.

可能爆發金融恐慌 = 呀媽係女人
呀媽今晚可能發脾氣, 可能唔發,
發唔發都有"可能"

引用:
原帖由 rho837 於 2-7-2018 16:15 發表
【戰前降火】鐵路、電網都敢開放? 網民:俾人一關就等死

中美貿易戰還未殺到埋身,中國已經「棄甲曳兵」,準備開城迎敵?主導中國經濟發展的國家發展和改革委員會(俗簡稱:發改委」),過去數天不斷拋出開放外商 ...
未來D 歷史書會甘寫: 21世紀人類分homo sapiens和網民兩大類...

其實我想問, 真係爆發全面金融危機又如何?
經濟崩潰危機呢D又唔係冇例子,
唔講美國都有數唔完例子,  巴西, 俄羅斯, 希臘, 土以其...
之前冰島, 西班牙, 印度, 芬蘭, 日本, 阿根廷...
再之前之前..
2千年前耶稣釘十字架之際, 羅馬帝國都係經歷緊貨幣同按揭危機..
經濟危機永遠在發生, 永遠係任何社會既一部份.

中國3年前股市爆泡,
大把人跳出黎歡呼慶賀支爆中共必死, 貪官必挾帶國家財富走佬乜乜物物..
結果同事實呢?

世界好大, 亦唔係只有中國美國,
有時間不如睇下加拿大點部署..

個人覺得Trump正,
係因為佢有個遠景, 要令美國重回一個50年代加80年代既混合體.
但呢樣同時係最危險既動作,
時代在變, 社會價值觀在變,
歷史寶貴之處, 應該係用參考, 而唔係直抄.
強行改變環境去企圖回到過去,
有丁點牙煙.

由能源到生產, 美國都係部署緊自給自足兼重掌出口主導性.
做到, 確係了不起既成就.
但要去到呢種目標, 需要太多配合,
需要較長既時間,
需要唔同階層既人同時損失或犧牲利益.
通常社會要經歷極大災禍或挫折,
上下不約而同地共同向前至有機會成功.

Trump既改革有冇持續力,
好自然地係要視乎支持度.
其他稍會有智囊團度橋既國家,
亦好自然地會識針對性去打擊呢種支持.

又到貼圖時段, 世界並唔係只有中美...

附件

3-7-2018 11:20

1 個讚好! TOP

[quote]原帖由 48191 於 2-7-2018 15:43 發表
拗冇用

引用:
原帖由 48191 於 2-7-2018 15:43 發表
拗冇用(既),最重要睇結果。 7月6號之後你咪知(o羅)!
4兄, 容許我直接簡單問:
7月6號之後會點?

2戰結束時香港有60萬人口.
由46年起中國逃亡期開始, 國內人大量抵港,
到1950年香港巳有230萬人.
1960年300萬人,
1970年400萬人.
即係25年內香港人口增加560%
香港當時極道貧困及日後爆升發展,
全部係人口急速增長造就而成.

2018年香港人口740萬.
運用P兄的歷史引用, 政治邏輯同數據換算,
中國收皮=香港好,
今年支爆普天同慶,25年後香港人口就係4,840萬人.

當然, 天滅中共點解人民反而要走難, 我唔太明.
再者, 21世紀香港再多3,000萬勞動人口有乜用, 我又係唔太明.

[quote]原帖由 48191 於 3-7-2018 23:40 發表
其實就係想知強徵關稅的博弈,究竟誰勝誰負。
重申多一次,中國入WTO十幾年,十幾年究竟有幾多承諾兌現過?點解大戰前夕先嚟話再開放更多範籌?
http://rfi.my/2qxU.f
心照不宣啦

引用:
原帖由 48191 於 3-7-2018 23:40 發表
重申多一次,中國入WTO十幾年,十幾年究竟有幾多承諾兌現過?點解大戰前夕先(黎)話再開放更多範籌?
心照不宣啦(下)嘩?
不如你過目完再補充

引用:
原帖由 48191 於 3-7-2018 23:40 發表
重申多一次,中國入WTO十幾年,十幾年究竟有幾多承諾兌現過?點解大戰前夕先(黎)話再開放更多範籌?
心照不宣啦(下)嘩?
不如你過目完再補充下
https://www.google.com.hk/amp/s/ ... USTRE7AS0BY20111129

又不如甘, 直接去WTO官網睇睇.
WTO大概涉及全球98%貿易.
冇數錯既話, 中國年來被投訴違規41次, 當中22次來自美國.
美國被投數違規128次, 當中12次來自中國.
美國投訴他國違規133次
中國投訴他國違規19次.

所以現實中不論何種立場都會有佢既論據,
但太一面倒就可能未免有點偏頻了.

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 48191 於 4-7-2018 00:17 發表
合資、合營?外資最多只可佔49%,在失去決策權叫「開放市場」?
外資保險業務在中國的銷售渠道不及大陸的就叫開放?
Banking:
“Foreign bankers say in private that slow approvals of new branches have hinde ...
中國冇完全完整地完成協議係事實,
時間上有拖延亦係事實,
至少我個人一定唔會話中國完全o岩晒
但同完全不負責任係兩回事.

引用:
原帖由 pbay 於 4-7-2018 16:38 發表

你都識講天滅中共普天同慶,
300萬出逃寄居香港既中國人,(仲有過千萬出逃英美加澳紐炎黃子孫), 到時自然回歸袓國河山大展拳腳, 建設新新新中國
香港人口壓力即時舒緩, 唔洗填海填水塘, 又少一批人搶奶粉床學 ...
我已習慣P兄既回應模式

引用:
原帖由 MG-42 於 7-7-2018 06:03 發表

前面幾頁既"氣勢"去了那裡 ??   係要迫人除你條褲...
我對男人冇興趣, 唔會除人褲.
反而我會搭埋台俾人下台,
除非對方係盲既, 至會自己仆落地.

人應該有不同聲音,
間中嘈下交又真係會刺激收視,
但日嘈夜嘈有理冇理一見就嘈,
會變得好X悶.

發新話題