發新話題

國際鎗壇射擊界盛事∼IPSC.氣鎗射擊世界錦標赛2018(香港站)

引用:
原帖由 magichour 於 4-7-2018 00:50 發表

龍係十幾二十年前已經流行. 當時 IPSC 用 WA 槍, 但 WA 槍後座力太勁, 所以好多人都改用龍打 IPSC 比賽. 而 standard 同 open division 都可以用龍.
我用換左金屬 slide 的 WA SV infinity 6 吋打直情讓賽. 以前 ...
最爆係今次贊助商之一GSBros支HICAP肉75皮唔比打,另一個贊助Tanfo支75又唔比打......難為GSBros仲開重獎金話用果支合成獸鎗打個冠軍番黎獎2萬....

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-7-2018 00:51 發表

真鎗冇錯開左紅點裝slide度既組別,好似叫Modified組
越開越多组别(其實係妥協。。)未必係好事,打production都係open 西有Feel 好多。。

Happy shooting!
超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 2018-7-4 00:30 發表
下星期整支咁野玩下production先....
手感唔錯,應該可以打埋IDPA...?

P's:production optics...就真係有點兒那個。。。

T-800 兄, 唔好玩啦
production division 的槍可換金屬 slide, 但只可換與原裝 slide 相同款式的金屬 slide. 呢支開左孔應不是原裝 slide 款, 只可打 standard/open division.
城大教職員對梁振英之評分
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 magichour 於 4-7-2018 01:03 發表

T-800 兄, 唔好玩啦
production division 的槍可換金屬 slide, 但只可換與原裝 slide 相同款式的金屬 slide. 呢支開左孔應不是原裝 slide 款, 只可打 standard/open division.
唓 ! 偷唔到雞TIM....揾牛皮膠而封住佢又得唔得?
咁打standard囉。。。打open,我玩唔起

超齡GAME友/適齡鎗人一個
工作:20年專業舞台EVENT LIVE SHOW 製作導演、監製,廣告、MTV、宣傳片(VIDEO及PHOTO)攝影製作人。

引用:
原帖由 T-800 於 2018-7-4 01:05 發表

唓 ! 偷唔到雞TIM....揾牛皮膠而封住佢又得唔得?
咁打standard囉。。。打open,我玩唔起

得, 如果原裝 slide 都用牛皮膠紙的話
無私: 0.81/10, 正直: 0.82/10, 客觀: 0.78/10, 責任: 1.00/10
寬大: 0.53/10, 誠實: 0.76/10, 領導力: 1.25/10, 整體: 接近 0/10

引用:
原帖由 kornhill401 於 2018-7-1 11:43 發表
估唔到,打BB彈的玩具槍,又唔係打真槍,都咁認真去分手槍種類.  Thx for sharing.
因為要跟真槍例。
例如 production gun list 的 glock 17. 明明 production 唔可以用 sao 的槍, 但 action-air 的glock 17 氣槍係 sao 又可以打 production.

引用:
原帖由 keane 於 2018-7-1 12:55 發表
要搞公平競賽,不如參加選手,用同一支槍,同一種氣啦 .
不過甘未無得形仔, 無個人收視率羅
但支槍有事邊個負責呢? 你唔俾佢 reahoot 又是否公平呢? 或者佢故意整壞支槍又可否 reshoot 呢?

裝備係 shooter 的, 裝備有問題 shooter 自己負責番

好奇請教一下,點解龍會叫龍既?

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-7-2018 00:58 發表

最爆係今次贊助商之一GSBros支HICAP肉75皮唔比打,另一個贊助Tanfo支75又唔比打......難為GSBros仲開重獎金話用果支合成獸鎗打個冠軍番黎獎2萬....
兩兄弟支Tangfo 因為起唔到半鎚, 被定為不安全。 不過兩兄弟已即日解決左, 已經可以落場打。

睇左5頁,但其實大家都係唔知個內幕就發表,意見 ,小弟叫勉強8到的內幕消息,(但其實好多在場射手都知)
詳細就唔太方便講,總之我個人覺得問題唔係HKAPSC & HKPSA到,

利申:受影響STD SHOOTER

引用:
原帖由 magichour 於 4-7-2018 01:13 發表

得, 如果原裝 slide 都用牛皮膠紙的話
如果同款金架但係上面畫公仔、改色、改marking算唔算Production先?

回覆 71# 的帖子

按例,材料不限,但色唔同已經唔可以當P,即係好耐之前有支粉紅17就唔會比打P

引用:
原帖由 RCOOH 於 2018-7-1 16:20 發表

以上純粹個人意見,並不代表全部事實。

我都相信用慣左手鎗紅點的話一定快過用open西,衷心相信open用open西乃自殺行為。不過我自己用手鎗紅點真係衰過小兒麻痺,如果他日有機會再參與,Production算啦。: ...
讓賽者, 唔使死既
實彈ipsc的靶可以去到20米, 打呢種遠靶先發揮到紅點的長處
而氣槍ipsc的靶通常3-7米, 近距離下打 standard 的人係可以打得快過打 open 的人。

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 keane 於 2018-7-1 13:53 發表

因為[ 屎坑波,架生多 ] 玩家既錢容易揾羅
其實不少男人的興趣都要使唔少錢...

引用:
原帖由 TensionZZ 於 2018-7-1 17:45 發表
我雖然係新手,但都有網上睇片!依家打IPSC有啲stage真係set 成2,3十個target.如果換成敵人就真係一個打廿幾三十個!
例書有講 stage 有分大中小, 就算大 stage 也不可超過 32 槍

發新話題