17 12
發新話題

國際鎗壇射擊界盛事∼IPSC.氣鎗射擊世界錦標赛2018(香港站)

小弟參加了這個比賽喔~好累. 我覺得在5樓看跟在3樓打比賽的感覺是不同的~哈哈.

打Open組就好似你問F1賽車能不能在街跑一樣, 是不切實制的, the need for speed 阿, 懂嗎....哈哈. 你可以買架法拉利show off, 但你可以踩爆架車不失控嗎? 那個就是比賽要比的, 技術阿.

不喜歡IPSC不"實用" "戰術"可以去玩IDPA, 但, IDPA沒有氣槍比賽or氣槍世界賽, 大概是氣槍跟self defense搭不上邊吧. 很矛盾吧? 而且IDPA也只是別種的競技, 競技永遠不會跟實況一樣喇, 你還是在打紙皮做的假想敵.

花邊新聞, 看看就好. 足球球證也有好有懷, that's part of the game, 丟完鬧完, 又係一條好漢, 將精神放在比賽中.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 pbay 於 4-7-2018 17:34 發表

ching厲害
若論親身感受, 外國選手你覺得邊個國家最掂 ?
平均氣槍IPSC戰鬥力

香港>=澳門(只輸人數)>台灣>菲律賓>其他國家
俄羅斯今次有很多年青(Junior)選手, 實力不錯~
(以上是個人意見)
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-7-2018 00:58 發表

最爆係今次贊助商之一GSBros支HICAP肉75皮唔比打,另一個贊助Tanfo支75又唔比打......難為GSBros仲開重獎金話用果支合成獸鎗打個冠軍番黎獎2萬....
因為支槍原裝冇half cock被視為不安全, 改了就ok
還是有一堆人即日改了然後參賽, 我覺得廠商是有部份責任喇.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Contingency 於 4-7-2018 17:58 發表
我覺得個問題係,例書有冇寫明要有半槌?

如果冇,咁廠按例書,設計,但突然因為新追加規則而被封殺,咁我覺得係無辜...
5.1.6 Firearms must be serviceable and safe. Range Officers may demand examination of a competitor’s
firearm or allied equipment, at any time, to check they are functioning safely. If any such item is
declared unserviceable or unsafe by a Range Officer, it must be withdrawn from the match until the item
is repaired to the satisfaction of the Range Master (also see Rule 5.7.5).
5.1.6 參賽者使用的鎗枝必須操作安全及正常;在有需要時,RO 有權要求對參賽者的鎗枝進行檢
查,如發現鎗枝在操作方面有問題或不安全,RO 必須終止參賽者比賽,直至鎗枝修理妥當及得
到 RM 批准後方可繼續作賽(見賽例 5.7.5)。

決定權在裁判(RO)上的.
冇封殺, 你改返好咪得囉? 不是講了有人繼續用來比賽.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Contingency 於 4-7-2018 18:05 發表
咬文嚼字咁講,佢冇話要有半槌先叫安全?
判決權在RO身上, 不是我啊.
我不覺得這是個過份的要求, 畢竟擊槌意外鬆開沒有half cock的勾會走火. 就我而言我只是個參賽者, 而我比賽用的hi cap有half cock功能, 我不是當事人其實我沒有太多感覺
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Contingency 於 4-7-2018 18:13 發表
我都係用5.1,但我會覺得可以再明確咁寫清楚。
但據我了解賽事中途,廠家已經有提供有半槌版
今次的RO全都是IROA(國制裁判)跟NROI(地區裁判) 跟實彈規格一樣的, 他們按照實彈比賽的檢查方法進行而已, 畢竟這是首次氣槍世界賽涵接有些許差異也是情有可原的.
(只是苦了那些用Tanfoglio的射手們)
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-7-2018 18:54 發表

寧要嘴炮鬼佬不要實幹自己人,吹咩?

我係實彈我最識,氣鎗玩具no way。
你要實幹自己人.....其實也不多
眼見未為真, 吹水十成十........
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 magichour 於 4-7-2018 20:08 發表

聽聞不少高手比賽前都唔裝半鎚 pin, 變相閹左半鎚. 但今次事件後班高手又會否被迫裝番半鎚 pin?
條pin係 force disconnector down, 半鎚靠半槌勾的.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 pbay 於 5-7-2018 12:34 發表

原來香港咁勁, 可能又有有主場之利.
現場睇左一陣, 感覺好多鬼佬都幾緊張下, 瞄同打都比較慢 (可能我咁岩睇幾個都係senior少少)
有時no shoot, 漏左成個靶咁, 唔知佢地係咪唔習慣咁多機關同變化既course.   ...
其實要多謝香港兩套IPSC電影帶動熱潮, 否則IPSC也大概只會是Wargame友茶餘飯後的笑料. 氣槍IPSC於香港前前後後最少也有十多年歷史, 其實氣槍IPSC 也是近幾年才被香港的實用射擊聯盟所接納, 這是要多得前人的默默付出.

IPSC President如今當氣槍係年青選手的搖籃, 因為實彈IPSC有人口嚴重老化的情況, 基於airsoft容易接觸, 門檻及成本較低, 希望可以借此當作培育出新世代Shooter的跳板. 希望香港也可以跟隨世界的步筏吧 . 但這又是另外一個故事了.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 Contingency 於 5-7-2018 14:46 發表
好似話2020到俄佬搞LEVEL 5
但明明講過要5年先可以搞一次....
實彈1975年開始年年搞, 77年開始兩年一度83年後至今3年一度(source:wiki)

2020算兩年一度吧?
何來5年之說?
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 T-800 於 5-7-2018 14:48 發表
搞到又半鎚、又西、又盛頭都晕,咪搞,都係玩支Glock 打下standard稳陣。。。

Happy shooting!
其實事情並沒有那麼複雜, 只是旁人多愛食花生又以訛傳訛
就好似槍王入面張國榮的角色所說, 每支槍都有自己character, 所以選擇適合自己的就好.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 pbay 於 5-7-2018 16:52 發表

對呀, 好多台灣IPSC友都話係睇左兩套香港戲而迷上 ,
的確IPSC主題既戲全世界都係近乎零.(近年好少少有John wick推廣下)
都要多得本地airsoft IPSC前輩們用心推廣

不過由airsoft跳到上實彈又真係唔易 ...
燒槍/ 體驗動態射擊比賽不難, 在泰國, 菲律賓玩大有人在, 相信有在此有不少師兄已試過, 反而在香港玩的實彈成本比出國還高, 也許這也是其中一個難普及的原因. 反過來說亦是為甚麼香港這麼多人跑去玩Airsoft的原因.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 T-800 於 5-7-2018 18:16 發表

暫時應該是。。。但不要跟我说∼台灣鎗、打CO2一定唔惦,世事無绝對,睇射手功力,台灣、外國也有射手用「它」贏過比赛。。。只是這鎗的撞鎚最好定期换。。。

Happy shooting!
未見過有人用上述的槍走到最後....
一個月打幾千~一萬發一支全改的hi cap "壽命"也只有兩年左右, hammer set, dieconnector, hopup膠/座, 飛機, 彈匣零件那些亦間中有損耗阿~
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 RCOOH 於 6-7-2018 22:39 發表
e樣就係補品另一問題,乜都唔講,買左先要你自己開心大發現。

HI-CAPA套火控補品都有兩種版本,有同冇break point,純粹個人喜好,但真係買完裝左你先知,包裝唔講。買套有BP既黎銼成冇BP,一大刀左就隨時中咇聲症 ...
wear and tear 就一定有, break小弟就未見過,
有故事不妨同大家分享下
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 RCOOH 於 9-7-2018 09:53 發表

Break Point唔係指有野爛左wor,而係扣雞扣到響鎗果下既手感。

有BP的話接近響鎗前trigger有個明顯既阻力位,扣到底響到鎗果剎那既手感同屈斷玻璃針一樣,所以英文中稱之為break point,例子係各牌子 ...
小弟英文差莫見怪
但我不知道補品有D咁real既野可以選擇, 通常我也是自己調整,
主流牌子也是那三兩個, 我也想知邊D買返去可以break point邊D可以冇break
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

17 12
發新話題